Pop müzik eşliğinde İngilizce dersi !

Eğitim hayatımıza dair her şey. Anılar, düşünceler..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2877
Kayıt: 23-06-2003 22:52

Pop müzik eşliğinde İngilizce dersi !

Mesaj gönderen Eternity »

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim 4,5,6,7, ve 8. sınıflarda okutulan İngilizce dersi programında değişiklikler yaptı. Yeni program 2006-2007 eğitim-öğretim yılında 4. sınıflarda uygulanmaya başlanacak. 2008-2009 öğretim yılına kadar ise kademeli olarak diğer sınıflarda da değişime gidilecek. Hazırlanan yeni İngilizce programında öğrencilerin ergenlik dönemi özellikleri dikkate alınarak öğretim yöntemleri uygulanması isteniyor. Eskiden kitaplardaki etkinliklere bağımlı kalan öğrenciler artık sevdikleri müzikle dil öğrenirken hobilerini de dersin içine katabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulayacağı yeni İngilizce programı öğrencilere gerçek dünyadaki dil problemleriyle ilgili görevler verilerek süreç ve beceri odaklı yaklaşımlardan yararlanılarak hazırlandı. Yeni programla 4 ve 5. sınıflarda 1997'den beri, 6,7 ve 8. sınıflarda da 1991'den beri uygulanan İngilizce ders programı uygulamadan kalktı. Ergenlik döneminde gençlerin yaşadığı değişimleri ve pisikolojik durumlarını esas alarak oluşturulan ders programında öğretmenlere ergenler için önerilen öğretim teknikleri şöyle:

Grup çalışmasına teşvik edin

Ergenlerin çoğunluğu pop müzikle ilgilenir. Onların hoşuna giden müziği kullanarak dili öğretmek ilgi çekici olacaktır.
Havalı ve karizmatik görünmeyi severler. Spor, medya ve eğlence gibi alanlardan konular kullanmak hoşlarına gidecektir.
Diğer insanlarla değişik ilişkiler kurmayı keşfederler. Grup çalışması, bireylerin daha az gergin ve daha çok işbirlikçi bir atmosferde sınıf arkadaşları ile etkileşimde bulunmasına olanak verir.
İlgi duydukları alanlarda detaylı bilgiye sahiptirler. Bu sebeple öğrencilerin sınıf dışı ilgi ve bilgilerini derse aktarmalarını sağlamak yararlı olur.
Bedenlerindeki değişiklikleri keşfetme sürecinde olduklarından sınıf içinde hareket etme fırsatı veren etkinlikler tercih edilmeli.
Oyunlar sınıfta dil kullanımı etkileşimi tetiklemesi, yarış ve eğlence havası yaratması bakımından yararlıdır. Ancak öğretmen oyun kurallarını kısa ve anlaşılır şekilde açıklamalı. Bu yaş grubu için akıl ve mantık oyunları idealdir.
Öğrencilerin ve öğretmenlerin her zaman İngilizce konuştukları bir sınıfın hedeflendiği ders programında öğretmenlerin dikkat etmesi gereken noktalar ve İngilizce konuşulan bir sınıf için yapması gerekenler şöyle:
Öğrencilerin tahmin ve çıkarım yapma becerilerini kullanarak derse katılımları artırılmalı.
Simülasyon ve dramatizasyon etkinliklerini kullanılmalı.
İyi tanımlanmış ve daha önce denenmiş etkinliklere yer verilmeli.
Öğrenci otonomisini artıracak beceri geliştirme ve eleştirel düşünme çalışmalarına olanak sağlanmalı.
Öğretmen konuşma süresi yerine öğrenci konuşma süresi artırılmalı.
İngilizce kullanımı ilk dersin başından itibaren tutarı olmalı. Tutarlı dil kullanımı (örneğin; her gerektiğinde "Open your books!" demek ve değişik kalıplar kullanmamak) çocuğun anlamasını kolaylaştırır.
Ayrıca anlamı açık hale getirmek için çokça beden dili ve mimik ve jestler kullanılmalı. Tonlama ve vurgu da anlamı zenginleştirir. Disiplin bile İngilizce sağlanabilir. Çünkü onaylanmayan bir durumu öğretmen sesi, bakışları ve duruşuyla ifade edebilir. Türkçe kullanılmasına gerek yoktur.
Çocukların dil pekiştirme aktiviteleri hariç birbirleriyle konuşurken Türkçe kullanacakları gerçeğini kabul etmeliyiz. Ayrıca çocuklar İngilizce kullanımına hazır oluncaya kadar öğretmenleriyle konuşurken Türkçe kullanacaklardır. Öğretmen Türkçe konuşan çocuğu anlamıyormuş gibi davranmamalıdır. Ancak sadece İngilizce konuşmalıdır. Bu yolla çocuklar için de iyi bir model oluşturacaktır.
Sınıf içi aktiviteler haricinde çocuklara İngilizce konuşmaları için asla baskı uygulamamalıdır. Eğer çocuk Türkçe konuşuyor ise öğretmen ona İngilizce karşılık vermeli ve İngilizce iletişim kurmayı özendirmelidir.
Öğretmen Türkçe kullanmak için kendisine mazeretler bulmaya çalışmamalıdır (talimat çok uzun ve zor olduğu için bunu Türkçe olarak veriyorum gibi). Dili basitleştirmeli, örnekleyerek anlatmalı.

10-12 yaş öğrenmeyi ciddiye alır

Yeni İngilizce ders programında 10-12 yaş grubunun özellikleri sıralanarak öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarda bunları göz önüne alması isteniyor.
Bu yaş grubundakiler çok uzun süre dikkati bir noktada toplayamazlar.
Çevreyle ilgili artan bilgi birikimine sahiptirler.
Öğrenmeyi daha ciddiye alırlar.
Yetişkin değil çocukturlar.
Yaş gruplarıyla daha işbirlikçi bir tutum sergilerler.
Bilişsel, ve sosyal becerileri gelişmiştir. Zorlayıcı etkinlikleri yapabilirler.
Kendi öğrenme stratejilerinin farkına varırlar.

Radikal
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin
Mesajlar: 4055
Kayıt: 24-06-2003 01:15
Konum: Real World

Mesaj gönderen dJ4 »

Şimdiki gençler daha şanslı mı desek daha şansız mı düşünülecek konu ama birilerinin artık eğitimi sisteminin hatalı olduğunun farkına varması bile güzel bir durum ...
Kullanıcı avatarı
Affedilmeyen
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 5943
Kayıt: 24-01-2006 01:40
Konum: Konya

Mesaj gönderen Affedilmeyen »

Evet, yıllarca bazı örümcek kafalılar sürekli önümüze saçam sapan şeyler sürdüler. Hâlâ da öyle. Ama artık bir şeylerin değiştiğini görebilmek, güzel tabii ki. Pop müzikle ingilizce dersi için demiyorum bunları, genel anlamda...
Başına bir silah daya ve duvarları beyninle boya.
Kullanıcı avatarı
onurkaya
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 669
Kayıt: 04-02-2006 17:36
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen onurkaya »

İngilizceyi müzikle öğretme projesi bence de güzel.Bir ders anlamak için önce o derse konsantre olmak lazım.Daha önceki sistem gerçekten öğrencinin öğrenme isteğini kıran bir yapıdaydı.Ama bu uygulamayla bu konsantrasyon sorununun çözüleceğini düşünüyorum.
[b]Akıl gibi mal,
İyi huy gibi dost,
Edep gibi miras,
Bilgi gibi şeref olmaz

Hz. Ali[/b]
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir