İnternet daha da özgürleşecek

İnternet üzerindeki güncel haberler, değişiklikler, paylaşımlar.
Cevapla
DoNoTReGisTER
New Friend
New Friend
Mesajlar: 2
Kayıt: 11-06-2005 12:05

İnternet daha da özgürleşecek

Mesaj gönderen DoNoTReGisTER »

İnternette her gün artan alan adlarının kısaltılması yönündeki çalışmalarda yeni alan adı yapıları ortaya çıkarıldı. İnternette ikinci nesil alan adı olarak kabul edilen Üst Seviye Alan Adı (TLD - Top Level Domain) dağıtımı yakında başlayacak. Türkiye Bilişim Derneği (TBD), yeni sistemin Türkiye Koordinatörlüğünü üstlendi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan TBD Başkanı Turhan Menteş, yeni alan adı projesinin internetin özgürlükçü yapısını korumak için oluşturulduğunu bildirdi.

Menteş, TBD'nin, Üst Seviye Alan Adı (TLD - Top Level Domain) sisteminin Türkiye koordinasyonu için Unified Identity Technology (UNIDT) ile işbirliği yaptığını belirterek, Türkiye'deki İnternet Servis Sağlayıcılar'ın (ISP), TBD koordinatörlüğünde bu isimlerin satışını gerçekleştireceğini bildirdi.

Yeni nesil alan adlarının, ''com'', ''net'' ve ''org'' uzantılarını almadan sadece ''www.isim'' şeklinde olacağını belirten Menteş, ''Örneğin bizim derneğimizin alan adı olan www.tbd.org.tr yerine, www.tbd adresini de kullanabileceğiz'' dedi.

Jenerik alan adlarının ''ilk kapanın elinde kalmaması için'' hem TBD'nin, hem de UNIDT EMEA Bölgesi (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika)temsilcisi Yusuf Taragano, kontrolörlük görevi yapacağını belirten
Menteş, alan adı ücretinin 1000 dolar olarak belirlendiğini bildirdi.

TEKELE ÖNLEM

TBD Başkanı Menteş, bu projenin temelinde, dünyadaki tekelleşmeye karşı eğilimleri kırmak olduğunu bildirdi.

''Bölgesel alan adlarını kapatma istekleri oldu. Örneğin ABD, Afganistan'ın ''.af'' uzantılı alan adı almamasını istemişti'' diye konuşan Menteş, bu projenin; internetin özgürlükçü yapısını koruyacağını kaydetti.

Ankara'da bir kök sunucu kurulacağını ve bunun da muhtemelen Telekomünikasyon Kurumu'nda yer alacağını anlatan Menteş, kök sunucunun Türkiye'de olmasından dolayı dışarıdan herhangi bir ''baskı ya da müdahale'' olamayacağını belirtti.

Yeni alan adının ODTÜ'nün dağıttığı ''com.tr'' gibi alan adlarına bir alternatif olmadığına işaret eden Menteş, her iki alan adı projesinin de bağımsız ama uyumlu bir şekilde çalışacağını söyledi.

Menteş, anlaşmanın, Türkiye için yeni açılımlar sağlayabilecek bir işbirliği özelliğini de taşıdığının altını çizerek, ''Anlaşma gereğince TBD, bölge ülkelerindeki benzer çalışmaları da koordine
edebilecek'' dedi.

TLD NEDİR?

İnternet alan adları belirli bir hiyerarşiye göre tanımlanmakta. Bu hiyerarşide en sağ tarafta yazan isim, en üst seviye alan adını belirlemekte.

www.tbd.org.tr örneğinde ''.tr'' en üst seviye alan adı. www.sirket.com örneğinde de ''.com''. Yeni Nesil Alan Adları'nda ise .org, .tr gibi uzantıların yerini www.tbd, www.dergi.tbd, www.etkinlik.tbd gibi şirket veya kurum isimleri alabilecek. .

Dünya genelinde, internet alan adları .com, .net .org altında yer alıyor. Mevcut internet yapısındaki yetersizlik, kısıtlamalar ve tekelleşme eğilimine karşı, bazı bağımsız internet kök sunucu işletmenleri ve internet topluluğu üyeleri bir araya gelerek, kar amacı gütmeyen uluslararası Public-Root adlı bir federasyon kurdu.

Bu sayede sadece ülke adı (.tr, .de, .fr vb.) ve belirli sayıda .com, .net gibi alan adları yerine, her türlü üst seviye alan adının kullanımına olanak sağlandı. Public Root sistemi, mevcut internet alan
adlarını da olduğu gibi destekliyor. Sistemde yer alan kök sunucular ve üst seviye alan adları (TLD) düzenli olarak INAIC (the Internet Names Authorization & Information Center) tarafından kontrol ediliyor.

Public-Root organizasyonu, genel kullanım amaçlı üst seviye alan adları (Public TLD - pTLD) dışında, işletmelere yönelik üst seviye alan adı (Corporate TLD- cTLD) kayıtları ve koordinasyonu için de UNIDT ile özel bir anlaşma yapmış bulunuyor.

Her iki organizasyon da, yeni nesil İnternetin gelişmesine ve yeni üst seviye alan adları kullanımı için standartların yükseltilmesine katkı sağlıyor.

Kaynak: AA / internethaber.com
Dostuna Yakın Ol,Düşmanına Daha Yakın.
DoNoTReGisTER TeaM
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir