
"Yarin yayimlanacak uluslararasi iklim raporu ilk kez küresel isinmada tehlike esigini açikça çiziyor ve kötü haber su ki, dünya bu noktaya gelip dayanmis durumda." diye baslayan haberde, 10 yil içinde küresel isinmada dönüsü olmayan noktaya gelinmis olabilecegini belirtiyor gazete...
Rapora göre kurakliklara, deniz seviyesinde 10 metreye kadar yükselmelere yol açacak esik, küresel sicakliklarin 1750'ye göre 2 derece artmasiyla geçilecek. Su anda 0,8 derecelik artis kaydedilmis durumda.
Neler Olacak?
Haberde geri dönülemez noktadan sonra büyük kurakliklarin, su kitliginin meydana gelecegini, ormanlarin yok olacagini, tarimda verimin büyük oranda düsecegini, denizlerin seviyesinin yükselecegini ve hastaliklarin tirmanisa geçecegini bildirdi.
Raporu hazirlayanlardan Tony Blair hükümetinin eski Ulastirma Bakani Stephen Byers, ''Önümüzde bir saatli çevre bombasi bulunuyor'' diye konustu.
Ingiliz Kamu Siyasi Arastirma Enstitüsü, Amerikan Gelisme Merkezi ve Avustralya Enstitüsü adli kuruluslarca hazirlanan ve yayimlanmasi Ingiltere'nin G8 dönem baskanligina denk gelen rapor, sanayilesmis 8 ülke ve digerlerini 2025'e kadar elektriklerinin dörtte birini yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglamalari konusunda uzlasmaya da çagiriyor.
Gazete basyazisinda "kaybedecek vakit yok" diyor: "Aksi halde ektiklerimizi biçmeye ömrümüzün vefa edecegi bir süre içinde baslayacagiz" Fransa ise bugünden itibaren bio-çesitliligi korumayi hedefleyen bir UNESCO konferansina evsahipligi ediyor.
• Ingiltere hazirlaniyor, grip salgini terörizmden daha büyük tehdit!..
Liberation süpheci
Fransiz Liberation gazetesi ise süpheci:
"Iyi niyetlerle düzenlenen bu konferanslar genellikle hep uygulanmayan güzel kararlarla sonuçlaniyor." diye yazan gazete toplantinin ev sahibi Jacques Chirac'i da elestiriyor.
"Geçen yil Johannesburg'da çevreye yönelen tehlikelere dikkat çeken Chirac, dünyada en fazla tarim ilaci kullanan üçüncü ülke olan Fransa'da ise bu yöntemlerin savunucusu. Ayni zamanda Avrupa çevre kuralarini uygulamakta geciktigi için Avrupa Komisyonu hükümeti hakkinda islem baslatmaya hazirlaniyor.
Kuzey Kutbu'nun 70 yil ömrü kaldi
Kuzey Kutbu'ndaki buz örtüsü dünyanin geri kalanina göre iki kat daha hizli isiniyor. Uzmanlara göre 2070 yilinin yaz aylarindan itibaren Kuzey Buz Denizi'nin yerinde yeller esecek.
Sekiz ülkeden 250 bilim adaminin hazirladigi rapora göre, Kuzey Kutbu'ndaki buz tabakasi dünyanin geri kalanina göre iki kat daha hizli isiniyor. Geçtigimiz 30 yilda buz örtüsü yüzde 15-20 oraninda eridi ve erime giderek artiyor.
Raporu hazirlayan ekipten Paal Prestrud, sicagi hapseden gazlarin giderek arttigini, bunun sorumlusunun da büyük ölçüde otomobil, fabrika ve nükleer santrallardan çikan gazlar oldugunu vurguladi.
Erimenin etkileri ortada
Kutuptaki isinma, yerli halka, dogal hayata ve ekonomik faaliyetlere zarar verecek. Erime öyle bir seviyeye geldi ki, rapora göre avlanmaya çikan yerli halk kirilan buzullardan içeri düsüyor.
Ayrica donmus toprak tabakasindaki erime binalarin güvenligini tehdit ediyor ve en çok kutup ayilariyla foklarin kullandigi, buz tutan sular sayesinde olusan kis yollari eriyor.
Yararlari da varmis!
Bilim adamlarinin raporunda kutupta yasananlar ayrintilariyla yer alirken kimileri kutuplardaki erimenin yararlari da olacagini savunuyor.
Mesela böyle giderse transarktik gemi yolu dogal olarak açilacak ve kutuplara gemi seferleri düzenlenebilecek. Ayrica bölgedeki petrol ve gaz rezervlerine ulasim da kolaylasacak.
Kaynak: Milliyet