EHEC hastalığı ve belirtileri

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

EHEC hastalığı ve belirtileri

Mesaj gönderen taNGo »

Resim Son zamanlarda başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde EHEC adı verilen mikrobik hastalık yüzünden ölümlü vakalar artmaya başladı. Avrupa'daki yetkililer hastalığın ne ya da hangi sebep yüzünden yayıldığını araştırmaya devam ediyor.

EHEC nedir?

EHEC, Enterohemorajik Escherichia Coli isimli salgın hastalığın kısa yazılışıdır. EHEC hastalığı E.koli adı verilen bağırsak mikrobu nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

EHEC nasıl bulaşır?

EHEC hastalığı sebze, meyve ve büyükbaş hayvanlarda bulunabildiğinden iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden, iyi kaynatılmamış sütten ve iyi pişirilmemiş et ve et ürünlerinden bulaşabiliyor. Ayrıca hastalığı kapan kişiden çevresindeki diğer kişilere de bulaşabildiği söylenmektedir.

EHEC belirtileri

EHEC hastalığına yakalanan bir kişide görülen en önemli belirtinin kanlı ishal olduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ishal şeklinde başlayan yakınmalar bir süre sonra kanlı ishale dönüşüyor. Bu belirtiler görüldüğünde acil olarak uzman bir hekime, doktora ya da sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca hastalığın çocuk ve yaşlılarda daha ağır bir şekilde seyrettiği biliniyor.

EHEC hastalığından nasıl korunulur? (EHEC Korunma Yolları)

Uzmanlar, EHEC virüsünden korunmak için et ve et ürünleri ile süt ürünlerinin mutlaka iyi pişirilmesi ya da kaynatılması gerektiğini söylüyorlar. Yemekte kullanılan etin ve sebzelerin en az 10 dakika, 70 derecenin üzerinde bir ısıyla çok iyi pişirilmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca çiğ yenen sebze ve meyvelerin hijyen kurallarına uyarak çok iyi yıkanması, sebzeleri ve salataları da sirkede bekletilerek yenmesi gerektiği, özellikle yiyeceklerde temizliğe ve hijyene çok önem verilmesi gerektiği söyleniyor.

Avrupa'da ve özellikle Almanya'da şu ana kadar 17 kişinin ölümüne yol açan EHEC hastalığının kaynağı ve nereden bulaştığı araştırılmaya devam ediyor.
Dreams
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 21 misafir