Tele-kriz!

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2877
Kayıt: 23-06-2003 22:52

Tele-kriz!

Mesaj gönderen Eternity »

ResimCep telefonlarının kayıt altına alınması büyük vurgunu ortaya çıkardı Yasal sanılan telefonların çoğu kaçak çıktı. Yarın bu telefonlar bloke edilecek. Devlet yüzlerce trilyon toplarken, olan yine vatandaşa oldu!.

Bitime sadece bir gün kaldı
Cep telefonlarını kayıt altına alma projesini de elimize yüzümüze bulaştırdık. Verilen süre yarın akşam mesai bitiminde sona eriyor. Ancak kafası karışan vatandaş hala ne yapacağını bilmiyor. Kaçaklar kadar, faturalı telefonlara da 'Telefonunuz kaçaktır' uyarısı geliyor. Yetkililer açıklama yapmıyor. Tüketici dernekleri ise çare olarak mahkemeleri gösteriyor.

Trilyonlarca lira toplanıyor
Cep telefonlarına uyarı mesajları yağmaya devam ediyor. Faturalı hatlara gelen mesajlarda, abone adına 5 YTL'lik ödemenin yapıldığı ve paranın faturaya yansıtılacağı belirtiliyor. Kontörlü hatlarda ise ilk yüklemeden 50 kontör kesileceği ifade ediliyor. Kuyruklara girecek vakti olmayan milyonlarca abone buna razı oluyor ve soruyor: Bu yolla toplanan trilyonlar nereye gidiyor?

Halka 'cep' cezası
Cep telefonlarının kayıt altına alınması yarın sona erecek Vatandaş şaşkın; gelen mesajlara anlam vermeye çalışıyor.

Türkiye'de kullanılan milyonlarca cep telefonunun kayıt altına alınması için başlatılan işlemler vatandaşı çileden çıkarttı. Abone merkezlerinin önlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Elinde faturası ve garanti belgesi olmasına rağmen milyonlarca cep telefonu abonesine 'Telefonunuz kaçaktır, 5 milyon ödeyin' mesajı gönderilmesi kafaları iyice karıştırdı. Yasal telefonlarının kaçak muamelesi görmesinden yakınan vatandaşlar ne yapacaklarını bilemezken, yetkililerin hiçbir açıklama yapmaması herkesi çileden çıkartıyor. Yapılan tek açıklama tüketici derneklerinden geliyor. Onlar da yasal telefon kullanmasına rağmen 'kaçakçılıkla' suçlanan vatandaşlara; "Notere gidin, mahkemede dava açın" gibi, olmayacak fikirler veriyor.

ŞİMDİYE KADAR NEREDEYDİLER?
Abone merkezlerine gidip kuyrukta bekleyemeyen vatandaşların birçoğu da 5 milyon lirayı ödemek zorunda kalıyor. Bu yolla trilyonlarca lira toplayan Telekominikasyon Kurumu'nun yurda sokulan milyonlarca kaçak telefon ile ilgili bugüne kadar neden işlem yapmadığı soruluyor. Kaçak ve kayıtdışı telefonların GSM operatörleri tarafından yıllardır abone yapılmasına da göz yumulduğu ve işlem yapılmadığı belirtiliyor.

Takvim
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin
Mesajlar: 4055
Kayıt: 24-06-2003 01:15
Konum: Real World

Mesaj gönderen dJ4 »

Aslında kimse birşey yapması gerekmiyor, asılnda çok kişinin cebinden para bile çıkmayacak. Kayıt altına alınmayacak telefonlar çok azınlıkta sadece yaklaşık 100binden fazla kopyası olan telefonlar bu işten madur olacak. Yanlış gelen imei numaraları ise bir zamanlar sahip olduğunuz sim kart ile kullanılıpta kıyıya köşeye atılmış yada belkide bozulmuş fakat kayıttan düşmemiş telefonlara ait. Hal böyleyken yukarıdaki haberdeki gibi yersiz polemik yaratılmaya çalışılıyor ve sorumlusu hep devlet kabul ediliyor.

İnsanımız ne yapıyor ? Hadi eğitimsiz olmak anlamamak şöyle dursun, yetkileri dinlemek yerine dedikoduları dinlemeyi tercih eden biz, kendi yapabileceğimiz (en basit bir kontör yüklemeyi bile) tembellik edip öğrenmemeye gayret eden biz, açıklananları yetersiz bulup illa kendim dinleyecem bana özel olarak anlatıması gerek diyen yine biz.

Hal böyleyken yolsuzlukları önlemek için başlatılmış bir mücadeleye karşı koymaya çalışan bu işten rant elde edenlerin süpekülasyonlarına aldanan yine biz.

Cep telefonum çalındı diye yakınıp, bu işi engellemek isteyenlere köstek olmaya çalışan, biraz daha kalite telefon olsun diye hiç kullanmayacağımız özelliklere para veren biz 5 milyonu (payın çoğunu abone merkezleri ve operatörler kazınıyor) çok görende biz.

Evet devlet yolsuzlukları engellesin, kapkaççılara çare bulsun diyen kim ? Ne yazık ki yine biz ...

Her birey ilk önce kendi üzerine düşen görevi yapmalı, başkalarının anlattıklarına değil kendi anladıklarına itimat etmeli, eğer öyle yapabilirse gün gelir işte bu kadar iş güç arasında kuyrukta beklememesi gerektiği halde kuyurukta boşu boşuna beklediğinin farkına varmış olur.
Kullanıcı avatarı
Jedi
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1444
Kayıt: 08-08-2004 15:48
Konum: A galaxy far far away

Mesaj gönderen Jedi »

Yasanın üç temel amacı vardı ;
1) Türkiye'ye yoğun bir şekilde sokulmakta olan kaçak cep telefonlarına engel olmak, yani kaçakçılıkla mücadele etmek ve ciddi rakamlara ulaşan vergi kaybının önüne geçmek.

2) Büyük bir kısmı cep telefonuna dayalı olarak gerçekleşen kapkaç ve hırsızlık olaylarının önüne geçmek.

3) İkinci el cep telefonu piyasasını düzenlemek. bu kanundan sonra artık ikinci el telefonlar mutlaka faturalı olarak ve bir kutu içinde, ayrıca satıcının da garantisini içerecek şekilde satılacak.

Buraya kadar her şey iyi güzel hoş.Fakat yasa yürürlüğe girdikten sonra, bunun deadline'ının 13 aralık olduğu belli idi. bu süreç içinde telekomünikasyon kurumu, başta gsm operatörleri, cep telefonu ithalatçıları, cep telefonu satıcıları (Mobisad) ve tüketici dernekleri ile görüşerek yasanın uygulamasının nasıl yapılması gerektiği yolunda görüşlerini istedi. Uzun lafın kısası, gsm şirketleri uygulamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda bir türlü uzlaşamadılar. Telefonların kayıt alınması için gerekli altyapı işlemleri son işlem tarihinden ancak 1 hafta önce tamamlanabildi. Kaçak telefon sayısı için 4 milyon gibi bir sayı tahmin edilirken 13 milyondan fazla kaçak telefon olduğu görüldü. Bunun yanında tek bir imei numarası için birden fazla hat sahibine mesaj atan gsm şirketlerinin aldıkları fazla parayı nasıl iade edecekleride bir muamma.

Bütün bunlara bakınca kapatın hattıda telefonuda deyip herşeyi bir tarafa atası geliyor insanın.
[b]I'm the haunter of the embracing dark.
I'm the bringer of fear.
I'm the scorner of peace and tranquility.
I ride the stormcloud and the night!
I seek to be Sith, in all its manifestations. [/b]
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin
Mesajlar: 4055
Kayıt: 24-06-2003 01:15
Konum: Real World

Mesaj gönderen dJ4 »

O da zamanında yarı fiyatına aldığımız gösterişli telefonların ve bilinçsiz tüketimin bedeli olarak ödemeye mahkum olduğumuz bir bedel olacaktır. Lakin suç, suç doğurur temelinde, zamanında kaçıralan bir verginin nasıl kapkaç olarak bize döndüğüne tanıklık etmiş olduk. Gelişmekte olan ülkede yaşamanın bir bedelidir bu gelişmiş ülkelerde baştan beri kontrol altındaydı bu olaylar çünkü ...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 32 misafir