Déjâ vu...

Paylaşmak istediğiniz aklınıza gelen konular, olaylar..
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend

Déjâ vu...

Mesaj gönderen vişne »

"Déjâ vu" sözüyle son zamanlarda aklıma ilk gelen The Matrix teki siyah kedinin tekrar göründüğü sahne oluyor.Ben de çoğumuzun yaşadığı gibi, "ah ben bunu daha önce yaşamıştım" hissine kapılıyorum. Bazen korkutucu bile olsa, bu durumu reenkarnasyoncuların dayanağı olan bir olgu olarak görmekten ziyade beynimin bana yaptığı bir oyun olarak görüyorum.
Déjâ vu, Fransızca kökenli bir terim ve "daha önce görülmüş" anlamına geliyor. Günlük hayat boyunca sıkça yaşanan bu görüngü, bir anın daha önceden yaşanmış olduğu hissini veriyor. Veya ilk defa gittiğimiz bir yerde sanki daha önceden de bulunmuş olduğumuzu hissedebiliyoruz. Kendi kendimize açıklamakta güçlük çektiğimiz bu durum, hafızada meydana gelen ufak karışıklıkların bir sonucu olarak açıklanıyor.Tabii ki daha farklı yaklaşımlar da mevcut, örneğin daha önceden hafızaya alınmış olan bir görüntünün veya olayın, belirli bir anda yeniden yarı gerçekçi bir imaj halinde zihne yansıması ( flashback) olarak da tanımlanıyor.
Arthur Funkhoser, farklı inirsel uyarılara bağlı olarak gelişen 3 tip "déjâ vu" fenomeni olduğunu ileri sürüyor ve bunları şöyle sınıflandırıyor: "déjâ vecu"(önceden tecrübe edilmiş), "déjâ senti"(önceden hissedilmiş) ve "déjâ visité" (önceden gidilmiş).
Önceden yaşanmışlık hissine getirilen en güncel açıklamalardan birisi de, beyindeki kısa ve uzun dönem hafıza mekanizmalarında kısa süreli bir tutukluk meydana geliyor olması. Algılanan bilgilerin ( veya duyumların) kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçişi esnasında, normal yoldan saparak bir anlamda " yolunu kosaltması" sonucunda o anki algı, kişi tarafından uzun dönem hafızadan gelmesi nedeniyl "geçmişte yaşanmış" olarak nitelendiriliyor. Normalde algı ve tepki arasında geçen ve aslında bizim farkında olmadığımız gecikme süresini, kısaldığı zaman fark ediyoruz ve bunun sonucunda huzursuzluk hissine kapılıyoruz. Ayrıca, çeşitli sinirsel hastalıklarda , örneğin sara nöbetleri öncesinde, çoğunlukla "déjâ vu" hissi daha sık yaşanıyor.
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin

Mesaj gönderen dJ4 »

ben genelde çok uykusuz kaldığımda yada beynim yorulduğumda yaşıyorum bu hissi ve bende ne zaman oluştuğunu bildiğim için kontrol altına almış durumdayım, hiç tedirgin olmuyorum artık, hatta şöyle derim dejavu olmaya başladı yatsam iyi olacak galiba :)
Kullanıcı avatarı
Painkiller
Fast Friend
Fast Friend

Mesaj gönderen Painkiller »

bu deja-vu olayi cok oluyor bana.... cok ilginc birsey :roll:
Kullanıcı avatarı
ShepneM
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen ShepneM »

son zamanlarda çok olmaya ba$ladı bana.
Kullanıcı avatarı
IWAS
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen IWAS »

Bu kış hep oldu ama şimdi yok 3 aydır olmuyo. İlginç bişiy hep derdim ben bu sahneyi daha önce de gördüm diye demekki açıklaması warmış
Eşit olmasın diyorsanız, kadınla erkek...
Kara çarşafa girsin diyorsanız,
Yobazın gazabından ürkerek...
Diyorsanız ki, okumasın
Kadınımız, kızımız;
Budur bizim alın yazımız...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi...
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin

Mesaj gönderen Eternity »

Déjâ vu yaşanırken ilk aklıma gelen şeylerden biriside "evet şimdi böyle olacak, şöyle olacak" gibisinden yaşanan olayın devamını düşünmem.
Kullanıcı avatarı
ComiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen ComiC »

Bugün bana 2 kere oldu. Hatta IWASla ile bir abi muhabbet yapıyorduk. Yazılanların aynısını hatta msn'nin olduğu yer bile aynı. Yazılanları görüyorum aklıma geliyor bunlar. Ve işin ilginci ben bunu düşünürken benim yazdıklarımla dejavu'ya devam ediyorum. Çok ilginç bi olay. Normalde hep yaşadıktan sonra dejavu derdim ama şimdi ki çok ilginç. Sanki kendimi kontrol edemedim gibi bişey. Çok çok ilginç...
enjoy the silence..
Kullanıcı avatarı
EcCeNtRiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen EcCeNtRiC »

bence bu deja vu oLayı hergün aynı $eyi yaptıımısdan oLmasın yada aynı kişileri görmekten.. meseLA ben birini görüorum bunu ben bi yerden tanıom fLN eve geliorumm uzun uzun düşünüp o kişinin mutLAka küçükLüümden yada bi yoLdaa gördüüm insan oLduu kanısına varıorum..
[i]*Her yeni başlayan macera
Heyecan dolu çilek kokar.. ;) [/i]
Kullanıcı avatarı
alaybozan
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen alaybozan »

olacakları da önceden tahmin edebilmek de deja vu mu?? öyleyse aynısı bana da oluyo
ufo gören masum köylü!! Koçum benim!!
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin

Mesaj gönderen dJ4 »

hayır olayın birde şu yönü var aslında bazı şeyleri yapmışta oluyoruz daha önce ve o zaman tam ne olduğunu hatırlayamadığımız için hatırladığımız kadarını şuanki duruma benzetiyoruz, düşünsenize insan oğlununun sürekli yaptığı ne çok şey var sanki çok farklı şeyler yapıyoruz da hergün normal yani :)

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir