Atatürk'e Çinlilerin hayranlığı büyük

Atamız hakkında güzel yazılar, hikayeler, resimler...
Cevapla
cihanka

Atatürk'e Çinlilerin hayranlığı büyük

Mesaj gönderen cihanka »

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Ulusunun, Ölümsüz Önder'in en büyük eseri Cumhuriyeti tüm kazanımlarıyla sonsuza kadar koruyup yaşatacağını belirterek, ''Anayasamızda tanımlanan Cumhuriyetin değiştirilemez niteliklerinden Atatürk İlke ve Devrimlerinden hiçbir biçimde ödün vermeyecektir. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinde yöneteni ve yönetileniyle herkese görev düşmektedir'' dedi.

Sezer, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ile Gazi Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği ''1919-2006 Mustafa Kemal Atatürk'ün Düşünsel Yürüyüşü Sempozyumu''na bir mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, ADD Genel Saymanı Şükran Yalçın tarafından okunan mesajında, tarihteki kimi seçkin kişilerin yüksek ülküleri, düşünce sistemleri ve yaşama biçimleriyle toplumların geleceğine yön verdiklerini belirterek, ''Bilgisi, sevgisi, hoşgörüsü, barışçılığı ve demokrat kimliği ile insanlığın saygı duyduğu örnek bir önder olan Atatürk, böyle yüce bir kişiliktir'' dedi.

Atatürk'ün, tarihte ender karşılaşılan bir dahi, yürekli bir kahraman, yenilmez bir komutan, büyük bir devrimci ve üstün niteliklere sahip bir devlet adamı olduğunu kaydeden Sezer, Ulu Önderin zaferleri, düşünceleri, eylem ve devrimleriyle dünyayı derinden etkilediğini vurguladı. Değeri her geçen gün daha çok anlaşılan Atatürk'ün ulusal birliğin, bağımsızlığın, çağdaşlaşmanın ve aydınlanmanın simgesi olduğunu ifade eden Sezer, ''O, ulusal onurumuz, hiç sönmeyecek ışığımızdır'' dedi. Sezer, şunları kaydetti: ''Türk Ulusu, Ölümsüz Önderimizin en büyük eseri Cumhuriyeti tüm kazanımlarıyla sonsuza kadar koruyacak ve yaşatacaktır. Anayasamızda tanımlanan Cumhuriyetin değiştirilemez niteliklerinden Atatürk İlke ve Devrimlerinden hiçbir biçimde ödün vermeyecektir. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinde yöneteni ve yönetileniyle herkese görev düşmektedir.''

-''DÜŞÜNSEL ZENGİNLİĞİ HALA GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR''-

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Ertuğrul Kazancı da 1919 yılının dünya ve ülke için ayrı bir önem taşıdığını belirterek, o yıllarda zalim bir sömürgecilik anlayışının mazlum dünyayı yok etme sevdasına dönüştüğünü söyledi.

Büyük Önder Atatürk'ün ''Devrimin başlangıcı vardır, sonu yoktur'' görüşünün tüm dünyayı etkilediğini ifade eden Kazancı, Gandi'den Mao'ya kadar birçok ülkeden liderin Ulu Önderden esinlendiğini anlattı. Kazancı, emperyalizmi dize getiren Atatürk'ün tam bağımsız, halkçı, devrimci ve ulusalcı ilkelerinin, toplumcu kalkınmanın evrensel değerlerini yansıttığını kaydetti.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç da Atatürk'ün sadece bir kült olarak anlatılmasının, Ulu Önderin yeterince anlaşılmasına yetmeyeceğini belirterek, ''O büyük insanın düşünsel zenginliği hala geçerliliğini koruyor'' dedi.

Öğrencilerin, Atatürk devrimleri öncesinde neler olduğunu iyi bilmesi gerektiğini kaydeden Yamaç, ''Osmanlı döneminde yaşanan olayları hepimiz bilmekle yükümlüyüz'' diye konuştu. Atatürk devrimlerinin en belirgin ve keskin olanlarının başında laiklik ve harf devriminin geldiğini anlatan Yamaç, Türkiye'nin laik sisteme geçerken Batı toplumlarından farklı bir aşama yaşadığını söyledi. Yamaç, ''Laiklik ilkesi bugün karşı devrimin en keskin olarak üzerine gittiği kavramdır'' dedi.

-''ÇİN'DE ATATÜRK'E OLAN SAYGI DEĞİŞMEDEN SÜRÜYOR''-

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Song Aiguo ise Türkçe olarak yaptığı konuşmada, Atatürk'ün 20. yüzyılın yetiştirdiği devlet adamları içinde üstün bir yere sahip olduğunu söyledi.

Ulu Önderin devrimlerinin Türkiye ve diğer uluslara değerli miraslar bıraktığını kaydeden Aiguo, ''Çin devrimi ile Kemalist devrim arasında benzerlikler vardır. Her ikisi de milli egemenliği ve tam bağımsızlığı ön planda tutmuştur'' dedi. Büyük emperyalist güçlerin 1. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında bazı yerlerde paylaşıma gittiklerini ifade eden Aiguo, 1910 ve 20'lerde emperyalizme karşı direnişlerin ortaya çıkmasının bir rastlantı olmadığını belirtti.

Bu dönemde aydınlık geleceğe yön verecek bir liderin ortaya çıkmasının önemli olduğunu anlatan Aigou, ''Türkiye için bu önder Atatürk'tü'' diye konuştu. Atatürk'ün bağımsızlık ve egemenliği amaçlayan halk hareketini yürütüp başarıya ulaştırdığına dikkati çeken Aiguo, ''O'nun büyüklüğü, bir milletin makus talihinin değişmesine önderlik yapması ve başarı kazanmasındadır. 'Ya istiklal ya ölüm' sözü birçok ulusu aydınlatan bir meşale olmuştur'' dedi.

Büyük Önderin halkına güvenip önem verdiğini, bunun da demokrasinin özünü oluşturduğunu kaydeden Aiguo, Türkiye'deki kurtuluş mücadelesinin kolay başarıya ulaşmadığını, Atatürk'ün engelleri aşmak için halktan destek aldığını söyledi. Kurtuluş Savaşı'nın halk savaşına dönüşmesi için karizmatik bir liderin gerekli olduğunu belirten Aiguo, Atatürk'ün bu dönemde milli bir kahraman olarak çıktığını ve kendinden beklenen rolü yerine getirdiğini ifade etti. Türkiye'nin Atatürk'ün attığı temeller üzerinde 87 yılda çağ atlatan gelişmeler kaydettiğini belirten Aiguo, ''Kemalist düşünce Çinliler için özel bir yer tutmaktadır. Çin'de Atatürk'e olan saygı değişmeden sürüyor'' diye konuştu.


(aa)
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir