64 yıllık müfredat değişiyor

Eğitim hayatımıza dair her şey. Anılar, düşünceler..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

64 yıllık müfredat değişiyor

Mesaj gönderen vişne »

Öğretmeninden öğrencisine, toplumun her kesimini ilgilendiren ilköğretim müfredatı değişiyor. 64 yıllık müfredattan, ezberciliğe dayalı unsurlar çıkarılacak. Tarih skeçlerle, coğrafya ‘yap-boz'la öğretilecek...

Tarih dersleri skeçlerle, coğrafya dersleri ‘yap-boz'la öğretilecek.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bugün, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girecek olan yeni ilköğretim müfredatını açıklayacak. Ezbere son vermeyi hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dersleri, çeşitli etkinliklerle renklendirecek. Öğretmenlerin rehberliğinde uygulanacak etkinliklerle öğrenciler, konuyla ilgili verilen bilgileri kendileri yorumlama olanağına kavuşacak.

Zamanı kullanma

MEB Talim Terbiye Kurulu'nun hazırladığı yeni ilköğretim müfredatında, kitaplarla 'bilgi yığını' verilmeyecek, böylece öğrenciler kitaplarda yazılan bilgileri 'ezbercilik'le öğrenmeden kurtulacak. Mevcut müfredatta ilköğretim öğrencilerine 'zaman ünite'sinde, bir yıl 52 hafta, bir hafta yedi gün, bir ay dört hafta veya 30 gün gibi bilgiler ezberletiliyor. Ancak MEB'e göre hazırlanan yeni müfredatta öğrencilere zamanında iş yapma mantığı yerleştirilecek.

64 yıllık müfredat değişiyor

Öğretmeninden öğrencisine ve veliye kadar toplumun her kesimini ilgilendiren ilköğretim müfredatı değişiyor. 64 yıllık müfredattan, ezberciliğe dayalı unsurlar çıkartılırken, çocuklar için yaşayarak öğrenecekleri uygulamalar getiriliyor...

TOPLUMUN her kesiminin yakındığı ancak 64 yıldır da yürürlükte olan ilköğretim müfredatının değiştirilmesi, TBMM Komisyonu'nda kabul edildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nca 1940'tan bu yana uygulanan, ‘İlköğretim Müfredatı' Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ve çeşitli üniversitelerden 53 öğretim üyesinin çalışmalarıyla değiştirildi. 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında Bolu, İstanbul, İzmir, Van, Hatay ve Trabzon olmak üzere 6 ilde pilot olarak uygulamaya geçirilecek, sonraki yıl da yurt geneline yayılacak müfredattaki değişiklikler şöyle:

OYUN OYNAR GİBİ EĞİTİM

İlköğretim, psikologların ve rehberlik uzmanlarının ailelere önerdiği ‘oyun oynar gibi eğitim' yöntemiyle yapılacak.

Hedef eğitim değil, öğretim olacak. Gereksiz konular nedeniyle öğrencileri ezbere iten ve sorgulatmayan eğitim metodu terkedilecek.

Öğretmenler öğrencilere ders anlatmayacak, rehberlik edecek.

Öğrencilerin oluşturdukları gruplarla birlikte yaptıkları çalışmalar, rehber öğretmen tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak ve sınav puanına eklenecek.

MESLEĞE YÖNLENDİRME

"Öğrenci aktif" müfredat programında karne notları oluşturulurken, performans değerlendirmesi yöntemi uygulanacak. Öğrencilerin konu anlatımında başarıları, sınavların yanısıra karneye yansıtılacak.

Öğrenci kabiliyeti ve yeteneğine göre ilköğretim 6. sınıftan itibaren okulundaki rehberlik servisince ilgi duyduğu alana yönlendirilecek.

Yeni müfredat temelini mesleğe yönlendirme oluşturacak.

Öğrenciler Bilişim Koridoru, Mesleki Eğitim Koridoru ve Yabancı Dil Koridoru gibi üç farklı alana yönlendirilebilecek.

15 SAAT SOSYAL HİZMET

Ana ders Türkçe dersi olacak. Türkçe derslerinde daha çok dilin yapısı üzerinde durulacak. Fen bilimlerinden, matematige kadar tüm derslerde Türkçe, Edebiyat ve müziğin kullanımı artırılacak.

Sosyal hizmet yapmada zorunluluk getiriliyor. İlköğretim öğrencileri, senede 15 saat yaşlılar yurdu ya da kimsesizler yurdunda, onlara kitap okuyarak ya da yürüyüşe çıkararak gönüllü çalışacak. Bu saati tamamlamayan çocuk, karne alamayacak.

Sosyal aktivitelere yönlendirecek spor, resim gibi geliştirici kulüpler müfredat programının bir parçası olarak devreye sokulacak. Bunlar karneye not olarak yansıyacak.

7'şer kişiden oluşacak öğrencilerin kurduğu kulüpler, sosyal hizmet veren toplumsal örgüt gibi işlev görecek.

Öğrenci kulüplerinin başında yine rehber öğretmenler bulunacak. Yetersiz kalması halinde kulüplere velilerden destek talep edilecek.

Matematik dersinde, hacim hesapları gibi zor hesaplamalar ile Türkçe derslerindeki dil bilgisi konuları, 6'ncı sınıf sonrasına atılacak.

TEKNOLOJİ BİLGİSİ

İlkokul 5'inci sınıfa kadar öğrenciler dünya değil yaşadığı coğrafi yeri, evinin ve sokağının yollarını öğrenecek ve haritasını çıkaracak.

Fen Bilgisi , ‘Fen ve Teknoloji Bilgisi' dersi olarak değiştirilirken, teknolojinin tüm ayrıntıları bu derste ayrıntılı olarak öğretilecek. Bütün diğer derslerde de teknolojik gelişmeler kullanılacak.

DEPREM TATBİKATI

Türkçe derslerinde dil bilgisi bilgileri yer almayacak. 6'ıncı sınıf sonrasına atılacak.

3'üncü sınıftan itibaren hayat bilgisi ve sosyal bilgiler dersleri içinde felsefe dersleri de verilmeye başlanacak.

Deprem dersi uygulamalı olarak anlatılacak. Her okulda mutlaka deprem tatbikatı yapılacak ve korunma yolları anlatılacak.

Her derste trafik kuralları, afet halinde yapılması gerekenler gibi beceriler kazandırılacak.

Matematik ve fen bilgisi dersleri içinde de spor eğitimi verilecek. Örneğin, spor yaparak ne kadar kalori alacağımız ve katkısı fen bilgisi dersinde, spor tarihleri de matematik soruları içine yerleştirilecek.

200 bin öğretmen yeniden eğitilecek. Öğretmenlere, çocukların birey oldukları ve kendi kendilerine karar vermelerinin sağlanmasının yöntemleri anlatılacak.

TARiH SKEÇLERLE, COĞRAFYA ‘YAP BOZ' LA iŞLENECEK

Soyut olarak kabul edilen ezberci tarih ve coğrafya bilgileri, çocuğun 14-15 yaşlarındaki eğitim yıllarına atılırken, yeni müfredatla dersler arasında bir uyum oluşturuldu.

Tarih dersleri skeçlerle, coğrafya dersleri ‘yap-boz'la öğretilecek.

Öğrencilerin oluşturacağı inceleme gruplarıyla, tarihin kesitleri skeç haline getirilecek ve böylelikle öğrenci tarihi yaşayarak öğrenecek.

Dünyanın en yüksek tepesinin kaç metre olduğu, dünyanın en büyük ırmağının uzunluğu gibi gereksiz bilgilere yer verilmeyecek.

Tarih derslerinde artık konular anlatılırken adı geçen yöre ile özdeşleşen türkülere de yer verilecek.

Savaşların tarihi ezberlenmeyecek. Test usulü sınavlar kaldırılıyor.

Coğrafya derslerinde ise öğrenciler dağ, ova, nehir ve gölleri, bulundukları bölge haritalarını kendileri oluşturarak öğrenecekler.

Öğrenciler hazır haritalardan gördükleri coğrafi bölgeleri, boş haritalar üzerine parça parça yerleştirecek. Sonunda yine grup çalışmasıyla sınırları belirli bir Türkiye haritasını kendileri oluşturacaklar.

YENi TÜRK LiRASI, SEMBOLiK PAZARLARLA ÖĞRETiLECEK

Bu yılki öğretim yılında öğrencilere Merkez Bankası'yla ortak hazırlanan yeni Türk Lirası'nın maketleri de dağıtılacak. Okullarda kurulacak sembolik pazarlardan bu paralarla alışveriş yapılacak. Öğrenciler, eski oyuncaklarını okulda satabilecek... Böylece yeni Türk Lirası'nı kullanmayı öğrenecek.

Öğrenciler artık çarpım tablosunu ezberlemek zorunda kalmayacak.

Dört işlem sağlama problemleriyle öğrenilecek. Havuz problemleri, işçi, yol, hız ve otobüs karşılaşmaları gibi sorular artık sorulmayacak.

Öğrenci işlemleri öğrenirken nesnelerden faydalanacak. Örneğin 3 ve 2'yi toplarken, 3 kalem ve 2 kalemi biraraya getirerek sonuca ulaşacak.

Matematik dersinde özellikle problemler, drama şeklinde öğretilecek.
kutver
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 346
Kayıt: 03-10-2004 18:24
Konum: BizimPortal`dan

Mesaj gönderen kutver »

hayırlısı.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir