'Kök Hücre Derneği' kuruldu

En önemli konumuz, sağlığımız hakkında bilgilerimizi paylaşalım
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Alamut
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1694
Kayıt: 16-09-2003 17:07
Konum: İstanbul
İletişim:

'Kök Hücre Derneği' kuruldu

Mesaj gönderen Alamut »

Dernek, Türkiye’de az sayıda merkezde yapılan kök hücre çalışmalarını geliştirmeyi, merkezleri desteklemeyi amaçlıyor.

Uzmanlar, “yüzyılın hücreleri” sayılan kök hücre tedavisi konusunda Türkiye’nin dünyada ön sıralarda yer alabileceğini belirtiyor.

Kanser, Alzheimer, Parkinson, Multiple Skleroz, felç, kan hastalıkları gibi hastalıkların tedavisi için mucize kabul edilen “kök hücre” tedavisinin Türkiye’deki çalışmalarını geliştirmek ve desteklemek amacıyla dernek kuruldu.
Türkiye’de kök hücre çalışmalarını yürüten devlet ve üniversite hastanelerinden uzmanların katılımıyla kurulan “Kök Hücre Derneği” başkanlığına Dr. Ömer Çobanoğlu getirildi.
Türkiye’deki kök hücre alanında yapılan çalışmalara destek amacıyla dernek kurduklarını belirten Çobanoğlu, Türkiye’de çeşitli merkezlerin konuyla ilgili çalışmalar yaptığını, ancak sayılarının fazla olmadığını söyledi.
Türkiye’de 4-5 merkezde kök hücrelerin üretilmesi, elde edilmesi ve bunların çeşitli dokulara dönüştürülmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini bildiren Çobanoğlu, amaçlarının bu sayıyı artırmak ve Türkiye’nin kök hücre alanındaki çalışmalarını geliştirmek olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin bu konudaki çalışmalarda dünyadaki yerini alması gerektiğini kaydeden Çobanoğlu, bu konuyla ilgilenen bilim insanlarına verilecek destekle bunun sağlanabileceğine işaret etti.
Dernek Genel Sekreteri Dr. Gurur Polat da Türkiye’nin kök hücre çalışmalarında ön safta, fikir yaratabilen, tedavi bulabilen ülkelerden biri olma şansına sahip olduğunu vurguladı. Polat, şunları söyledi: “Ama, araya zaman girer ve yavaş davranırsak bu şansı yitirebiliriz. Derneğin amacı, bu merkezlerin sayısının artması, konuyla ilgilenen klinisyen veya temel tıp bilimlerinde çalışanların istedikleri desteği arkalarında bulabilmeleri. Bu destek, maddi veya sarf malzemesi gibi proje bazında olabileceği gibi, yurtdışında eğitimlerin üstlenilmesi, bu alanda insan yetiştirilmesi gibi kişisel eğitimlere kadar gidebilecek.”

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NEDİR?
Vücudun tüm dokularına dönüşme kapasitesine sahip oldukları, birçok hastalığın tedavisine ışık tuttukları için tıp alanında “mucize” kabul edilen kök hücreler, yeni doğan bebeklerin kordon kanında, omurilikte ve kanda yoğunlukla bulunuyor.
Kök hücre tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Gurur Polat, kök hücrelerin, en sık kan hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını belirtti.
Kök hücrelerin asıl olarak organların ve dokuların yenilenmesi için kullanıldığını ifade eden Polat, tedavinin, fonksiyonunu kaybetmiş veya hastalık sonucunda yıpranmış organların yenilenmesi için denendiğini anlattı.
Yine yoğun olarak kanla ilgili olmayan kanser tiplerinde tedavinin denendiğini belirten Polat, meme kanserinde 10 binden fazla hastada, yumurtalık kanserinde, gensel tümör denen kanserlerde ve pek çok kanser tipinde tedavinin denendiğini ve başarılı sonuçların bildirildiğini kaydetti.
Polat, kalp krizi, sarılık veya siroz hastalıkları sonrasında oluşan doku hasarlarının tedavisinde de kullanılan kök hücrelerin ayrıca genetiğini değiştirerek vücutta istenmeyen yabancı hücrelere karşı savaşan hücreler haline dönüştürüldüğünü bildirdi.
Dr. Polat, “Sonuçta kök hücreler yüzyılın hücreleri olacağa benziyor. Biz geride duramayız. Bu konuda çalışmaların artırılması lazım” diye konuştu.

ntvmsnbc
Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

Mesaj gönderen vişne »

Doğumumdan sonra en fazla 1 hafta göbeğimde asılı kalıp, kuruduktan sonra ismini bilmediğim bir caminin ,türünü bilemeyeceğim ağacının altında gömülü duran kök hücrelerim acaba filizlenmiş midir ;)
O zamanlar göbek kordonu dedikleri benim yedek parçalarım, kök hücrelerim bana can verebilecekleri yerde toprağa kök salmışlar mıdır acaba ? :)
Böyle haberleri okurken;benim gibi, geleceklerinde belirecek teknolojik gelişmelerden habersiz onca insanın Allah'a emanet yaşadığı duygusuna kapılıyorum ister istemez .
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir