Haber Ahlakı

İslam dinimiz hakkında sormak istedikleriniz, merak ettikleriniz, paylaşmak istediklerinizi bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Sonsuz_Nur
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 414
Kayıt: 22-08-2005 12:03

Haber Ahlakı

Mesaj gönderen Sonsuz_Nur »

HABER AHLAKI


Mensubu olduğumuz İslam medeniyeti, ilahi vahye dayanan köklü bir medeniyettir.Vahiy ise Yüce Allah ın ilahi ilahi hakikatleri Peygamberlere bildirme yolunun adıdır.Bu bakımdan vahiy, bir heber verme olayıdır, peygamberler de Allah tan kullarına haberler, buyruklar, müjdeler, öğütler ve ikazlar getiren gerçek habercilerdir.Doğruluk anlamına gelen '' sıdk '' peygamberlerin en başta gelen vasıflarıdır.

Kutlu haberciler silsilesinin son halkası Hz.Peygamber in s.a.v. haber konusundaki tutumu gayet açıktır.Buna göre müslümanlar daima doğru ve dürüst olmalı, yalandan ve yalancılıktan uzak durmalıdırlar.Müslüman gerçeği tersyüz etme, abartma, muhatabını yanıltma, iftira ve bühtandan da kesinlikle uzak durmalıdır. * Hucurat suresinin 6. ayetinde, böylelikle fert ve topluma zarar verici davranışlardan kaçınılması gerektiği vurgulanmaktadır.Yalan yanlış haber vermek veya gerçekdışı beyanda bulunmak ne kadar veballi bir davranış ise, işitilen haberlerin doğru olup olmadığı araştırılmadan, hepsinin doğru kabul edilerek üzerine hüküm bina edilmesi de, dini ve ahlaki açıdan o kadar veballi bir davranıştır.

Kitle iletişim araçlarının sağladığı imkanlarla yoğun haber bombardımanı altında yaşadığımız bu günlerde, gerek fert ve gerekse toplumsal huzurumuzun temini ve muhafazası için, İslam ın haber konusunda belirlediği ahlaki kurallara uymayı şiar edinmeliyiz.


* Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz. ( Hucurat-6. )
ACIDA OLSA DOGRUYU SÖYLEYİNİZ HZ.MUHAMMED (SAV)
لا إله إلا الله محمد رسول الله
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Google [Bot] ve 4 misafir