neden ingilizce ?

Forum Yöneticilerine İletmek İstediğiniz Görüşleriniz, Düşünceleriniz, Önerileriniz, Şikayetleriniz..
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin

Mesaj gönderen dJ4 »

Sorun İngilizce kelime kullanmamak değil, Türkçe kelime kullanılabilecek yerde o kelime yerine ingilizce kelime kullanmak.

Örnek: "Aramızda kominikasyon kopukluğu var" : Türkçemize girmesini istemediğimiz kelime: kominikasyon, sebep zaten oldukça kullanışlı bir kelimenin var olması.

"Aramızda iletişim kopukluğu var." şeklinde yazılsa daha iyi olurdu.

Yalnız bazı durumlar vardır ki kaçınılmazdır. Atıyorum Televizyonu icat eden kişi ona bir ad vermiş bu kelime bir şekilde Türkçemize girmek zorunda birçok dildede aynı şekilde yer alıyor çünkü.

Bu konuda kafa yoran bir kurumumuz var yalnız ne bileyim bunun yerine başka bir kelimede koymuş olabilirler ama bu böyle gelmiş böyle gider.

Daha yerleşmiş kelimeler var "General" gibi mesela normalde bunun yerine hala halk arasında "Paşa" terimi kullanılmasına rağmen birçok orduda bu rütbe General olarak teleffuz edilmektedir.

Benzer örnekler çoğaltılabilir.

Söz gelimi özellikle bilişim dünyasında İngilizce kaçınılmaz bir durumdur. Yine örnek vermek gerekirse birçok programlama dili İngilizce terimler içermektedir bunların tekrar Türkçesini yazmaya kalmak anlamsızdır öyle ki Japonu olsun Çinlisi olsun, Rusu olsun bu konuda bir çaba sarfetmemektedir.

Eğer bir Çin sitesine yolunuz düşerse göreceksiniz ki "Windows", "Printer" gibi kelimeler kesinlikle Çince yazılmamakta hatta latin harfleriyle yazılmaktadır.

Yine örnekler çoğaltılabilir.

Asıl konumuz hakkında ben kendi fikrimi beyan edecek olursam, evet forumumuzda kullanılan kullanıcı seviyeleri Türkçe olması bence de güzel olur. İngilizce olmasının pek anlamı olmamasına rağmen Türkçemizi koruma durumu bakımından da bir sıkıntısı yoktur kanımca :)
Kullanıcı avatarı
fetza
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen fetza »

Asıl konumuz hakkında ben kendi fikrimi beyan edecek olursam, evet forumumuzda kullanılan kullanıcı seviyeleri Türkçe olması bence de güzel olur. İngilizce olmasının pek anlamı olmamasına rağmen Türkçemizi koruma durumu bakımından da bir sıkıntısı yoktur kanımca
ya aslında tam olarak demek istediğimizde bu ...hani birde kurallara çok dikkat edilen bir site olduğumuz için ...daha bir orjinalda olurdu sanki ....neyse gereken neyse oo olur zaten :wink:
...
Glfm

Mesaj gönderen Glfm »

Bence İngilizce yazılmasında bir mahsur yok, ona bakarsanız forumda "selamun aleykum", "aleykum selam" da yazıyoruz, bu Arapça bir sözcük, Türkçe değil, benim anladığıma göre yöneticiler Bir sözcüğün tam ve doğru şekilde yazılmasını istiyorlar, eğer sırf Türkçe olsaydı, yabacı dil oyununu da açmazlardı. Ben de şunu savunuyorum, bir cümle veya kelime grubu tamamen bir tek dille yazılmalı, yani aynı dille. Mesela "Kimler Online" yerine "Kimler Forumda" gibi olabilir, yani sırf bir dille yazılsın bu da benim düşüncem.
Kullanıcı avatarı
EcCeNtRiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen EcCeNtRiC »

bu baslıgı acan arkadasa sonuna kadar katılıyorum.

biz burda madem imla kurallarına dikkat ederek yazıyoruz türkçe için bir şeyler çabalıyoruz forum da bence böyle şeylere dikkat etmeli ve seviyelerimiz falan da gayet Türkçe olmalı!!!! :)

*alacağım tepkiyi biliyorum..
-kullanıcı adın neden ingilizce?? diyebilirsiniz. ben buraya üye olduğumda bazı şeyleri tam olarak idrak edemiyordum ve şimdi daha iyi anlıyorum her şeyi ama kullanıcı adımı da değiştiremem sanırım şuan için çünkü elimden gelen bir şey değil..;)
[i]*Her yeni başlayan macera
Heyecan dolu çilek kokar.. ;) [/i]
Kullanıcı avatarı
DiLeMmA
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen DiLeMmA »

EcCeNtRiC "bu baslıgı acan arkadasa " derken ben sana hiç katılmıyorum mesela Türkçe kullanma konusunda ;)
Başkaları gitmiş olur, gidince;
Bir sen yakınsın, uzakta kalınca..
Kullanıcı avatarı
tush
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
İletişim:

Mesaj gönderen tush »

Glfm yazdı:Bence İngilizce yazılmasında bir mahsur yok, ona bakarsanız forumda "selamun aleykum", "aleykum selam" da yazıyoruz, bu Arapça bir sözcük, Türkçe değil, benim anladığıma göre yöneticiler Bir sözcüğün tam ve doğru şekilde yazılmasını istiyorlar
Son noktaların kızı Glfm..
Olay budur..
http://www.tushsnk.com

http://www.myspace.com/tushsnk
Kullanıcı avatarı
Zeko
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen Zeko »

DiLeMmA yazdı:22- Forum genelinde her kullanıcı Türkçe yazım kurallarına uymak zorundadır.Slm, nbr gibi chat kısaltmalarının kullanılması ve anlaşılmayan/okunamayan, kendi anladığınız dilde mesajlar göndermek yasaktır.

;)
bence önceden yazılmış bu açıklama herşeyi izah eder sonuçta her üye olanın t.c. kimliği taşıcağı diye birşeyi yok...
[i][b]Tek cümlelik bir nokta değilim...[/b][/i]
Kullanıcı avatarı
EcCeNtRiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen EcCeNtRiC »

dilemma gayet de başlıktan bahsediyorum konu baslıgı olarak :D bisorun mu var.?:)
[i]*Her yeni başlayan macera
Heyecan dolu çilek kokar.. ;) [/i]
Kullanıcı avatarı
tush
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
İletişim:

Mesaj gönderen tush »

Yazım yanlışlarından dolayı EcCentRic sana bu mesajı Dilemmanın
http://www.tushsnk.com

http://www.myspace.com/tushsnk
Kullanıcı avatarı
keops
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum

Mesaj gönderen keops »

Bence somut önerilerle gelmek daha doğru. yani "bu böyle olmasın değişsin" demektense "bu değişsin ve böyle olsun" demek daha doğru. Eğer yönetim de karşı çıkmazsa herkes rütbelerle ilgili önerilerini sunsun (benim ilk fırsatta sitemize yakışacak rütbeleri tasarladığım zaman yapacağım gibi) bunu ya anket şeklinde oylayalım yada yönetim karar versin. Uzun süredir kullanılan bu rütbeler değişir ve foruma (bak işte "forum"un türkçesini bilmiyorum bulamadım) hareket değişiklik gelir.

Benim fikrimdir kimseyi bağlamaz
[size=117][b]İnsan, düşünen tek hayvan değildir,

ama bir hayvan olmadığını düşünen tek hayvandır.[/b][/size]

[align=right][b]Pascal Picq[/b][/align]
Kilitli