Sterilizasyon Ve Dezenfeksiyon Alanında Tek Dünya Forumunda

En önemli konumuz, sağlığımız hakkında bilgilerimizi paylaşalım
Cevapla
bilge1
Slow Friend
Slow Friend
Mesajlar: 32
Kayıt: 20-09-2010 09:27

Sterilizasyon Ve Dezenfeksiyon Alanında Tek Dünya Forumunda

Mesaj gönderen bilge1 »

Sterilizasyon ve dezenfeksiyon konularındaki sorunlara ve eksikliklere yönelik, güncel bilim ışığında çözüm aramak için düzenlenen DAS Kongresi'nin 7'ncisi Antalya'da gerçekleştirildi.

(Word Forum For Hospital Sterile Supply-WFHSS) Başkanı Wim Renders misyonlarının, ülkelerde sterilizasyon ve dezenfeksiyon konularında faaliyet gösteren mevcut dernekleri bir araya getirmek ve sağlık hizmetlerini iyileştirmek olduğunu belirterek, "Esas amacımız, hasta hakları ve güvenliğinin tüm dünyada eşit şekilde sağlanmasıdır" dedi.
"Sterilizasyondaki Yenilikler, Dezenfeksiyon", "Yara Bakımı"
'Havalandırma Sistemleri', "Alet Temizliği", "El hijyeni", "Hastanelerde DAS Uygulamaları", "Ameliyathanelerde DAS Uygulamaları", "Diş Hekimliğinde DAS Uygulamaları", "Atık ve Su Yönetimi" gibi konuların, uzman kişiler tarafından ele alındığı kongrede, düzenlenen basın toplantısında konuşan Renders, WFHSS'nin, 55 üye ülkesi olan forumda, bu ülkelerin sterilizasyon ve dezenfeksiyon ile ilgili derneklerinin temsil edildiğini söyledi.
Her yıl dünya kongreleri düzenleyen forumun, bu yıl 13'üncü kongresini Portekiz'de gerçekleştirileceğini vurgulayan Renders, "Sterilizasyon ve dezenfeksiyon alanında tek dünya forumu olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.
Wim Renders, 2006 yılından itibaren de DAS'ı desteklediklerini kaydederek, şöyle devam etti:
"Dünya Sterilizasyon Forumu'nun misyonu, ülkelerde sterilizasyon ve dezenfeksiyon konularında faaliyet gösteren mevcut dernekleri bir araya getirerek, teorik ve pratik anlamda bilgi paylaşımı yapmak, ülkelerde, hastanelerde, özellikle sterilizasyon anlamında kalite ile sağlık hizmetini iyileştirmektir.
Forumumuz, hasta hakları ve güvenliğe çok önem vermektedir. Esas amacımız, hasta hakları ve güvenliğinin tüm dünyada eşit şekilde sağlanmasıdır. DAS Derneği de aynı misyonla hareket ettiği için kendilerine bu konudaki tüm desteğimizi sağlamaya çalışıyoruz. DAS tarafından gerçekleştirilen toplantıların katılım düzeyinden çok memnunuz. Bu yıl 7'ncisi düzenlenen DAS Kongresi'ne, 3'üncü kongreden itibaren katılıyorum. Toplantıya katılanların ve yapılan konferansların düzeyinden çok memnunuz. Tartışma periodlarının çok verimli geçmesinden dolayı tebrik ediyorum."
-"Amacımız, Hasta Haklarını Tüm Dünyada Eşit Hale Getirmek"-
Win Renders, forumlarının en önemli amacının, hasta haklarını tüm dünyada eşit hale getirmek olduğunu ifade ederek, "Her hastanın, uygun şekilde sterilize edilmiş tıbbı cihazla tedavi edilmesi gerektiğini inanıyoruz. Hiçbirimiz kar amaçlı dernekler değiliz. Tek amacımız, hasta sağlığına hizmet etmektir" diye konuştu.
Ülkelerin bu konuda kıyaslanmasının uygun olmayacağını vurgulayan Renders, her ülkede çok iyi sağlık hizmeti veren hastaneler olduğu gibi, çok kötü hizmet verenlerin de faaliyet gösterdiğini bildirdi.
Renders, "Bunun Türkiye'de de böyle olduğuna eminim. Bu şekilde bir karşılaştırma için tüm departmanları gezmek lazım. Bu sebeple bu konuda kesin hüküm vermek mümkün değil" dedi.
Türkiye'nin bu alanda çok ilerleme kaydettiğine işaret eden Renders, ancak diğer ülkelerdeki gibi Türkiye'nin de bu konuda eksiklikleri olduğuna dikkati çekti.
-"Devletin 'Sterilizasyon Ve Dezenfeksiyon Kılavuzu'nu Desteklemesi Şart"-

Wim Renders, DAS Derneğinin çok önemli bir iş yaptığını ve bir "sterilizasyon ve dezenfeksiyon kılavuzu" yayınladığını söyledi.
Bu kılavuzun hastanelerde uygulanmaya başlandıktan sonra, hasta hizmeti ile ilgili kalitenin çok daha fazla iyileşeceğine inandığını belirten Renders,"Ancak devletin, hükümetin bu kılavuzu desteklemesi gerekir. Kılavuzun yazımı sırasında her zaman desteklediler, ama bunun hastanelerde uygulanması konusunda bir otorite olarak görev alması gerekiyor" dedi.
Renders, bu tür uygulamaların yapılmasının değişiklik, değişikliğinde para gerektirdiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hastaneler, birtakım değişiklikler için para harcamak istemiyor, ancak devlet baskısı olduğunda birtakım şeyler yapılabiliyor. O yüzden bu şekilde destek olması gerekiyor. Dünyada, bu konuda dört dörtlük çalışmayı yakalayan ülke yok. Ama İsviçre, Almanya ve Hollanda'ya baktığımız zaman birtakım iyi gelişmeler var. Ayrıca kişilerin alışkanlıklarını değiştirmek çok uzun süre alıyor. Biz standartların uygulanması için idarecilere baskı yapıyoruz. Bunlar uygulandığı sürece kalite zaman içerisinde yükselecektir."
Derneğin Görevi Farkındalık Yaratmak
Dezenfeksiyon, Antisepsi ve Sterilizasyon Derneği (DAS) Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Günaydın, derneğin en önemli görevinin, dezenfeksiyon ve sterilizasyon konularında farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.
Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Günaydın, kongrenin ilk olarak 1999 yılında küçük çapta bir toplantı ile gerçekleştirildiğini, ancak ilerleyen yıllarda bilgi ve sektör eksikliği nedeniyle sürdürülemediğini aktardı.
Günaydın, 2005 yılında ilk kez Ulusal DAS Kongresi'ni düzenlediklerini ifade ederek, "Derneğin bu faaliyetleri yapması ile birlikte bilgi açığının da ortaya çıkması sonucunda, hemen hemen Türkiye'nin her yerinden, toplantıların illerde yapılması şeklinde talepler aldık" dedi.
Toplantılarda verilmesi gerekenleri paket bir hale dönüştürerek, şu ana kadar Türkiye'nin farklı illerinde 18 eğitim semineri yaptıklarını anlatan Günaydın, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 4 binden fazla insana bu konuda eğitim vermiş olduk. Şu anda, katılımcıların, konuşmacıların ve Sağlık Bakanlığından gelen yetkililerin birlikte olmasıyla ciddi bir iletişim ortaya çıktı. Derneğin en önemli görevi, dezenfeksiyon ve sterilizasyon konularında farkındalık yaratmaktır. Şu anda Türkiye'de sterilizasyon ve dezenefeksiyon konularında bir farkındalık oluşturuldu. Dernek de bununla paralel olarak bir kılavuz çıkarttı. 4 yıldır sürdürülen çalışmaların ardından basınlan kılavuzla birçok şey kontrol altına alınacak ve düzenlenecek. Otorite de bu konuda destek verirse birtakım şeyler daha hızlı gelişecek."
-"İdarecilerin Bu Konuda Daha Duyarlı Olması Gerekli"-
Günaydın, hastanelerde bu konuda yetişmiş üst düzeyde çalışanlara ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, "Bununla ilgili de 3 yıldır Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz bir protokol dahilinde sertifika verdiğimiz bir program var" dedi.
Yaklaşık 3 yıl içerisinde programdan, Türkiye genelinde 600 doktor ve hemşirenin sertifika aldığını vurgulayan Günaydın, şöyle devam etti:
"Bundan sonraki sağlık yapılanmasında hastanelerimizin mimari özelliklerinde yapısal düzenlemeye ve değişikliğe gitmemiz lazım. Aynı zamanda bu işlerin kayıp gibi görülmemesi gerekiyor. Özellikle idarecilerin bu konuda daha duyarlı olması gerekli. Hastane enfeksiyonu ortaya çıktığında hem kalitenin kaybolması, hem de Mali giderlerin artması söz konusu. Artık hastane enfeksiyonları olduktan sonra tedavi etme şeklinde değil de hastane enfeksiyonunu önleme yönünde çalışmalara ağırlık verilmesini bekliyoruz. Otoritenin, tarafımızdan hazırlanan kılavuza uyulması konusunda, sağlık idarecilerini yönlendirmelerini bekliyoruz. Bu kılavuzu Türkiye genelinde bir tavsiye niteliğinde hastanelere ve sağlık merkezlerine önermesini bekliyoruz."
-Kongre Başkanı Prof. Dr. Şaban Esen
Kongre Başkanı Prof. Dr. Şaban Esen de kongrenin sterilizasyon ve dezenfeksiyon konusunda Türkiye'de alınan önlemlerin bir parçası olduğunu belirterek, cihazların hastaya temas ettiği dönemde temiz olması gerektiğini vurguladı.
Kongreye 1500 civarında sağlık çalışanının katıldığını ifade eden Esen, şunları kaydetti:
"Ağırlıklı olarak hekim, hemşire, sterilizasyon ünitelerinde çalışanlar var. Dünya genelinde hastaneye yatmış hastaların yüzde 5 ile 20'si enfekte oluyor. Hastanenin kalitesine göre bu oranlar değişiyor. Enfeksiyonu önlediğimiz an, ülke ekonomisine çok ciddi katı sağlıyoruz. Dolayısıyla enfeksiyonları önlesek bu ülkeye daha fazla kazandıracağız ama yöneticilerimiz bunu kavramakta zorlanıyor."
Esen, enfeksiyon konusunda ABD verilerine göre bir hastanın maliyetinin 20 bin dolar civarında olduğunu belirterek, "Ancak Türkiye'de yapılan çalışmalar da enfeksiyonun türüne bağlı olarak, 1500 dolar ile 6 bin dolar civarında değişiyor" dedi.
Türkiye'de hastanelerde çok ciddi yatak sorunları bulunduğuna değinen Esen, şöyle devam etti:
"Enfeksiyon gelişen hasta minimum 10 gün daha hastanede kalıyor. Dolayısıyla yatak işgali, hekimin ve hemşirenin harcadığı zamanı da düşündüğünüzde bu rakamlar çok daha yukarı çıkacak. Bu konuda el hijyeni çok önemli. Çünkü hastane enfeksiyonlarının yüzde 30 ile 40'nı sadece ellerimizi düzgün yıkayarak önleme şansına sahibiz. Biz hekimler ve hemşireler olarak en basit olarak el hijyenine dikkat etmek zorundayız. Bu konuda da çalışmalar yapmak zorundayız. Hasta ve hasta yakınlarının da doktora 'Ellerinizi temizleyip muayene edin' ifadesiyle, enfeksiyon bulaşmaması adına sağlık çalışanına bu ricada bulunması ve bunun farkında olduğunu bildirmesi önemli katkı sağlayacaktır."
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir