
Karpuz, tadıyla olsun, sululuğuyla olsun yaz aylarında bir çok kişi tarafından severek yenilen meyvelerin başında geliyor. Uzmanlar karpuz'un lezzetinin yanında sağlıkla ilgili bir çok faydasının olduğunuda söylüyorlar.
Karpuz'un içerisinde kansere karşı koruyucu özelliği bulunan ve antioksidan içeren Laykopen ve beta karoten maddesi bulunuyor. Ayrıca karpuz B ve C vitaminleri içeriyor. Uzmanlar, karpuz'da bulunan potasyum maddesi sayesinde böbreklerin daha iyi çalıştığını ve böylece kan basıncının dengelenip kalp krizi riskinin azaldığını söylüyorlar.
Karpuz sululuğu nedeniyle daha olay hazmedildiği için vücuttaki zararlı maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlıyor. Aynı zamanda karpuz, iyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyerek bağırsak kanserini önlemede de önemli bir etkisi olduğu belirtiliyor.
Karpuz meyvesi, kalorisi düşük olduğu, yağ ve kolestrol maddesi içermediği için genellikle yaz aylarında diyet yapanların sıklıkla tercih ettiği meyvelerin başında geliyor.
Karpuz çekirdeğinin faydaları
Uzmanlar, karpuz çekirdeklerinin içerisinde cucurbocitrin adlı maddenin bulunduğunu belirtiyorlar. cucurbocitrin adlı maddenin böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı olduğu da söyleniyor.