Hala Meraktayım bu kadar şeyle uğraşmadan yapılabiliyorsa zahmete girmeyelim bilgisi olan varsa sevinirim.. (Paylaşırsa daha çok sevinirim {-ben biliyorum ama söylemem demeyin})commando yazdı:eRaN yeni bir usp ara kablo çıkmış sorunsuz dvd ye kayıt yapabiliyormuş.. Doğru ise hemen alayım kasetler bozulmaya başladı
commando yazdı:Allah razı olsun zira hiç anlamam bu işlerden.. Anlayabileceğim bir dilde anlatırsın çözdüğünde inşAllah...
sagolasın arkadas güzel anlatmıs.bende video kayıtlarını bil.aktarıyom avermedia tv kartım var cok rahat bir şekilde aktarım yapıyom capture kartı bende yok ama tv kartı onu telore ediyor baglantısına gelince video televizyon baglantı kabloları var.bunlar zaten video kamera satın alırken geliyor.sadece 3ytl'ye ara soket alınacak.baglantısıda cok kolay yani kamera ve bilgisayar bag. aynı vcd player tv ye baglar gibi.Jedi yazdı:Başka bir forumdan bir arkadaşımın yazıdır onun izniyle yayınlıyorum.eRaN yazdı:jedi cameradan pc ye aktarımı ve pinnacle video studio ve ulead video programlarının kullanımı hakkında bizleri aydınlatırsan sevinirim
saygılar
Kameradan Görüntü Aktarma
Şimdi arkadaşlar çoğu arkadaşımızın elinde bir DV kamera var. Handycam olarak ta adlandırabiliriz sonuçta bu kameraları DV yapan önemli iki faktör var.
a- Bu kameralar DV kaset kullanırlar. Bu kasetler dijital kayıt yapmaya imkan sağlarlar, üzerlerinde yüksek kalitede görüntü saklayabilirler ve kapasiteleri de oldukça yüksektir.
b- En önemli özellik ise bu kameralarda DV out çıkışının oluşudur (Bazı üst model kameralarda DV in girişi de bulunabilir ancak bunun üzerinde şimdilik durmayacağım)
Bize lazım olan kısımlara gelelim şimdi. Kırda, bayırda, piknikte, denizde vs. vs. kameranızla çekim yaptınız ve bunu akrabalara dağıtmak için, arşivinize koymak için vcd ya da artık daha çok geçerli olan dvd yapmak istiyoruz. Öncelikle bilmemiz gereken en önemli konu arkadaşlar kameradan TV.ye direkt bağlantı yaparak aldığımız görüntüyü ne dvd yaptığımızda hele hele de vcd ya da divX yaptığımızda almamız mümkün değildir. Ancak hemen moralimizi bozmuyoruz. Çünkü DVD yaptığımızda aradaki farkın uzak mesafeden çokta fazla olmadığını göreceksiniz.
BİZE NE LAZIM ?
Arkadaşlar görüntü aktarmanın tek yolu yoktur ancak biz en ucuz ve aslında sadece DV kamerada kullanacaksak en hızlı ve kayıpsız yöntem olan FIRIWIRE bağlantı yöntemini kullanacağız.
Nedir bu FIRIWIRE ?
Arkadaşlar bu kavramlarla aklımız fazla karışmasın. firiwire bildiğiniz USB gibi bir bağlantı şekli. Yani bize lazım olan
a- Firiwire kartı (PCI 1394 kartı olarakta bilinir) : Bu kart 25$ civarındadır ve Ankara ve İstanbulda tüm bilgisayarcılarda hemen hemen bulunabilir. Bu kartı almadan arkadaşlar anakartlarının kitapçıklarını karıştırsınlar. Çünkü artık hemen hemen tüm anakartlarda bu firiwire (1394) portu bulunmaktadır.
b- Bir firiwire kablosu : Burada açıklama yapmak zorundayız. Çünkü bu kablonun üç modeli bulunmakta arkadaşlar. Pin sayısına göre belirleniyor ancak kafamızı karıştırmaya gerek yok ancak bunları bilmekte de fayda var. İstistanız tüm kameralardaki DV girişi küçük olanıdır buna 4p (4 pin.in kısaltılmışı) bağlantısı diyoruz. Anakartlardaki ya da PCI kartlardaki giriş ise büyük olanıdır yani buna 6p diyoruz. Yani bize 4p-6p kablosu lazım. (Diğer modeller 4p-4p : notebook bağlantısı için ve 6p-6p : genelde iki bilgisayarı birbirine bağlamak içindir yani network kablosu yerine kullanılabilir)
c- Görüntüyü kameradan aldık ve kabloyla bilgisayara aktaracağız ancak bize bir software yani yazılım lazım. Bunu da bir şekilde bulacaksınız arkadaşlar. Ben lisanslı bir Pinnacle Studio 8 Quickstart kullanıyorum. Siz ucuz ve bedava olan mesela virtualdub programını kullanabilirsiniz.
Ancak ben size biryerlerden bir şeklide Pinnacle 8 ya da 9 ya da ulead video studio 7 ya da 8.i bulmanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü bu programlarla işiniz çok kolay oluyor.
Tüm programları teker teker yazamayacağımıza göre ben Pinnacle.yi anlatmak durumundayım ancak mantık hepsinde aynıdır arkadaşlar.
Bir defa kameramızı açıp (çekim ya da video modu) kabloyu takıp, windows.u açtığımızda kameranın tanındığına dair bir uyarı alacağız. Yoksa birşeyler ters gidiyor demektir. Yani ilk aşama donanım.ın tanınmasıdır. Bilgisayarım.a tıkladığınızda mini dv kamera ikonunun muhakkak görmelisiniz. Tıkladığınızda da zaten görüntü gelir.
Programı başlatıyoruz. 3 ana aşamamız var arkadaşlar ve bu tüm programlarda aynı mantıktır.
1. Capture (görüntüyü alma) bu aşamada bilgisayarınız eğer çok iyiyse direkt vcd ya da dvd olarak render edebilirsiniz ancak bunu salt görüntü almak istiyorsak (geçiş efektleri, yazı, resim, ses ekleme vs gibi düzenleme istemiyorsak) yapmamız faydalı olabilir.
2. Edit (görüntüyü işleme)
3. Make movie (görüntüyü istediğimiz formata render etme)
Capture ekranında arkadaşlar kameraya pc.den direkt müdahale edebilirsiniz. yani geri sardırabilir, durdurabilir, oynatabilirsiniz ve istediğiniz yerden kayda başlatabilirsiniz. görüntü aynen programda karşınıza çıkacaktır. Görüntüyü direkt bilgisayara kaydettiğinizde 60 dk.lık bir kasedin 11 gb kapasiteye sahip olduğunu göreceksiniz. İşte burda render etme gereği ortaya çıkıyor arkadaşlar. Bu kadar büyük bir dosyayı ancak 3 dvd.ye kaydedebilirsiniz kayıpsız olarak ancak bu çok masraflı olur.
BİR SORUYA CEVAP :
İşte burda şu soruya cevabı bulmuş oluyoruz. Niçin kamerayı TV.ye bağladığımızdaki görüntüyü alamıyoruz dvd yaptığımızda ?
El cevap : Çünkü standart bir dvd yaptığımızda (rakamsal değerleri sonra vereceğim) 11 gb tutarındaki bu dosyayı 1/3 oranında sıkıştırmış oluyoruz. Yani görüntü kalitesinden ödün veriyoruz.
Görüntüyü aldıktan sonra edit kısmına geliyoruz ancak bu aşamayı şimdilik anlatmıyorum çünkü tamamen programı anlatmaya giriyor. Yalnız burada bilmemiz gereken şu var. Görüntüyü bilgisayara aktardığmıızda yani birinci aşamayı bitirdiğimizde çektiğimiz görüntüler film karesi gibi gözükecektir. edit kısmına kesinlikle olmasını istediğimiz kareleri taşımamız gerekiyor. hepsini istiyorsak hepsini seçip bu kısma sürüklememiz gerekiyor yoksa film yapılacak birşey olmaz.
Üçüncü kısım bizim için çok önemli. burada binbir çeşit seçenek var. ana seçenekler şunlar :
MPEG-1 VCD 352*288 çözünürlük 1150 kb/s video data rate
MPEG-2 SVCD 480*576 çözünürlük 2400 kb/s video data rate
MPEG-2 DVD 720*576 çözünürlük 6000 kb/s video data rate
İstenirse divx.te yapılabilir ancak bunun için bir divx codec.inin bilgisayara yüklenmiş olması gerekiyor. Divx kalitesi için gerekli kalite ayarları ayrıca yapılır ancak ben buna girmiyorum.
Yukarıda görüldüğü gibi en iyi görüntü kalitesi dvd.de alınır. yukarıdaki değerler belirlenmiş standartlardır ancak programda custom (özel) denen bir ayar var. bu ayar sayesinde istediğiniz çözünürlükte ve istediğiniz data rate.de film yapabilirsiniz. data rate arttıkça görüntü kalitesi artar ancak boyut.da artar. vcd.de maximum data rate 3000 kb/s.dir. bu da bize şu sorunun cevabını veriyor aslında. Niçin bazı vcd.ler gözle görülür şekilde iyiyken bazıları çok kötü. işte işin esprisi data rate olayında bitiyor arkadaşlar.
Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir