yaa, ama turkuler neden hep acıklı?? neden sevenler birbirine kavuşamıyo?? ya da neden birileri ölüyo?? sonu mutlu biten bi türkü yok mu??? yoksam onları türkü yapan bu acıklı hikayeler mi??
Güzel soru... Halka malolmus yasantilarin eseridir türkülerimiz.. Bi nebze örnek teskil etsin diye de uyarlanmislardir..Arastiralim belki sonu mutlu türküler de vardir.
Adana'da mutlu sonla biten bir aşk hikâyesini anlatan türküdür.
Tersane nazırı Muhittin Paşa'nın kızı Rukiye, Kuleli Askeri Lisesi'nde öğretmenlik yapan Sadi'ye sevdalanmış. Rukiye sevdasını evde söylediği türkülerle haykırırken babasının engelleri ile karşılaşmış. Zamanın mevki sahibi, önemli kişilerinden olan ailesinin dedikodular ile yıpratılmasını istememiş Muhittin Paşa.
Şans, Rukiye ve Sadi'nin yüzüne gülmüş, sarayın da telkini ile aşıkların evlenmesine razı olmuş Paşa Muhittin. Rukiye ile Adanalı Sadi öğretmen, Paşa'nın Erenköy'deki konağında düğün yaptıklarında, sazlar bu türküyü çalmaktaymış.
Adana'nın yollan taşlık
Yok cebimizde beş para harçlık
Elden gitti kahbede gençlik
Ağam Adana'lı paşam Adana'lı
Evde duramıyom sana dadanalı
Sebebim sen oldun şişman delikanlı
Hey güllü hele hele güllü
Kız güllü hele hele güllü
Peştemalı püsküllü
Peştemalı sümbüllü
Ağam Adanalı paşam Adana'lı
Adana'nın bayırına
Ağam at küverdim çayırına
Anan baban hayırına
Ağam Adana'lı paşam Adana'lı
Hey güllü hele hele güllü
Kız güllü hele hele güllü
Peştemalı püsküllü
Peştemalı sümbüllü
Ağam Adanalı paşam Adana'lı
ben yenı üye oldum bu sitenin bu kadar içerikli olduğunu bilmiyordum .
bütün güzel insanları bir araya getirdiği için teşekkür etmek istiyorum.Ayrıca şu türkü tarihleride gerçekten çok ilginç yazanlara da teşekkürler .