Kitap okumaya ayırdığımız süre de günde 16 saniyeye kadar düştü
Televizyon izleme konusunda dünyadaki birçok ülkeye göre ön sıralarda bulunduğu belirtilen Türkiye'de, kitap okuma için ayrılan zaman giderek düşüyor. Alaşehir Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği'nce (ASİAD) organize edilen konferansta, İletişim Uzmanı, Eğitimci-Yazar Canten Kaya, ''Çevremizde Etkin İletişim Kurma Yöntemleri'' konusunda sunum yaptı. Kaya, çevreye doğru mesaj verebilmek ya da alabilmek için bilgili, okuyan, araştıran bir toplum olunması gerektiğinin altını çizdi.
BİLGİSİZ TOPLUM
Okumayan, araştırmayan, bilgisiz toplumlarda istenilen iletişim başarısının sağlanamayacağını savunan Canten Kaya "Dünyada televizyon izlemekte ABD'den sonra ikinci sırada geliyoruz. Dolayısıyla kitap okumuyoruz. Almanya'da bir kişi günde 24 dakika kitap okurken, bizde buna ayrılan zaman 16 saniye. Bir Japon yılda 25, İsveç 10 kitap okurken, Türkiye'de aynı sürede altı kişi bir kitap okuyor.'' dedi. Kaya, 1.600'den fazla tarih kitabının altını çizerek okuyan Atatürk'ün, ''Çocukluğumda fakirdim. Elime iki kuruş geçince bir kuruşuyla kitap alır okurdum, yoksa bu kadar başarılı olamazdım'' dediğini hatırlattı. Kaya ayrıca, araştırmalara göre, Fatih Sultan Mehmet'in de günde 8 saat kitap okuduğunu ifade etti.
Şu forumlar sayesinde en azından insanlar belki kitap değilde az bişey okuyup vizyonunu genişletme sahibi oluyor kanımca, Internet güdemlenmiş televizyon programlarından çok yararlı lakin doğru kullanılabildiği sürece
İnsan, bazı şeylere kafa yordukça, gündemi takip ettikçe, çevresindeki insanlarla tartıştıkça eksikliklerinin farkına varır. Ben öyle oldum mesela: 2005 yazına kadar okuduğum kitap sayısı 3'ü geçmezdi. Fakat gündemi takip ettikçe, siyasete merak saldıkça, arkadaşlarla tartıştıkça eksiklerim olduğunu farkettim ve kitap okumaya başladım. 2005 yazından bu yana okuduğum kitap sayısı 50'yi bulmuştur.
Demek istediğim ağaç yaşken eğilir ama soğuk demir de ısıtılınca şekil alır. Okuma alışkanlığım yok, artık bundan sonra da olmaz dememek lâzım.
ben bir arkadaş tanıyorum kız eve gidince hemen tv karşısına geçiyor ne ders ne birşey.. dizi,yarışma bir sürü ne varsa izliyor..össde onlar çıkacak değil mi diyoruz ona ama hiçççç
[i]*Her yeni başlayan macera
Heyecan dolu çilek kokar.. ;) [/i]
televizyon evden atılacak.
okullarda sınava yönelik ders değilde öğrenmeye anlamaya yönelik
ders koyacaksın.
Tüm öğretmenleri yeniden bir eğiteme alcaksın.(öğretmenliğin ne olduğunu öğreteceksin)
Sanat v e edebiyatın değerini anlayabilmek için,her fert müzik aleti
çalmayı bilmeli ve en az 5 sağlam klasik okumalı.
Teknoloji bi bakıma zararımıza çalışıyor. Benimde okuma alışkanlığım sadece gazete okumaya kadar azaldı. ama sağolsun sorucevap botu gereken kelime takviyesini yapıyor
Ayrıldı gönül yine bir tek eşinden
Bulmakta teselli batan akşam güneşinden
Alnımdaki hattı yaşımın matemi sanma
Her çizgi açıldı acı hicran ateşinden
İşsiz mühendisle yine yeniden