sevgili arkadaşlar Türkiye'nin dışarıdaki imajına ilişkin bu mektubu sizinde okumanızı istedim. yurt dışına çıkanlar bilir ab ye üye olan üyeler hiç sıra beklemeden hemen pasaport kontrolunden gecerler.ama biz türkler uzun kuyruklara maruz kalırız. şimdi sayın Aylin Yılmaz tarafından yazılmış mektubu sunuyorum..
Sizden ricam yazdiklarimi sonuna kadar okumaniz, inanin bunlari zamaninda ogrenmediginiz icin pisman olabilirsiniz.
29 Haziran 2003, Amerika-Meksika Siniri. Meksikanin Amerika sinirinda yurume mesafesinde bulunan sehri Tijuana'yi gezdikten sonra, kaldigim sehre San Diegoya geri donmek istiyorum. Turk arkadaslardan biliyorum, sorun olmuyormus pasoportum hazir, ogrenci belgem, normal gorunusluyum, bayanim, ogrenci oldugum her halimden belli. Gumrukten gecerken pasoportumu verip Amerikada Florida Universitesinde asistan oldugumu, yuksek lisans ogrencisi oldugumu, su an San Diego Kaliforniya universitesinde arastirma asistani olarak calistigimi soyluyorum, gorevli sadece pasoportuma bakiyor, ve bir diger sinir gorevlisini cagiriyor, "Special Interest Country", Ozel Ilgi Ulkesininin sozunu duydum, ne oldugu anlamaya basladim. Beni baska birkac gorevlinin oldugu bi bankoya goturuyolar. Gorevli digerine soruyor, Turkiye supheli ulke listesinde mi diye, kadin gorevli listesine bakiyor ve evet diyor ve iste maceram basliyor. Gorevliye, pardon ama nedir bu ozel ulke listesi diyorum, adam gayet sert bi sekilde bu ulkeler bize saldira bilecek ulk.. demeye kalmadan diger bayan gorevli bunu soylememiz gerekiyor diye adami uyariyor, bende bencede soylemeseniz iyi olur diyince gorevli bu bizim kanunumuz ne istersek yapariz lafini yuzume adeta carpiyor. Bana baska hic bi aciklama yapmadan 2-3 kisinin kapinin hemen solundaki duvarda ayakta bekledigi 20 kadar kisinin oturdugu, bir bolumunde banko arkasinda bilgisayar basinda oturan "Inspector"'larin yani mufettislerin oldugu, kapisinda silahli askerlerin ve polislerin bekledigi baska bir odaya aliyorlar. Guvenlik gorevlisi duvarda ayakta durmami soyluyor, kiminin yuzu duvara donuk ayaklari acik ustleri araniyor. Soktayim, gerginim, sinirliyim, sirf Turkiye vatandasim o odada oldugumu biliyorum, bu beni iyice sinirlendiriyor. Gorevliye bunu Turkiyedeki butun arkadaslarima anlaticam diyorum, soyle bir cevap geliyor, Iyi olur anlat Amerikanin ne oldugunu ogrensinler!!! Disarda amerikan vatandasi olan arkadasim beni bekliyor, cep telefonumu cikariyorum, merak etme diyicem, gorevli hemen dibimde bitiyor, burda telefonla konusmak yasak, "ya bi saniye arkadasima soyliycem beraberdik, o gecti sinirdan ben burda kaldim" falan filan, adam telefonu elimden sertce alip kapatiyor. Birkac da pislik bakis yiyorum. 10-15 dakka ayakta bekledikten sonra ayni gorevli beni cagiriyor cantami ariyor. Sansima o sirada bayan gorevli olmadigi icin ayakkabilarima, ayaklarimin altina, ceplerime bakiyorlar. Aglamamak icin kendimi cok zor tutuyorum. Baska bi gorevli adin ne soyadin ne virt zirt diye bagirarak soruyor, kendimi Nazi kampinda hissettim desem yalan olmaz, aglamakliyim azimi acamiyorum ki, adam habire tekrarliyo adin ne, adin ne, demek is birligi yapmak istemiyorsun ha! Zar zor soyluyorum, yerime oturunca bana bakiyolar, bende onlara oldurmek istercesine bakiyorum, bilmukabele, sorunlu oldugum tesbit edildi. Gozler bende.Etrafi izliyorum bi sure, soktan ciktim, Cok uzun surdu. Bayan guvenlik gorevlisi benden sonraki kizin goguslerini bile yokladi, gordum. Kelepceli iki genc getirdiler iceri 18-19 yaslarinda. Icerde tek beyaz amerikali yok, soruyorum neden burdasiniz diye, Kiz cevap veriyor 7 yasindaki kuzenimin pasoportu yok, Meksika vatandasi olan kuzenini USA'ye sokmaya calisiyor, bi baskasi gene kimligini unutmus, etrafimda bi kac kisi Ingilizce konusamiyor, ama konusan herkese sordum, kimlikleri yok!!! Bana neden sen burdasin diye soruyolar cok basit!!! TURKIYE VATANDASIYIM da ondan!!! Sonra birkac Hintli geliyor, ailece anne baba iki ogul, sonra kadinlar ayri erkekler ayri yerlerde oturuyor, arada bikac adimlik mesafe var, hintli bi cocukla konusuyoruz, O da Ozel Ilgi Gosterilmesi gerekenlerden! Hinditan'sa listede! Konusmaya basliyoruz , bilgisayarciymis o da, ben soylenip duruyorum, gulmeye basliyoruz, habire iceri yeni insanlari aliyorlar. Gene gorevlliler degisti saatler gectikce tabi, baska bi tanesi gelip sen diyor hintli cocuga git en on siraya otur! Benden en uzak kose, guluyorum artik!
Saatler geciyor, kucuk cocuklar agliyor, sabirsizlaniyor, hicbir gorevli aciklama yapmiyor, sadece arada sirada isimler cagriliyor, bekliyorum benden oncekiler bile cagrildi, niye ben cagrilmadim. Pasoportlari kontrol eden gorevlilere bakiyorum, bana bakiyolar, agizlarindan "she's staring" bon bon bakiyo sozunu duyuyorum, arkadasi bekliyo falan filan biseyler isitiyorum. Kapi tarafinda guvenlik gorevlilerine bakip Turkce guzel seyler soyluyorum sessiz sessiz.. Kalkip bilgisayarin basindaki gorevliye guvenlik gorevlisine takilmadan ulasiyorum, pasoportumun, I-20, ogrenci belgemin oldugunu Sosyal Guvenlik Numaramin oldugunu Kaliforniya universitesinde asistan oldugumu, neden bekledigimi soruyorum. Sana sira gelince cagiririz diyor, burda zaman kavrami yok saatler geciyor ama hersey "bir sure" sonra olucak diye bekliyoruz. Kadin baska bi guvenlik gorevlisi bana yerime oturmami emrediyor! Otur yerine, sana ne denildigini duydun! Bende altta kalmam tabi duydum ne yapicagimida biliyorum, soylemene gerek yok diyorum, dibime girip gec yerine diyor, dovucek beni, gozlerini kocaman acmis dikmis ustume, ben neyim? Yaratik? Butun bu olanlar boyunca icimden neler soyledigimi belirtmeme gerek yok. Keske hepiniz benim yerimde olabilseyiniz ve yurekten sadece Turkiye Vatandasi oldugunuz icin boyle igrenc asagilayici, insan haklarina ayriki muameleyi group amerikanin nereye gittigini aslinda ne kadar ozgur ve farkli kulturlere, halklara acik oldugu, insan haklarina saygili oldugunu gorebilseydiniz! Nihayet ismim okundu, Elinde pasoportumu bana dogru sallayan biri var, Turkiye ha diyor, artik alistim, 4 saat gecmis.butun belgelerim var sorun ne diyorum, beni tersliyor, sen konusmayacaksin, ben soru sorunca cevap vericeksin, ben konusucam diye azarliyor, ben federal gorevliyim! O bilgisayarin basinda ben bankonun arkasinda .Peki, bende insanim pardon, hicbir sucum yok, ama bilmiyorum ki ben supheliyim. Megersem en basta bizi bir nevi gozaltina "You're detained" almislar haberim yokmus, hintli cocuk soyledi. Onundeki kagidi dolduruyor, Special Interest Country Applicant Form. Yasim, boyum, kilom, goz rengim, sacim, parmak izim bilumum bilgi, adres vesaire, amerikaya gelmeden once turkiyede ne yaptigim vesaire vesaire.Evet baska bi gorevli beni gene aliyor, baska bi odaya, resmim cekiliyor, boynuma bi sucu tabelasi asmadiklari kaldi, gene parmak izi, hersey organize, once sag basparmak, sagdan sola parmagimi yuvarliyor kagidin ustunde, parmagimin kenarindaki izlerde cikmali, sag elimin her parmagi icin tekrarliyor bunu, sonra tekrar sag bas parmak bas cek, sonra diger 4'u bas cek, aynisi sol el icin, ellerim kapkara. Ne oldu bitti anlamiyorum. En sonunda nihayet tanriya sukurler olsun disardayim, disardayim ama hersey degisti. Amerika degisiyor, paranoyak politikalar, yabanci ozellikle musluman dusmanligi, yeni kanunlar, Amerikaya karsi teror yaptigi SUPHE edilen ulkelere saldirabilme kanunu! Benden bu kadar, tabi butun bu yazdiklarimi amerikadaki turk elciliklerine , gazetelere, ulasabildigim her yere iletip sesimi duyurmaya ant ictim! Top sizde, bilincli vatandas olun, ulkenize sahip cikin ve kimliginizi koruyun! Kurmaca bir urun olan Amerika ruyasinin sirf Turkiyeden oldugunuz icin bircok durumda Cahil Amerikalilar tarafindan kabusa donusebilecegini ancak amerikaya gelince anlayan cogunluktan olmayin!!! Son Soz: Dusundumde ya beni ziyaret etmeyi dusunen Annem, Babam orda olsaydi benimle? Simdi Buraya kadar okuduysaniz lutfen bu mesaji listenizdeki insanlara iletin. Lutfen Lutfen Lutfen,
Saygilarimla
Aylin Yilmaz
Bırakın öğrencilerimize, vekillerimize ve bakanlarımıza bile benzer uygulama yapan bu zihniyetin farkında olan bir gençlik geliyor. Terazi var tartı var, her şeyin bir vakti var..........
Ya birakin boyle tek goruslu bakilmaz olaya...Ben 2 sene Amerikan Gumrugunde calistim....Bizim gorduklerimize hayran kalip agziniz acik kalirsiniz....Size bi turklerin hatta ogrenci filan olanlarin anilarini anlatsam agziniz ucuklar....BOyle tek yonlu mektupta neyin nesi..... Bir tek Anlamadigim..>Turkiye O listede degil....O listede.... Irak, Iran, Suriye, Cuba, North Kore, Sudan.... Var...Turkiye filan yok hatta hicte olmadi.... Cep telefonunla HERALDA konusmak yasak ne kadar sey olunupta aglananicak duruma gelinebilinirki yuh diyorum...Sen icerden telefonla herkeze bildir icerde kac kisi var nerdeler Yok Yaaaaaaa...
Ogrenciymis....>Ben Turkiyeden Gelen Bakanin Bavullarini aradim behhh hemde gozunun onunde.... HEp tipe bakilmiyor...Bazen sans isi...MEsela.... Ofisten HEr 10 yolucan 1ini iceri al diyor Sayin Bakan Kursatta Sansa cikmisti.. ARadik gorevimiz...
Siz isterseniz bir sorun kac Turkiyeden vize alanlar amerikada nanik yapti sonra boyle konusun... Ben orda yasadigim icin yani gordugum icin dogrusunu soyluyorum.....Hele bir yasli kadin bizi kandirmaya calismi hayret yani kiz kardesinin eski pasaportuyla geliyor yakaliyoruz tabii 3 gun suruyo iceride tutmamiz lazim mahkeme icin..>SOnra tam yolluyacaz...Ben Kurtum turkiyeden korkuyorum...Burda kalmak istiyorum diyip icin icinden cikmaya calismaya calisiyorlar...Simdi bunun yaninda Amerika Ne yapsin?????? ISterseniz Oteki ornekleri veririm tam ogrenin.... Bence tek tarafli bakmayalim olaya...
[b][glow=red][color=yellow]Ah Keskem Keskem of keskem keskem [/color][/glow][/b]
aslında romulus olaya tek taraflı bakmıyoruz.bu arkadaşımızın mektubu çok ciddi bir sitede yayınlanmış arzu edene verebilirim.seçici bir site yani..
bu tek kişinin başına gelen olayı genelleştirme de değil..ama yurt dışında türklere bakış açısını hepimizi iyi biliyoruz.Türkiye'nin adını duymamış gibi yapanlar var..ayrıca buradan yani buradaki ingiliz konsolosluğundan bir vize almaya gör..ne kadar paran var..ile başlıyor sorular.ayrıca benim de ingiltere'ye girişte gözlemlediklerim var.evet bizi çok uzun kuyruklarda bekletiyorlar.giriştede uzun sorular cabası.ha birde resmi görevle gitmeyenleri ne yapıyorlar acaba diye merak ettim.ama bir abd li hemen geçiyor onların geçiş yeri bile ayrı..
kişisel sorunlar değil aslında burada önemli olan ülkelerin politikaları..ha türklerin kurnazlığına gelince o heryerde karşılaşabileceğimiz bir örnek..uzun sözün kısası her girişte ve çıkışta buraya ait değilsin ve buraya girebildiğine dua et imajı veriyor konsolosluklar..aşağılandığımız kesin..
dedigin dogru bende almanyaya turk pasaportla girecektim binbir sey istediler american pasaportunu gosterince daha tam bakmadan iceri aliyorlar....Iste Ulke neyse onun vatandasida odur... Bence turkler ilk once guzel bir gelismeleri lazim oteki yani avrupa ve amerika turk pasaportunu iyi tanimasi icin.... biliyorlar buraya eger turk girerse yuzde 90i geri donmez...ya okul ya evlenme... bu kadar basit....zaten cogu orneklerde var 10 yasindaki turistlerle evlenenler filan.... ohhh ne guzel... turkiyeden kacmak istiyen cok.... Diyorum herkez sizin gibi degil....yani kacmaya calisiyorlar.... Ben mesele eger olursa neden oyle turkleri elleri kollari salliya salliya dolastiririm????
[b][glow=red][color=yellow]Ah Keskem Keskem of keskem keskem [/color][/glow][/b]