
Kimi zaman farklı meyva sularının bir araya gelmesiyle, kimi zaman da alkolün katılmasıyla değişik tatlar yaratılan kokteyllerde portakal, limon, elma, muz, çilek, vişne, kayısı, kivi ve ananas el altında bulundurulması gereken meyvaların başında geliyor.
Kokteyl yapımında kullanılan meyvalar ya taze sıkılmış olarak ya da küçük parçalara doğranarak kullanılmalıdır. Çünkü meyvalar taze olarak kullanıldığında vitamin ve mineralleri yok olmadığı gibi lezzette de farklılık yaratılır.
Kalabalık yaz davetlerinin vazgeçilmez kokteyli olan bollerde ana ve tek içki olarak beyaz şarap kullanılırken tek kişilik hazırladığınızda ise likörden tekilaya kadar yelpazeyi genişletmek mümkün. Kullanılacak meyvalarda tercih damak zevkine göre değişirken alkol oranı da soda ile seyreltilebilir.
Kokteyl hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir nokta da kullanacağınız buzlar. Kokteyl özel bir karışım olduğundan, diğer malzemelerin ölçüsü kadar buzun ölçüsü ve şekli de önem taşır. Öyle ki buz miktarına dikkat etmediğiniz takdirde, yakaladığınız lezzet bir anda kaybolabilir.
BUZLU KOKTEYLLER
IRISH ALEXANDER
Hazırlama süresi 15 dakika
2 kişilik
90 kalori
Malzemeler:
100 ml. brendy
40 ml. kakaolu krema
60 ml. Baileys
8-10 adet buz küpü
Irish Alexander’da kullanacağınız kakaolu kremayı hazır bulamazsanız 100 ml. kremayı 30 gr. kakao ile karıştırarak kokteyllerde kullanabilirsiniz. Ayrıca içkiyi konuklarınıza servis yapmadan önce üzerine bitter çikolata rendeleyebilirsiniz.
Hazırlanışı:
İçkileri servis yapacağınız bardakları 4-5 adet buz küpüyle doldurun.
Bardakların içlerine brendy’yi eşit paylaştırın.
Daha sonra kakaolu kremayı bardaklara koyun.
60 ml. baileys’i de bardaklara paylaştırın ve servis yapın.
KIR GRENADA
Hazırlama süresi 15 dakika
12 kişilik
90 kalori
Malzemeler:
6 adet nar
125 gram şeker
100 ml. votka
Alkolsüz bir nar kokteyli için nar suyunu bal ve şekerle karıştırarak konuklarınıza sunabilirsiniz.
Hazırlanışı:
6 adet narı ortadan ikiye kesin ve limon sıkacağında sularını sıkın.
300 ml. nar suyunu 125 gr. şeker ile orta ateşte 150 ml. kalana kadar kaynatın.
100 ml. votkayı ekleyin ve ateşten alın.
Şurubu tamamen soğuyana kadar bekletin.
Servis yapacağınız zaman her şampanya bardağına 20 ml. şurup koyun ve üzerini buz gibi soğutulmuş şampanya ile doldurun. İçine nar taneleri atıp servis yapın.
HAZIRLANMASI KOLAY İÇİMİ KEYİFLİ KOKTEYLLER
MEYVE KOKTEYLİ
Hazırlama süresi 20 dakika
4 kişilik
Malzemeler:
600 ml. elma suyu
50 gram zm
45 ml. limon suyu
1 adet mango
4 adet muz
1 yemek kaşığı soyulmus badem
Hazırlanışı:
Üzümler, limon suyu ve 300 ml. elma suyunu püre haline getirin.
Mangonun, kabuğunu soyup, çekirdeğini çıkartın. Küp şeklinde doğrayın.
Muzun kabuklarını soyun, ince doğrayıp mangoyla beraber ezin.
Bütün malzemeyi kalan 300 ml. elma suyuyla karıştırın.
Kokteylin üstünü yağsız tavada kavrulmuş bademlerle süsleyerek servis yapın.
DOMATES HAVUÇ KOKTEYLİ
Hazırlama süresi 15 dakika
4 kişilik
Malzemeler:
600 ml. domates suyu
200 ml. havuç suyu
30 gram taze zencefil
1 yemek kaşığı soya sosu
30 ml. ayçiçeği yağı
Hazırlanışı:
Domates ve havuç suyunu dolapta soğutun.
Zencefili soyup ince rendeleyin.
Soya sosu, havuç suyu ve zencefili karıştırın.
Bardaklara ilk önce domates suyunu, sonra havuç suyunu en üste de yağ koyup hemen servis yapın.
EĞLENCELİ İÇKİ: PUNCH
Davetlerin içkisi olarak tanımlanan punchlar, pratik hazırlanışlarının yanı sıra, farklı tatlarıyla hafif içkilerden hoşlananların gözdesidir. Portakallı ve vişneli olarak hazırlanan punchlar, bahar partileriniz için ideal.
Yazın açık hava partilerinin değişmez lezzetlerinden biri olan punchlar, çok soğuk ya da çok sıcak olarak servis yapılır.
Bir tek ana içkiyle ve genellikle cin, votka, kanyak, rom, arak veya viski kullanılarak hazırlanan punchlara meyva suları, krema, çay, dondurma ve çeşitli likörler de ilave edilir.
Rendelenmiş, dilimlenmiş veya ufak parçalar halinde doğranmış taze mevsim meyveleri ile süsleyebileceğiniz portakallı ve vişneli punchlar pratik hazırlanışlarının yanı sıra farklı tatlarıyla hafif içkilerden hoşlananların tercihidir.
DAVETLERİN İÇKİSİ: BOL
‘Bol’ler; tas, kase veya büyük kadehlerle hazırlandıkları için bu adla anılırlar. Aile toplantılarında, özel davetlerde veya düğünlerde tercih edilen bol, bir veya birkaç kişilik olmak üzere hazırlanabilir.
Bol yapımında genellikle bir tek ana içki ve tercihen de beyaz şarap kullanılır; buna limon, portakal, vişne veya ananas gibi meyvaların suları katılır. Aroması ve tadı, çeşitli likörler veya meyva sularıyla artırılır. Ayrıca taze meyvalar rendelenmiş, doğranmış veya dilimlenmiş olarak katılır. Alkol derecesi fazlalaştırılmak isteniyorsa, ana içki çoğaltılır; tersine hafifletilmek isteniyorsa, bole soda ilave edilir.
ntvmsnbc