'Hurafe anketi' Ankara'yı karıştırdı

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin

'Hurafe anketi' Ankara'yı karıştırdı

Mesaj gönderen Eternity »

ResimAnkara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi doktora öğrencisi İsmail Arıcı'nın, ilköğretim çağındaki öğrenciler ve velileri için hazırladığı 'hurafe eksenli' anket formundaki ifadeler tartışma yarattı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatına "camide aptes uygulaması"nı dahil etmesinin ardından, bu kez Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi doktora öğrencisi İsmail Arıcı'nın ilköğretim çağındaki öğrenciler ve veliler için hazırladığı "hurafe eksenli" anket formu, Ankara'yı karıştırdı.

"Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerine Tarşı Tutum Ölçeği" başlıklı ankette yer alan "Faizli alışverişten uzak durmak gerekir. Resim bulunan eve melekler girmez. Cuma namazı kılmayanlar Müslüman sayılmaz. Kolonya aptesi bozar" ifadeleri tartışma yarattı. Ankete "Bakan adına" izin veren Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanı Nurettin Konaklı, "Ankette hurafelere inançları tespit için 'Kolonya aptesi bozar' gibi ifadeler yer alıyor" dedi.

1000 cevap bekleniyor
1994'te üniversiteden birincilikle mezun olan Arıcı, 2001'de başladığı doktora kapsamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi alan öğrencilerin başarısını etkileyen faktörleri araştırmaya başladı.
Arıcı, zorunlu din dersi alan öğrencilerin ailelerinin dini yaklaşımlarından etkilenip etkilenmediğini, velilerin hurafelere mi, çağdaş ilkelere dayalı din anlayışına mı sahip olduğunu inceledi. Çankaya, Talia Yaşar Baktur ve Hamdi Bulgurlu İlköğretim okullarında 500 öğrenci üzerinde anket yapan Arıcı, velilerin de katılımıyla 1000 kadar cevap beklendiğini söyledi.

5 ayrı seçenek sunuldu
Anketin "dini tutum" bölümünde katılımcılardan "tamamen katılıyorum, katılıyorum, kararsızım, katılmıyorum, kesinlikle katılmıyorum" şıklarından birisini işaretlemeleri istendi.
Anketteki ifadelerin kendi kişiliğini yansıtmadığını söyleyen Arıcı, "Çağdaş bir bilim adamıyım. Anketteki ifadelerle yönlendirme, telkin amacında değilim. Mezuniyetimin ardından 2 yıl öğretmenlik yaptım. Tartışılan ifadeleri öğretmenliğim süresinde toplum içinde gözlemledim" dedi. Anketi savunan Konaklı da, "Önerilen araştırmanın üniversitede kabul edilmesi bizim için önemli. Üniversite bize bir doktora öğrencisinin araştırma yapmak istediğini bildirdi. Ankette hurafelere inançları tespit için de 'Kolonya aptesi bozar' gibi ifadeler yer alıyor. Detaya inmek için pek çok şeyi sormak durumundasınız. Araştırma devam edecek" diye konuştu.

İşte tartışmalı anket:

Allah'ın varlığına inanmak gerekir.
Ahret günü ve ölümden sonra hayat vardır.
Kuran'da anlatılan her şey doğrudur.
Kuran günümüze değişmeden gelmiştir.
Hz. Muhammed, Allah'ın peygamberidir.
Günde 5 vakit namaz benim için önemlidir.
Ramazanda oruç benim için önemlidir.
Dini hükümler şartlar değişince değişmez.
Sünnet olan ibadetleri yerine getirmek benim için önemlidir.
Faizli her alışverişten uzak durulmalıdır.
Allah'ın ve Hz. Muhammed'in sevgisini kazanmak için gayret göstermek gerekir.
İslamın yasakladığı konulardan uzak durmak gerekir.
Çok kadınla evlilik İslama göre uygundur.
Resim bulunan evlere melek girmez.
Dini nikâh olmadan resmi nikâh geçerli olmaz.
Namaz kılmayanların dini inancı zayıftır.
Cuma namazı kılmayanlar Müslüman sayılmaz.
Kolonya aptesi bozar.

Seçenekler: Tamamen katılıyorum / Katılıyorum / Kararsızım / Katılmıyorum / Kesinlikle katılmıyorum

Kaynak: Milliyet
arven

Mesaj gönderen arven »

Ehh pes yani..Bu kadarı da fazla!Bu insanlara bir dur demenin zamanı geldi.İnsanların dini görüşleri özeldir.Kimseye istemediği bir şeyi yaptırmaya hakları yok.Atatürk ve laiklik düşmanlığını mı yerleştirmeye çalışıyorlar küçük çocukların içine?Neden kimse ses çıkartmıyor?Yeni bir İran mı yaratacaklar?Ama uğraşları boşa gidecek ve Türkiye'nin doğru yolu bulacağına inanıyorum...
Kullanıcı avatarı
commando
R.Ö.Y. 1. Etap Şampiyonu
R.Ö.Y. 1. Etap Şampiyonu

Mesaj gönderen commando »

Bende turkiyenin dogru yolu bulacagına inanıyorum...

Demokrasi ve diyalog olmadan herkesin kamplara bölünmesini hangi vatansever isterki.. Çanakkale nin sütcu imamların nene hatunların ortak degerleri değilmi bizi millet yapan? Atatuk milli mucadelede halkı hangi degerler ugruna cihada cagırıyordu? Millet meclisi neden kuran ı kerim okunarak cuma namazını muteakip acıldı? Kendimizi kandırmayalım herkesin kendi dogrusu ve ilk kabulu vardır ve bunlar kolay kolay deişmez.. Bu millet için de böyledir.. Aslan koyun surusunun içinde buyumus de olsa buyurken aslan oldugunun farkına varmasa da kurt saldırınca aslanlıgını yapacaktır.. Biraz üstü kapalı oldu ama umarım kimseyi gucendirmemişimdir..
[b] Biri Ecdadima Küfrettimi boğarim.
Boğamasamda yanımdan kovarım..
Yumuşak başlıysam kim dedi uysal koyunum..
Kesilir ama çekmeye gelmez boynum..
Mehmed Akif Ersoy [/b]
Kullanıcı avatarı
commando
R.Ö.Y. 1. Etap Şampiyonu
R.Ö.Y. 1. Etap Şampiyonu

Mesaj gönderen commando »

HABERLER 04.06.2005 CUMARTESİ Milli Egitim Bakanı Huseyin Celik in acıklamaları..

Üniversite talep etti, ankete izin verdik

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Din Eğitimi Anabilim Dalı doktora öğrencisi ve aynı bölümde araştırma görevlisi olan İsmail Arıcı'nın bazı ilköğretim okullarında yaptığı anketteki sorulara basında tepki gösterilmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı açıklama yaptı.

MEB, ankete, AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Din Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi İsmail Arıcı'nın ilgili talebinin incelenerek izin verildiğini bildirdi. Yapılan açıklamada anket izninin, bakanlığın 2004/32 sayılı genelgesinde öngörülen prosedüre uygun olarak verildiği belirtilerek AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün resmi talebi üzerine izin verildiği vurgulandı. Bakanlık, bunun doktora tezi olduğunu ve daha önce aynı sorularla anketler yapılıp yayınlandığını kaydetti. Açıklamada, velilere yönelik anket formu için bakanlıktan izin alınmadığına dikkat çekildi. Anketin bakanlıkça onaylanmamış olmasına rağmen Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nce bilimsel, bir metin olarak kabul edildiği belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi: “Sayın Emin Çölaşan, önceki yazısında öğrenciye yönelik ankette yer alan; 'Namazda Kur'an okumaya ne denir? Aşağıdakilerden hangisi namaz ibadetinin insana kazandırdığı davranışlardan değildir? Aşağıdakilerden hangisine zekat verilmez?' gibi soru örneklerine yer vermiş ve bu soruların sorulmasını olumsuz bir durum gibi yansıtmıştır. Oysa, bakanlığımızca uygulanmasına izin verilen İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Başarı Testi'nde yer alan bu sorular incelendiğinde, bunların halen uygulanmakta olan İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi müfredatında yer alan konular çerçevesi içinde hazırlanmış olduğu görülecektir.'' Açıklamada, söz konusu yazıda geçen, “Allah'ın varlığına inanmak gerekir. Ahiret günü ve ölümden sonra hayat vardır. Kur'an'da anlatılan her şey doğrudur. Hz. Muhammed, Allah'ın peygamberidir. Günde 5 vakit namaz kılmak benim için önemlidir. Namaz kılmayanların dinî inancı zayıftır. Cuma namazı kılmayan, Müslüman sayılmaz. Erkeklerin altın takması İslam'a göre yasaktır.'' şeklindeki anket maddelerinin ise bakanlığın izin vermediği, veliye yönelik anket metninden seçildiği belirtildi.

Bu arada araştırma görevlisi İsmail Arıcı eleştiriler karşısında “Anketim tamamen bilimseldir. Alanım ilköğretim din kültürü öğretmenliği olduğu için tabiî ki bu alanda araştırma yapacağım” dedi. Eleştirilere konu olan veli anketini, velilerden geri dönüş alamadığı için kapsam dışında tutacağını kaydeden Arıcı, tamamen bilimsel amaç taşıyan bir doktora tezi için anket uyguladığını vurguladı. Kendi alanı olan ilköğretim din kültüründe öğrenci başarısının arttırılmasında neler yapılabileceğini araştırmak istediğini anlatan Arıcı, matematik, fen ve İngilizcenin başarısını etkileyen araştırmalar yapıldığı gibi bir ders olan din kültüründeki başarının araştırılmasının da gayet normal olduğunu söyledi. Arıcı, “Bu varsayımların doğru olup olmadığını incelemenin tek yolu anket yapmaktır. Bu varsayımlar doğru da olabilir yanlış da. Ayrıca bunların başarıyı ne düzeyde etkilediğinin bilinmesi lazım” dedi.

04.06.2005
İbrahim Asalıoğlu
[b] Biri Ecdadima Küfrettimi boğarim.
Boğamasamda yanımdan kovarım..
Yumuşak başlıysam kim dedi uysal koyunum..
Kesilir ama çekmeye gelmez boynum..
Mehmed Akif Ersoy [/b]
Kullanıcı avatarı
orlando
Quick Friend
Quick Friend
İletişim:

Mesaj gönderen orlando »

Valla uğraşacak bişeyleri kalmadı artık nelerle uğraşıyolar valla pes....
[glow=blue][color=white][b]Why Hi One Why[/b][/color][/glow]