Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Hayat Bilgisi dizisinde Perran Kutmanın kendisine Hocam değil, Öğretmenim diye hitap edilmesini isteyerek Hoca, camide demesine kızdı.
Çelik, Üniversite öğrencisinin, öğretmenim demesi garip kaçar ama TV dizisinde hoca ile imam karıştırılıyor. Hoca camide denilmesi, doğru bir mesaj değil dedi. Ankara Avni Akyol İlköğretim Okulunda okul yönetimi ve velilerin ortaklaşa inşa ettirdikleri sınıfların açılışına Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta ile birlikte katılan Çelik, şunları söyledi: Hoca ile imamı karıştırmamak lazım. Öğretmen de, hoca da Türkçemizin zenginlikleridir. Bugün en büyük meselelerimizden birisi, dil meselesidir. Kullanılan kelimenin Arapça kökenli olması, o sözcüklerin Arapça olduğu anlamına gelmez. Örneğin sınıf kelimesi Arapça. O zaman sınıf yerine derslik dememiz gerekirse, derslik kelimesi de Arapça. Şube dersek o da Arapça. İlköğretim öğrencisinin öğretmenim demesi sevecen. Ama üniversite öğrencisinin, öğretim elemanına öğretmenim demesi garip kaçar. O yüzden, televizyon dizisinde hoca ile imam karıştırılıyor, hoca camide, hoca camide denilmesi o yüzden doğru bir mesaj değil.
Milli Eğitim bakanımız dizi repliğinde geçen bir cümleye takılacağına farklı konulara takılsın, kafa yorsun kaldı ki Milli Eğitimde kafa takılacak pek çok unsur var...
1- Kelimeleri klişe, eski diye nitelendirip kullanımdan soyutlanması.
2- Dilin kelime hazinesi daraltılarak, insanların yeni kelime arayışına gitmesi.
3- Böyle bir durumda yapılabiliyorsa eski diye nitelendirilen kelimelerin yerine yabancı kelimeler yerleştirilmeye çalışılır.
4- Eğer yeni kelime yabancı dilde aktarılamıyorsa dilin kendi içerisinde bir kelime uydurması sağlanır.
vs...
Amaç : Milleti millet yapan en önemli unsur olan dil yok edilmeye çalışılır ya da başkalaşım geçirmesi sağlanır böylece yeni nesillerin eski bilgilere ulaşması güçleştirilir. Dili olmayan millet millet değildir. Dolayısıyla kendi benliğini kaybeden millet eğitimle nereye gelebilir yada çok yüksek eğitim görürse kendine yeni bir millet, yeni bir kültür, yeni bir tarih oluşturabilir mi ?