Neden Bazılarımız Solak?

Paylaşmak istediğiniz aklınıza gelen konular, olaylar..
Kullanıcı avatarı
EcCeNtRiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Neden Bazılarımız Solak?

Mesaj gönderen EcCeNtRiC »

İnsanların çoğunun niçin, daha çok sağ ellerini kullandıkları henüz bilinmiyor. Eğer dünya nüfusunun yarısı solak olsaydı veya dünyada hiç solak bulunmasaydı, bu durum tabiatın kurallarına daha 'uygun olabilirdi, ancak tek yumurta ikizlerinin bile yüzde onunun farklı ellerini kullanmaları şaşırtıcıdır. Bu durumun genetik olmadığı, kalıtımla bir ilgisinin bulunmadığı da kesin. Bebeklerin rahimdeki pozisyonlarıyla ilgili teoriler var ama kanıtlanmış değil.

İnsanın dışında hiçbir yaratık, bir elini veya ayağını diğerine göre öncelikli kullanmaz. Dünyada tarih boyunca, kültür ve ırk farkı olmaksızın insanlar arasında sağ elini kullananlar hep çoğunlukta olmuşlardır. Bilim insanları yıllardır bunun nedenini arayıp durmaktadır.

Bilindiği gibi, beynimizin her iki yarısı değişik yetenekleri kontrol eder. Önceleri beynimizin sol yansının konuşma yeteneğimize kumanda ettiği bilindiğinden, yazmamıza da kumanda ettiği, bütün önemli kumandaları bu tarafın üstlendiği sanılıyordu. Ama sonraları beynimizin sağ yarısının da idrak, yargılama, hafıza gibi çok önemli işlevlere kumanda ettiği, beynin her iki yarısının da bir birinden üstün olmadığı ve her iki tarafın da eşit değerde görevler üstlendiği görüldü.

Solakların oranı hakkında çeşitli görüşler var. Genel görüş bunun 1/9 oranında olduğu şeklindedir. Her azınlığın başına geldiği gibi solaklar toplumda bazı zorluklarla karşılaşmışlar, hatta tarihin karanlık çağlarında şeytanla bile özdeştirilmişlerdir. Günümüzde bile solak doğan çocuklar, aileleri tarafından sağ elleri ile yazmaya zorlanmaktadırlar.

Sağ ellerini kullananlar için hayat daha kolaydır. Onlar daha iyi organize olmuşlar, acımasız bir üstünlük kurmuşlar, dünyada her şeyi kendilerine göre ayarlamışlardır. Arabaların vitesleri, silahlarda boş kovanların fırlayış yönü, hatta tuvaletteki muslukların yeri bile hep sağ ellilere göre tasarlanmıştır.

İngilizce'de sol anlamındaki 'left' kelimesi, zayıf ve kullanışsız anlamında eski İngilizce'de kullanılan 'lyft' kelimesinden türetilmiştir. Sağ anlamındaki 'right' ise haklılık ve doğruluk anlamında da kullanılır. Türkçe'de de öyle değil mi? Sağ hem canlı ve hayatta anlamında kullanılır, hem de sağlıklı, sağlam gibi sıfatların kökünü oluşturur, solun ise soluk gibi bir sıfatın kökünü oluşturma dışında sadece bir nota ile isim benzerliği vardır.

*hep solak olmak istemişimdir.Yazarken farklı bir aseletleri oluyor sanki.Ya da bana öyle geliyor :)
[i]*Her yeni başlayan macera
Heyecan dolu çilek kokar.. ;) [/i]
Glfm

Mesaj gönderen Glfm »

*hep solak olmak istemişimdir.Yazarken farklı bir aseletleri oluyor sanki.Ya da bana öyle geliyor
Belki de solakların sayısının az olmasından kaynaklanıyordur :)
Kullanıcı avatarı
EcCeNtRiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

kalemi tutuşları falan çok hoşuma gidiyor :) hatta bir ara solak olma çabalarım da olmuştur.Hem sağla hem solla yazan bir arkadaşım var..Şaşıyorum ben de istiyorum :)
Kullanıcı avatarı
tush
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
İletişim:

Mesaj gönderen tush »

Cetvelle bile düz çizgi çizemeyen iki elle yazı yazmak isterse...
http://www.tushsnk.com

http://www.myspace.com/tushsnk
Kullanıcı avatarı
davidoff
Super Friend
Super Friend

Mesaj gönderen davidoff »

sergen gibi sol ayağımı kullanmak isterdim
[size=150][color=blue]rutin hayat bu en büyük girdap,
dikkat et sempatik başlar,
antipatik ama enteresan,
alakam yok bunlarlan...[/color][/size]
Kullanıcı avatarı
EcCeNtRiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

tush yazdı:Cetvelle bile düz çizgi çizemeyen iki elle yazı yazmak isterse...
beceriksizlik son safhada ne yaparsın..

*Ayrıca cetvelle bile düz çizgi çizememek özel bir başarı gerektirir..;)