Microsoft Terimlerinin Anlamları ve Açıklamaları (G-M)

Windows İşletim Sistemleri hakkındaki sorunlarınız.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
UnreaL
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 207
Kayıt: 24-12-2005 17:26

Microsoft Terimlerinin Anlamları ve Açıklamaları (G-M)

Mesaj gönderen UnreaL »

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Global group (global grup) : Domain'in tüm üyelerinde geçerli olan gruplar.

Global Catalog (global katalog) : Her domainden bir kısım kendi domaininin de bütün nesnelerini içeren Windows 2000 için özel bir domain controller. Active Directory sistemi içinde domain controller olan ilk server global katalog olur.

Globally unique identifier (GUID) : Tek olarak üretilen 16-bayt bir değer. Zamanı ve bir sıra numarasını içerir ve belli bir aygıtı ya da nesneyi tanımlamak için kullanılır.

Group Policy (grup politikaları) : Programların, network kaynaklarının ve işletim sisteminin çalışmasını kontrol altına alan düzenlemeler. Grup politikaları bir kullanıcıya, gruba, OU'ya ya da domaine uygulanırlar.

Group Policy object (grup politikası nesnesi) : Grup politikalarını oluşturmak için kullanılan ve birden çok grup politikası düzenlemesini içeren düzenleme.

Grant (izin vermek) : Kullanıcıya bir işlemi yapmak için izin vermek.

Group (grup) : Belli sayıda kullanıcıdan oluşan bir grup. Yerel ve global olmak üzere belli işlemleri yapmak için gruplar tanımlanır. Program ya da dokümanlardan oluşmuş bir küme.

Hard disk (sabit disk) : Sistem içinde yerleştirilmiş ve kendi sürücüsü içinde sabit olarak yer alan disk.

Hardware (donanım) : Bilgisayarın fiziksel kısımları. Klavye, monitör, kartlar, kablolar vb.

Hidden Text (Gizli Metin) : Seçilen metni görüntülemenize ya da gizlemenize izin veren bir karakter biçimidir. Bu işlem, gizlenecek alan seçildikten sonra, Format (Biçim) menüsündeki, Font (Yazıtipi) komutu, Hidden Text (Gizli Metin) onay kutusu ile gerçekleştirilir. Word gizli metnin altını, noktalı çizgi ile çizer.

Hierarchical namespace (hiyerarşik ad alanı) : DNS ad alanı gibi nesnelerin bir biriyle ilgili oldukları ya da bağlı oldukları adlandırma sistemi.

Home directory (kendi dizini) : Bir kullanıcın kendi dosyalarına sahip olduğu dizini.

İcon (simge) : Program, uygulama, disk sürücü, grup vb. öğelerin küçük çizimsel biçimleri.

İmport computer (alan bilgisayar) : Bir export server'dan bilgilerin ana kopyalarını alan bilgisayar.

İdentifier (tanımlayıcı) : Bir database nesnesinin adı. Bir tanımlayıcı 128 karakter uzunluğunda olabilir.

İdentity column (identity kolonu) : Değeri otomatik olarak artan bir kolon.

Infrared Data Association (IrDA) : Infrared aygıtlar arasında veri transferi için kullanılan ağ protokolü.

İnfrared device (infrared aygıt) : Infrared ışıkla çalışan aygıtlar. Yazıcı vb.

İnheritance (miras, etkilenme) : Bir nesnenin mevcut (üst) nesnelerden etkilenmesi. Nesneler yaratırken ve yönetimini delege ederken göz önünde bulundurulacak şeylerden birisi de inheritance (miras ya da üst düzeyden otomatik olarak alına haklar ya da düzenlemeler) dir. Bir OU içinde bir OU yaratırsanız, yeni OU bütün özelliklerini üst seviyeden alır. İşte bu işleme inheritance (miras) denir. Bu etkilenme yönetim amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Örneğin merkezi politikaları yukarıdan aşağıya uygulamak gibi.

İnsertion point (ekleme noktası) : Yazı ortamında metne ekleme yapılacak yer.

İnstallable filesystem (yüklenebilir dosya sistemi) : Windows 95 ve Windows NT tarafından desteklenen dosyalama sistemi.

İnterface (arabirim, arayüz) : İki ayrı sistem arasında ilişki kuran birim.

İnterrupt (kesme) : Bir işlemin yapılmasını sağlayan donanım sinyali.

Internet : Genel amaçlı ve uluslararası bir bilgisayar ağı. 1960'lı yıllarda geliştirilen Internet ağı bugün milyonlarca kişinin kullandığı yaygın bir ağdır. Firmalar ve şahıslar eğitim, ticari, bilgi verme, bilimsel ve genel alanlarda kullanılır.

Intranet : Internet teknolojilerinin şirket ya da organizasyon içinde etkin iletişim ve bilgi akışı için kullanımıdır.

IntelliMirror : Windows 2000 özelliği. Kullanıcıların kendi masaüstü ve yazılım düzenlemelerini her yerde ve her zaman kullanmalarını sağlayan teknoloji.

Internet Information Services (IIS) : Microsoft Windows 2000 Server içinde hazır olarak yer alan bir Web server yazılımdır. Web sitesi, Web uygulaması ve Web kümeleri (cluster) yaratmayı sağlar. Belgeleri paylaştırmak ya da belgelere intranet ya da Internet yoluyla ulaşmak için kullanılan bir üründür.

IP address (ip adresi) : Ağ üzerinde bir bilgisayarı ya da aygıtı tanımlamak için kullanılan 32-bit adres.

Job (iş) : Bir ya da daha fazla adımdan oluşan yönetim eyleminin yapılması.

Join (bağlantı) : İki ya da daha fazla tablo arasında bir bağlantı oluşturularak bir sonuç setinin oluşturulması.

Kernel (çekirdek) : İşletim sisteminin temeli. En alt düzey fonksiyonlar ve bellek yönetiminin yapıldığı yer.

Key (anahtar) : Bir tablo içinde bir satırı tek olarak (unique) tanımlayan bir kolon. Bakınız: Primary key.

Latency (gecikme) : Değişikliğin karşı tarafa yansıması için geçen süre.

Legacy (diğer) : Kullanılmakta olan tüm (diğer) donanım birimlerini gösterir. Plag-and-Play teknolojisine uymayan bütün donanım birimleri (eski) legacy olarak adlandırılırlar.

Linked server (bağlanılan server) : Diğer bir server gibi kullanılan bir OLE DB data kaynağı.

List box (liste kutusu) : Genellikle dizin ve dosya adlarını içeren listeleyen kontrol.

Local group (yerel grup) : Bir ya da daha çok bilgisayardan oluşan ve kendi bilgisayarının kaynaklarının yönetiminde kullanılan gruplar.

Local printer (yerel yazıcı) : Bilgisayarın çıkışına doğrudan bağlanan yazıcı.

Local variable (yerel değişken) : Atanmış bir değeri olan kullanıcı-tanımlı bir değişken. Yerel bir değişken DECLARE deyim ile tanımlanır. İlk değeri de SELECT ya da SET deyim ile verilir.

Lock (kilit) : Çok kullanıcılı ortamda aynı kaynağa erişimin kısıtlanması.

Logical operators (mantıksal operatörler) : WHERE deyimiyle arama işlemlerinde kullanılan AND, OR ve NOT gibi operatörler.

Login-ID : Server'a giriş yapan kullanıcı.

Logon script : Kullanıcının sisteme girmesiyle birlikte otomatik olarak işletilen dosyalar.

Main Document (Ana Belge) : Main Document (Ana Belge), Mail Merge (Adres-Mektup Birleştirme) birleştirme işleminde, birleştirilmiş belgenin her kopyasında aynı kalan metin ya da grafikleri içerir. Örneğin, yılbaşında göndereceğiniz tebriklerde metin içeriği hep aynı kalır, bunun yanında kişiler ve adresler (veriler) değişir. Burada aynı kalan metinler Main Document (Ana Belge) oluşturur.

Main directory (ana dizin) : Sabit disk içinde bütün dizinleri içeren dizin (kök).

Main memory (ana bellek) : Programların ve verilerin geçici olarak yer aldığı ve işlemlerin yapıldığı bellek alanı.

Mandatory user profile (zorunlu kullanıcı profili) : Kullanıcıların zorunlu olarak uyacakları profil dosyaları.

Master Boot Record (MBR) : Bir sabit disk üzerindeki ilk sektör. MBR disk için partition tablosunu içerir.

Maximize (ekranı kaplama) : Pencerenin masaüstünü kaplayacak biçimde en büyük boyutlarına getirilmesi.

Memory(bellek) : Bilgi ve programlar için geçici saklama alanı.

Menu (menü) : Uygulama pencerelerinde yapılacak işlemleri tanımlayan işlem grupları.

Menu bar (menü çubuğu) : Mönü adlarının dizili olduğu ve genellikle pencerelerin ikinci çubuğu.

Merge Fields (Birleştirme Alanları) : Mail Merge (Adres mektup birleştirme), Main Document (Asıl Belge) içine eklediğiniz birleştirme alanları, seçilmiş veri kaynağından alınan bilginin nereye ekleneceği konusunda Word'e yol gösterir. Birleştirme alanları eklemek için, Mail Merge (Adres Mektup Birleştirme) araç çubuğunda, Insert Merge Field (Birleştirme Alanı Ekle) düğmesini tıklamalısınız.

Microsoft Repository : Automation nesnelerine erişim sağlayan sistemi. Microsoft Repository, TDS paketlerinin saklanması için ilişkisel database bileşenleri içerir.

Microsoft Management Console : Yönetim araçlarını bir araya getiren bir araçtır. MMC içindeki bu araçlar konsol olarak adlandırılır. Konsollar snap-in olarak adlandırılan araçları içerirler.

Microsoft Network : The Microsoft Network (MSN), dünya çapındaki bilgisayar kullanıcıları birliğine kolay ve ucuz erişim sağlayan çevrimiçi bir hizmettir. MSN'e erişim bir Windows 95 özelliğidir MSN, işletim sistemiyle mükemmel biçimde birleştirilmiştir. MSN'i kullanarak, dünya üzerinde insanlarla haberleşebilir; son haberleri, spor, hava ve parasal bilgileri okuyabilir; teknik sorularınıza yanıt bulabilir; binlerce program arasından istediklerinizi yükleyebilir; Internet'e bağlanabilir ve diğer işlemleri yapabilirsiniz.

Mirror set (ikiz set) : Windows NT 4.0 ve diğer eski işletim sistemlerinde mirror (disk ikizleme) işlemi mirror setlerle yapılmaktaydı. Windows 2000'de mirror setler yerini mirrored volüme bıraktı. Mirrored volümler bir sabit diskin diğer bir sabit disk ile yedeklenmesidir. Diğer bir deyişle veriler iki diske birden yazılarak, disklerden birisinin arızalanması durumunda diğer diskin kullanılmasını sağlar.

Mirrored volume (ikiz volüm) : Windows 2000 Server üzerinde mirrored volüm yaratmak için en azından iki dinamik disk kullanılır. Mirrored volümler hata toleransına sahiptir. Bu arada mirrored volümler extended ya da striped olamazlar. Mirrored volüm yaratıldıktan sonra iki disk tek bir sürücü harfi ile kullanılır.

Microprocessor (mikroişlemci) : Bilgisayarın ana işlem birimi. Aritmetik, mantık işlemlerini ve belli sayıda komutu yerine getiren yongalar.

Minimize (simge durumuna getirme) : Pencerenin masaüstünde görünmeden görev çubuğunda yer alması.

MMC : Microsoft Management Console. Yönetim araçlarını bir araya getiren bir araçtır. MMC içindeki bu araçlar konsol olarak adlandırılır. Konsollar snap-in olarak adlandırılan araçları içerirler.

MMC snap-in : MMC içine eklenen araçlar. Örneğin Active Directory Users and Computers aracı MMC içine eklenerek gerek durulduğunda bir MMC ortamından diğer yardımcı programlarla birlikte kullanılır.

Mode (kip) : İşletim sistemi, sürücü ya da bir yazılımın çalışma biçimi. Yazılımın çalışma kipi işletim sistemi kaynaklarını, bellek ve işlemci kullanımı ile ilgilidir. Bkz. Protected mode.

Modem : Bilgisayarın telefon hatları üzerinden birbirlerine bilgi iletmesini sağlayan aygıt.

Mouse (fare) : İşaretleme aygıtı. Düğmelerine basarak nesneleri seçer. Fare bir nesneyi bir yerden bir yere de sürükleyebilir.

Multimedia (çoklu ortam) : Ses, çizim ve video gibi değişik ortamlardaki verilerin birlikte kullanılması. Windows 95 multimedya özelliklerine sahip bir işletim sistemidir.

Multimaster replication (çok asıllı replikayon) : Bürün domain kontroller bilgisayarların directory bilgisini güncelleyebildiği replikasyon. Windows 2000 Active Directory replikasyonu bu şekilde çok asıllı bir replikasyon işlemidir.

Multi-tasking (çok-görevlilik) : Bir çok uygulamanın (programın) aynı anda çalıştırılması. Windows NT öncelikli çok görevliliğe sahip bir işletim sistemidir. Bkz. pre-emptive multitasking.

Mutex : Mutual Exclusion Service.

Mutual exclusion service : Bir komut sürecinde sadece bir iş parçacığının (thread) çalışmasını sağlayan bir yazılım tasarım tekniği.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir