Güneş'teki en büyük patlama

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

Güneş'teki en büyük patlama

Mesaj gönderen taNGo »

ResimGüneş üzerinde, dün gece saat 21.50'de bugüne kadar gözlenen en büyük patlamanın gerçekleştiği bildirildi.


Uzayda güneşi gözleyen uydularla saptanan bu patlama, son 10 gündür devam eden patlamaların en şiddetlisini oluşturdu. Ayrıca, kayıtların düzenli olarak tutulduğu 1976 yılından bu yana gerçekleşen en güçlü patlama olarak listelendi.

Bugüne kadar gözlenen patlamaların en büyüğü Nisan 2001'de gerçekleşmiş, kayıtlara giren üçüncü büyük patlama ise 28 Ekim 2003'deolmuştu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Serdar Evren, bir-iki gün içinde dünyaya ulaşan patlamanın etkilerinin, bu akşamdan itibaren görülebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Evren, olay nedeniyle uydu bağlantıları ve telsiz görüşmelerinde parazit ve kesintilere rastlanabileceğini bildirdi. Uçuşlarda yolcu ve mürettebatın, güneşten gelen yüksek enerjili parçacıklardan etkilenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Evren, yüksek enlemli ülkelerde ise ''aurora'' denilen, gökyüzünde ışık dansına rastlanacağını söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu enlemde herhangi bir tehlikenin olmadığını, daha çok kuzey enlemlerinde bu etkinin görülebileceğini belirten Prof.Dr. Evren, etkinin bir gün sürdüğünü söyledi.

Prof. Dr. Serdar Evren, patlamaların güneş yüzeyindeki lekelerden kaynaklandığını ifade ederek, yüzeydeki lekelerin büyük olması durumunda patlamaların şiddetinin arttığını kaydetti.

Kaynak: Hürriyetim
Dreams
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 24 misafir