
Denkleştirme çalışması nedir?
Denkleştirme çalışması ya da denkleştirme uygulaması, yoğun iş döneminde işverenin alacağı bir karar ile işçinin aylık çalışma süresi de göz önünde bulundurularak, işçinin günlük mesaisinin 11 saate kadar, aylık mesaisini ise 225 saate kadar çıkarılabileceği bir uygulamadır. Örneğin; bir işçi günde 9 saat çalışıyorsa, işveren yoğun iş döneminde bu süreyi en fazla 11 saate kadar çıkarabilir. Yoğun iş dönemi sona erdiğinde ise işveren işçileri normalden daha az çalıştırarak çalışılması gereken toplam süreyi dengelemiş ve denkleştirmiş olur.
İş kanununa göre denkleştirme süresi kaç aydır?
İş kanuna göre denkleştirme çalışma süresi en fazla 2 ay süre ile yapılabilir. Ancak toplu iş sözleşmeleri ile bu süre 4 aya kadar çıkarılabilir.
Denkleştirme fazla mesai ile aynı mıdır?
Günlük 11 saati, aylık ise 225 saati aşan çalışma süreleri denkleştirme çalışması kapsamına girmez. Eğer işçi günde 11 saatten veya aylık 225 saatten fazla çalıştırılıyorsa bu durum fazla mesai olarak adlandırılır ve böyle bir durumda iş kanununa göre işçiye fazladan çalışma ücreti ödenir.
Denkleştirme çalışması, iş kanununda da belirtilen bir uygulama olduğu için bu kanuna uygun bir şekilde yapılmalıdır. Denkleştirme çalışması genelde iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmelerinde belirtilmiştir.