Resim Formatları - Açıklamaları ve İpuçları

Webmasterlık ile ilgili her türlü sorunlarınız.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
c|ost
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1375
Kayıt: 06-05-2004 19:03
Konum: nereye...
İletişim:

Resim Formatları - Açıklamaları ve İpuçları

Mesaj gönderen c|ost »

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

EPS Formatı

EPS (Encapsulated PostScript) lisanı ile yazılan bu dosya biçimi, vektör tabanlı ve piksel tabanlı görüntüleri alabilir. Adobe Firmasının patentindeki bu format daha çok matbaacılar tarafından kullanılmaktadır. Mac ve PC ortamlarında üretilmiş grafik ve sayfa düzenleme programlan tarafından geniş biçimde desteklenir.

Aslında grafik görüntüleri basmak için bir çıkış formatı olarak üretilen EPS formatı kullanılarak dosyalar QuarkXpress, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel Draw gibi grafik programlarına gönderilebilir.


Photoshop DCS 1.0, 2.0 Formatı

Kısaca DCS olarak anılan Desktop Color Seperations Formatı; cyan, magenta, yellow ve kontrast bilgilerini içeren dört renk dosyasını ve dosyanın küçük görünümünü içeren ayrı bir dosyayı otomatik olarak yaratır. Megabyte ile ifade edilen dosyaları etkili ve aktarılabilir bir hale dönüştüren OCS, ağ ortamı ve hız düşünülerek tasarlanmıştır. DCS'de her beş parçanın bir arada bulunması gerekir ancak ön görünümü içeren beşinci dosyanın varlığı baskı için gerekli değildir. Tasarlanma nedeninden de anlaşıldığı gibi DCS, CMYK renk modunu destekler. DCS 2.0'da CMYK ile birlikte bir alfa kanalı kaydedilmektedir.

Bilgi - CMYK : Cyan, Magenta, Yellow, Kontrast adı verilen Yeşil, Kırmızı, Sarı ve Siyah renkleri kapsayan baskı mürekkepleri rengidir. RGB olarak ifade edilen Red, Green, Blue Işık renkleri birleşimi BEYAZ, CMYK olarak ifade edilen baskı renkleri birleşiminden SİYAH renk elde edilir.
Daha fazla bilgiyi buraya tıklayarak alabilirsiniz.)

EderMCS adı verilen bir program yardımıyla, Photoshop 5.0 ve üzerindeki sürümlerde oluşturulmuş CMYK tiff resimler, CMYK ve ekstra kaç renk istersek, ekstra kanallar açılarak mizampaj programlarında film çıkış yapmaya olanak sağlamaktadır. EderMCS, Linotype-Hell tarafından üretilmiş bir renk ayrım programı olup, AM ve FM tramlara göre ayrım yapmaktadır. Bu sistem, standart dört renk ayrımdan elde edilen renk ayrım sayısını arttırarak, baskıdaki mürekkeplerin parlaklığının yükseltilebileceği bir ortam yaratır.

DCS formatında kayıt yapılabilmesi için, dosyanın modu CMYK olmalı ve en az iki layerla çalışılıyor olunması gerekir. Daha sonra file menüsünden save a copy işaretlenerek, DCS formatının seçilmesi yeterli olacaktır.


Tiff Formatı

TIFF formatı yanı Togged-Image File Format, farklı işletim sistemleri ve uygulamalar arasında kayıpsız ve esnek bir dosya değiş tokuşu sağlaması nedeniyle tüm çalışmalar için uygun bir format olarak bilinir.

Kayıt sırasında fotoğrafın kullanılacağı işletim sistemi olarak PC veya Mac seçilebilmektedir. TIFF formatı, RGB, CMYK, LAB gibi neredeyse tüm renk birimlerini destekler. TIFF'in desteklediği pek çok sıkıştırma programı olmasına karşın en çok kullanılanı LZW sıkıştırma yöntemidir. TIFF ayrıca çok sayıda alfa kanalını desteklemektedir.

Dijital fotografın medyaya (CompactFlash, Smart Card vs. gibi) kaydedilirken kullanılan, tercihe bağlı olarak değişik tipte sıkıştırma seçeneklerine imkan sağlayan ancak her şart altında JPEG'den daha fazla yer kaplayan bir resim formatıdır.


GIFF Formatı

Kısa adı GIFF olan Graphics Interchange Format, İnternet üzerinde yaygın olarak kullanılan bir format olup; az sayıda renk içeren (1 ile 8 bitlik) dokümanlarda oldukça iyi sıkıştırma sağlaması, animasyonlarda zamanlama ve farklı boyutlardaki resimleri bir arada tutma desteği, saydam renk tanımlaması üstün yanlarıdır. Telefon hatları üzerinden iletiyi hızlı sağlamak için LZW sıkıştırma yöntemini kullanmaktadır.

GIF kaydetmek için genellikle file menüsündeki export seçeneği üzerinden gidilir.


JPEG Formatı

Sık sık karşılaştığımız, The Jint Photographic Fxperts Group (JPEG) formatı, gerçek renk değerlerini içeren bir sıkıştırma formatıdır. Görüntünün aygılanması için çok gerekli olmayan detayları bulup atarak dosyayı sıkıştırdığından kayıplı formatlar arasında anılır. Kaybedilen detayların geri getirilmesi mümkün olmadığından, dosyanın kopyasını kayıpsız bir yöntem ile korumakta yarar vardır.

Her kaydediliş sırasında kayıp miktarı arttığından JPEG dosyalan sadece bitecek işlerin yaratılması için kullanılmalıdır. Görüntü kalitesi, göz tarafında orjinalin aynısı gibi görünse de, yine de kayıplar mevcut olacaktır,

Photoshop'ta save a copy, Freehand ve CorelDraw'da export komutu ile JPEG formatında kayıt yapılabilir.


PDF Formatı

Adobe'nin Macintosh, Windows, Unix ve DOS için geliştirdiği yayıncılık formatıdır. Genellikle taranan metinlerin kaydedildiği format şeklidir. PDF formatında kaydedilen taranmış metinler, OCR adı verilen programlarda yeniden yazı haline dönüştürülmektedir.

Bilgi - OCR : Fine Reader bir OCR programıdır. Scan edilmiş görüntüler OCR tekniği ile düzenlenebilir karakterler haline dönüştürülür. Bu bilgiler Scan edildikten sonra Fine Reader ile karakter haline dönüştürülmüş ve TurkiyeForum.com Webmaster forumuna aktarılmıştır.

Resimlerimizi de PDF kaydetme olanağı vardır. PDF içerisinde piksel ve vektör tabanlı resim, Postscript metin ve linkler bulunabilmektedir.


PSD Formatı

PSD, Photoshop uygulamasına özel bir formattır. Farklı işletim sistemleri ve uygulamalar arasında dosya transferine kolaylık sağlamaz. PSD, çok sayıda alfa kanalını, path'i ve layer'ı destekler. Çalışmaya çok elverişli olan PSD formatı, bitmiş işlerin matbaa veya Internet paylaşımı için uygun değildir.


PICT Formatı

Macintosh grafik ve dizgi programcılarınca sık kullanılan PICT formatı, aynı renkten oluşan büyük alanları etkili bir şekilde sıkıştırır. Renk ayrımında, bazı yazılımlarda sorun çıkardığı ve yapısı itibariyle çabuk bozulduğu için fazlaca kullanılmamaktadır.


PNG Formatı

Portable Network Graphics formatı kayıpsız Wave Table sıkıştırma yöntemini kullanarak; kayıpsız gerçek renk ve saydamlık bilgilerini içeren resim kalitesini Internet'e taşımayı hedeflemektedir.


RAW Formatı

RAW farklı bilgisayar ve işletim sistemleri arasında bilgi iletimine izin veren esnek bir formattır. Kanal sayısı, her kanaldaki piksel derinliği dosya uzantısı ve başlık bilgileri tanımlanabilir. Her türlü renk modunda kayıt yapma imkanı sunar.


TARGA Formatı

DOS ortamında film ve animasyon üretmek için oldukça yaygın olan TARGA dosya biçimleri RGB gerçek renk ve tek alfa kanalını desteklemektedir.


Windows BMP Formatı

BMP, Windows ve Microsoft'un PCX formatını değiştirerek geliştirdiği, paint programı görüntülerini işleyen bir formattır. OS/2 ile birlikte gelen paint programının BMP dosyaları da çok az farklılık gösterir. Resim, OS/2 işletim sistemine gidecekse, seçeneklerden OS/2 BMP işaretlenir.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir