'Hoca camide olur' sözüyle bakanı kızdırdı

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin

'Hoca camide olur' sözüyle bakanı kızdırdı

Mesaj gönderen Eternity »

ResimMilli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Hayat Bilgisi dizisinde Perran Kutman’ın kendisine ‘Hocam’ değil, ‘Öğretmenim’ diye hitap edilmesini isteyerek ‘Hoca, camide’ demesine kızdı.

Çelik, ‘Üniversite öğrencisinin, ‘öğretmenim’ demesi garip kaçar ama TV dizisinde hoca ile imam karıştırılıyor. ‘Hoca camide’ denilmesi, doğru bir mesaj değil’ dedi. Ankara Avni Akyol İlköğretim Okulu’nda okul yönetimi ve velilerin ortaklaşa inşa ettirdikleri sınıfların açılışına Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta ile birlikte katılan Çelik, şunları söyledi: ‘Hoca ile imamı karıştırmamak lazım. Öğretmen de, hoca da Türkçemizin zenginlikleridir. Bugün en büyük meselelerimizden birisi, dil meselesidir. Kullanılan kelimenin Arapça kökenli olması, o sözcüklerin Arapça olduğu anlamına gelmez. Örneğin ‘sınıf’ kelimesi Arapça. O zaman sınıf yerine ‘derslik’ dememiz gerekirse, ‘derslik’ kelimesi de Arapça. ‘Şube’ dersek o da Arapça. İlköğretim öğrencisinin ‘öğretmenim’ demesi sevecen. Ama üniversite öğrencisinin, öğretim elemanına ‘öğretmenim’ demesi garip kaçar. O yüzden, televizyon dizisinde hoca ile imam karıştırılıyor, ‘hoca camide, hoca camide’ denilmesi o yüzden doğru bir mesaj değil.’

Hürriyet
arven

Mesaj gönderen arven »

Daha neler öğreneceğiz bakalım...
Ninni

Mesaj gönderen Ninni »

Milli Eğitim bakanımız dizi repliğinde geçen bir cümleye takılacağına farklı konulara takılsın, kafa yorsun kaldı ki Milli Eğitimde kafa takılacak pek çok unsur var...
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin

Mesaj gönderen dJ4 »

Bir dili yok etme yöntemleri :

1- Kelimeleri klişe, eski diye nitelendirip kullanımdan soyutlanması.
2- Dilin kelime hazinesi daraltılarak, insanların yeni kelime arayışına gitmesi.
3- Böyle bir durumda yapılabiliyorsa eski diye nitelendirilen kelimelerin yerine yabancı kelimeler yerleştirilmeye çalışılır.
4- Eğer yeni kelime yabancı dilde aktarılamıyorsa dilin kendi içerisinde bir kelime uydurması sağlanır.

vs...

Amaç : Milleti millet yapan en önemli unsur olan dil yok edilmeye çalışılır ya da başkalaşım geçirmesi sağlanır böylece yeni nesillerin eski bilgilere ulaşması güçleştirilir. Dili olmayan millet millet değildir. Dolayısıyla kendi benliğini kaybeden millet eğitimle nereye gelebilir yada çok yüksek eğitim görürse kendine yeni bir millet, yeni bir kültür, yeni bir tarih oluşturabilir mi ?