Selam arkadaslar. Foruma yeni katildim. Buradaki matematiksel hatayi gorunce yazayim dedim. Umarim mantigi iyi aciklarim.
Oncelikle radyonun fiyati 25 liradir. Bu 25 lira 3 kisinin yaptigi harcamadaki 1. maliyettir.
Bunun disinda ciragin cebine attigi 2 lira da 3 kisye geri iade eilmediginden bu 2 lira da 3 kisi icin bir maliyettir. Yani 25+2= 27 lira 3 kisinin radyoyu aldiklarinda yaptigi toplam harcamadir. Bu da kisi basina 9ar lira harcandigini gosterir. ellerindeki 1er lira(toplam 3 lira) bu kisilerin eksik olarak da olsa aldiklari para ustudur. Burdaki matematikte de hicbir yanlislik yoktur.
Saygilarimla...
adamlar 10 lira vermiş 10*3=30 25 e dusmus radyo cırak paylastıra mıyo ve 2 lirayı kendi cebine atıyor ve adam bası adamlar 9 liradan daha az veriyo 9*3=27 buradaki 3 adamların sayısı adamlar basta 10 lira ver mişti simdi üçünden aratan 3 lira geri veriliyor ve 27+3=30 oluyor.buradaki cıragın cebine ttıgı para adamlara verilen paraya dahil edilmiş ve radyo onlara 27 liraya mal olmus
burada bir yanlışlık yok.
o 3 kişi 1 er liralarını aldıkları için 9 ar lira vermiş olurlar.
yani toplam 27 lira.
bunun da 25 i tezgahtarda. 2 side çırakta.
Olayı şöyle özetleyebiliriz sanırım. 3 kişi 9 ar liradan 27 lira vermiş oluyor. Bu 27 liranın 25 lirası radyo parası 2 lirası da çırağın cebine attığı para. Senin hatan ise 27 ile 2 yi toplamak çünkü zaten o 27 liranın içinde çırağın cebindeki parada var. 27 + 2 dediğinde çırağın cebindeki parayı 2 kez toplamış oluyorsun. Yanlış işte bu.
mrb. bende foruma yeni katıldım. az önce ikinci sayfayı görmeden buraya yapılan hatayı yazmıştım. ama şimdi ikinci sayfayı gördüm ve çok güzel açıklanmış. bende bari matematik kurallarının göz ardı edilmesi/yanlış kullanımıyla 2 nasıl 0 a eşit oluyo onu yazıyım. çok basit bi kural ihlali belki daha önce görmüşsünüzdür
a=b
2a=2b // Eşitiğin 2 tarafı aynı sayıyla çarpılıyor
2a/(a-b)=2b/(a-b) //eşitliğin 2 tarafı aynı sayıya bölünüyor
2a/(a-b)-2b/(a-b)=0
2a-2b/(a-b)=0
2(a-b)/(a-b)=0
2=0
9 Çİft Sayi OlmadiĞin Dan ÖtÜrÜ İŞlem Eksİk Çikiyor.. Bu TÜm Tek Sayili İŞlemlerde Aynisini Verecek... Aslinda Yİne Oran DoĞru Çikar Ama KÜsÜratli Olur...