
Sigarayla oruç açılması ve tam doymadan peşi peşine yakılan sigaralar kalp krizini tetikliyor.
Vücudun gıda beklerken aniden nikotinle karşı karşıya kalmasının kalp krizi riskini 10 kat artırdığını ifade eden uzmanlar, mutlaka sigara içilecekse bunun iftardan 1 saat sonra yapılması gerektiğini belirtiyor. Tiryakilerin özellikle iftarda daha karınlarını doyurmadan hemen sigaraya sarıldığına dikkat çeken kalp uzmanları, bu durumun kalp krizlerine ve ani ölümlere yol açtığını ifade ediyor.
Ünlü kalp cerrahı Bingür Sönmez, iftar saatinde henüz yemeğe başlamışken ardı ardına içilen sigaranın kalp için büyük tehlike oluşturduğunu belirtiyor. Bütün gün sigara içmeyen bir kişinin ardı ardına 4-5 sigara içmesi durumunda kalp krizi geçirebileceğini söyleyen Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ramazan ayında bu tür vakalarla daha sık karşılaştıklarını dile getiriyor. Özellikle oruç tutan tiryakilerin iftar saatinde daha tam doymadan sigaraya yüklendiğini ya da orucu sigarayla açtığını aktaran Sönmez, bu durumun kalp için son derece zararlı olduğunu belirtiyor.
İftarda sürekli içilen sigaraların gıda bekleyen vücudu nikotine boğduğunu anlatan Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, "Birkaç lokmadan sonra hemen sigara yakılıyor ve art arda birkaç adet içiliyor. Vücutta hücreler gıda beklerken birden nikotin başta olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalıyor. Bu durumda kan pıhtılaşıyor ve kalp krizi riski artıyor." ifadelerini kullanıyor. Fatih Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Aydın Karanfil de iftarın hemen ardından üst üste içilen sigaraların özellikle kalp hastalığı bulunan insanlarda kalp krizi riskini artırdığına dikkat çekiyor. İsa Yazar, ZAMAN Ankara