azerbaycan gezisi...

Paylaşmak istediğiniz aklınıza gelen konular, olaylar..
Kullanıcı avatarı
alaybozan
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen alaybozan »

evet, martı. azerice işte...
ufo gören masum köylü!! Koçum benim!!
Kullanıcı avatarı
alaybozan
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Geceniz heyre galsın(İyi geceler)
Kullanıcı avatarı
alaybozan
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

ŞEN GÜLÜM-ŞÜNGÜLÜM-MENGÜLÜM

Biri varmış biri yohmuş, bir keçi varmış. Bu keçinin gözünün ağı garası. üç balası varmış. Çepişlerin birinin adı şenglüm, birinin adı şüngülüm birinin de adı mengülüm imiş. Keçi
her gün gedip örüşe meşede otarmış. Geri gayıdan da balalarına ağzında su, boynuzunda ot, memelerinde süd getirirmiş. Bu şekilde kapım dövermiş. Şengülüm atıla atıla gapıya yaklaşıp soruşurlarmış;
Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm
Gapını açıp men geldim. Ağzımda su.getirmişem
Boynuzumda ot getirmişem. Memelerimde süd getirmişem.
Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm sevine sevine gapını açarlarmiş, keçi içeri girip onlara suyunu, südünü, otunu verer, yedirer, içirer, yatırar, rahlatırmış.Balalarım gutddan ihtiyatlı olun, Her kim gapıyı döyüp menim dediğim sözleri ohum'azsa gapını açmayın. Şengülüm, Şüngülüm Mengülüm de keçinin o taraf bu tarafına dolanıp deyilermiş!
Yahşı yahşı lap arlıayın ol. Başkasına heç vaht gapı açmanık.
Buralarda çohdan beridir ki, bir aç gurd dolaşırdı. bu gurd keçinin balalarını yemek için hemişe fırsat ahtarırdı. Bir gün gurd keçinin gapısının ağzına geldi yavaş yavaş gapınıdöğmeye başladı. Şengülüm, Şüngülüm, . Mengülüm dingildeye dingeldeye gapıya gaçıp seslendiler.
Kimdir gapıyı döyen?
Gurd kiçinin dediği sözleri bilmirdi. O ele bele dedi.

Menem keçiyem, balalarım açın gapıyı. Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm analarının olmadığını gurt olduğunu hemen analdılar ve gaçıp gizlendiler. Gurd gördü ki keçi gelir, geçıp bir yere gizlendi ki keçi gapını balalarına nasıl açır...
Keçi gapıyı vura vura deyindi: Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm Gapını açın men geldim. Ağzımda su getirmişem Boynuzumda ot getirmişem Memelerimde süd getirmişem
Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm oynaya oynaya gelip gapını açdılar. Keçi içeri girdi herzamanki gibi onlara doyunca ot, su, süt verdi sonra balaları gapının çalınmasını analarına söylediler. Keçi dedi o gurddur. o ohumadığım sözleri ohumayana gapını açmayın. Keçinin ohuduğu sözleri gurd eşitmişdi. Biraz gizlendi, keçi kapını kapadıp çıktıktan sonra gidip gapını döğmeye başladı. Çepişler oynaya oynaya gapının dalına gelip soruştular.
Kimdir gapını döyen
Gurd sesini keçinin sesine benzedip dedi:
Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm Gapını açın men gelim
Ağzımda su getirmişem Boynuzumda ot getirmişem Memelerimde süd getimişem.
Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm sevine sevine gapını açdılar. Gurd hemen Mengülümü tutup yedi. Şengülümle Şüngülüm gaçıp gizlendiler Gurd çıkıp gittikten sonra gizlendikleri yerden çıktılar gapını kilitlediler. Ağlamaya başladılar. Akşam oldu keçi gapının yanına geldi kapını ne kadar vurduysa, ohuduysa cevap veren olmadı. Çepişler elebilirdilerki gelen yine gurddur. Keçi geri çekilip gapıya boynuz vurdu. Şengülüm, Şüngülüm gapının dalına gelip kulak asdılar balaca deşikden bahtılar gördülerki analarıdır. Soruştular?
Kimdir gapını döyen? Keçi cevap vedi.

Şengülüm, Şüngülüm, Mengülüm Gapını açın men geldim.
Ağzımda su getirmişem. Boynuzumda ot getirmişem.Memelerimde süd getirmişem.Çepişler gapını açdılar. Keçi onlardan soruştu bes mengülüm hani? Onlar başladılar ağlamağa, olup biteni analarına anlatlılar keçi herslendi dedi.

Yahşı o gurdla menimki galsın... Siz gapını kitleyin, evde oturun men gedirem tez gayıdacağam. Keçi düştü yola az geldi çoh geldi ahırda gedip bir demirci dükkünına getişdi. Dedi:
Demirci gardaş menim boynuzlarımı kılınç kimi ili ele uçlarını da nize kimi biz ele sene bir gazan gaymağ, bir gaz an da süd verecem. Demirci razı oldu. Keçinin boynuzlarını kılınçtan ili nizeden keserli eledi. Keçi onun kaymağını, südünü verdi. Düz gedip gurdun damının üs
tüne çıkıp, ayaklarını yere döğmeye başladı. Gurd bir gazan aş asmıştı, ocağın üstünde pişirirdi. Keçi ayağını damın üstünde döğende onun aşının içine torpağ töküldü. Gurd çığıp dedi.
Damıma çıhan kimdir o
Evimi yıkan kimdir o Aşıma töküp toprağı Öldürecem sarsağı. Keçi ona cevap verdi.
Hem sultanam hem paşa Boynuzum goşa goşa Balalarımızı sen yemişşen İndi buyur savaşa.
Keçi geri çekildi ileri geldi. Gurda ele bir boynuz ele bir boynuz ilişdirdi ki boynuzlar iki garış gurdun canına işledi. Gurd berkden ulayıp yere yıkıldı. Keçi hemen onun garnını yırttı mengülümü çıhardı, bağrına basdı. Gurd kışkınp dedi.
Vay garnım:
Keçi dedi:
Balamı yemeseydin vay garnım demeseydin.
Keçi Mengülümü götürüp sevine sevine evine gayıtdı. Şengülüm, Şüngülüm Mengülümü görende çoh sevindiler. Allah sizlere de sevinç payı versin.
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen MARTI »

Okudum ki, gayet güzeldi. Tesekkürler Alaybozan.

Hadi bakalim, simdilik;

Geceniz heyra galsin diyelim o zaman :wink:
Kullanıcı avatarı
alaybozan
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Ahşaminiz heyir(İyi akşamlar)