Flash Web Ortamına Aktarma (Ders-8)

Flash, photoshop, fireworks v.b kullanılarak yapılan grafikler ve 3 boyutlu tasarımlar.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
UnreaL
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 207
Kayıt: 24-12-2005 17:26

Flash Web Ortamına Aktarma (Ders-8)

Mesaj gönderen UnreaL »

Web Ortamına Aktarma

Artık basitte olsa animasyon yapmayı öğrendik. Artık yaptığımız animasyonları web ortamına aktaralım. Yaptığınız animasyon herşeyiyle bittiğinden eminseniz, onu "swf" uzantılı olarak export etmek lazım. Ancak bu şekilde herhangi bir browser'a okutabiliriz. Acak yaptığınız animasyonun birde "fla" uzantılı olan bir kopyasını kaydetmeyi unutmayın. Flash'ta menü çubuğundaki File > Export Movie'ye bastığınız zaman size nereye ve hangi isimde kaydedeceğinizi soran bir pencere çıkacaktır. Bunları belirttikten sonra "swf" uzantılı flash animasyonunuz hazır demektir. Eğer bir HTML editörü kullanıyorsanız işiniz çok basit. Mesela FrontPage için yaptığımız animasyon bir plug-in'dir, yani eklentidir. Menü çubuğundan Insert > Advanced > Plug-in'e basın. Karşınıza çıkacak pencereden, Browse yani gözat'ı tıklayın animasyonun yerini söyledikten sonra boyutlarını belirtin. Burada dikkat edeciğiniz bir şey var. Animasyonun boyutu ne kadar büyürse büyüsün dosyanızın boyutu değişmez, ancak ekran kartından doğabilecek sorunları da çözmez. Yani kullanıcının ekran kartının RAM kapasitesi düşükse animasyonu oynatmakta zorluk çekecektir. Bu yüzden animasyonu ergonomik kullanmak gerekir. Plug-in properties penceresindeki diğer seçenekler kenarlıklarla ve nereye yanaşık olacağı ile ilgilidir. OK düğmesine bastığınızda, sayfanızda elektrik fişine benzer bir şekil kalacaktır. Alttaki sekmelerden Preview sekmesine tıkladığınızda animasyonu izleyebilirsiniz.

Buraya kadar kolay ancak bazıları HTML sever. Sevmeyenlerinde okumasında fayda var. Yaptığınız animasyonun HTML kodlarını öğrenmek için Flash programında File > Publish Preview > HTML'ye basarak bulabilirsiniz. Karşınıza sürekli kullandığınız browser açılacak. Buradan View > Source (Görünüm > Kaynak) ile tüm kodları kullanabilirsiniz. Mesela aşağıdaki gibi bir kod çıkacaktır.

Kod: Tümünü seç

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>ses</TITLE>
</HEAD>
<BODY bgcolor="#CC6633">
   <!-- URL's used in the movie-->
   <!-- text used in the movie-->
   <OBJECT classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"
   codebase = "http://active.macromedia.com/flash2/cabs/
      swflash.cab#version=4,0,0,0"
   ID=ses WIDTH=400 HEIGHT=400>
   <PARAM NAME=movie VALUE="webteknikleri.swf">
   <PARAM NAME=menu VALUE=false>
   <PARAM NAME=quality VALUE=high>
   <PARAM NAME=bgcolor VALUE=#CC6633>
   <EMBED src="webteknikleri.swf" menu=false quality=high
      bgcolor=#CC6633 WIDTH=400 HEIGHT=400
   TYPE="application/x-shockwave-flash"
   PLUGINSPAGE= "http://www.macromedia.com/
   shockwave/download/index.cgi?
   P1_Prod_Version=ShockwaveFlash">
   </EMBED>
   </OBJECT>
</BODY>
</HTML>
Şimdilerde bazı arkadaşlar diyorki "- ben bazı sitelerde dolaşırken, animasyonun üzerine sağ tıklıyorum sadece bu ibare çıkıyor:
Nasıl oluyor bu?". Publish settings'e basın ve karşınıza gelen pencereden HTML sekmesini tıklayın. Burada "Display menu" seçeneği işaretlidir. Bunu kaldırın ve tekrar "Publish Preview in HTML" yapın. Yukarıdaki kodlarda da göreceğiniz gibi <PARAM NAME=menu VALUE=false> olacaktır. Bu da animasyonun üstüne sağ tıkladığınızda menüyü göstermeyecektir. Hazır Publish Settings'i anlatıyorken biraz bundan bahsedelim. Template kısmından hangi formatta publish edeceğinizi belirtiyorsunuz. Biz burada "Default" yani "Flash only" seçeneğini kullanacağız. Ancak Javascipt destekli olarak, Java applet destekli olarak hatta Quicktime destekli olarak ta publish edebiliriz. Dimensions kısmında, ister piksel cinsinden ister yüzde (Percent) cinsinden isterseniz yaptığınız çalışmanın boyutunu koruyarak (Match Movie) publish edebilirsiniz. Playback kısmında dört seçeneğimiz var bunlardan ikincisini az önce menünün saklanmasında anlattık. Diğerleri, açılışta ilk frame'in gösterilip gösterilmeyeceğini belirten (Paused at start), bir döngü içinde mi oynatılacağını belirten (Loop) ve son olarak kullandığını fontların windows'un kendi fontlarına mı adapte edileceğini belirtir. Tüm bunlar ziyaretçide çalışacaktır. Diğerleri animasyonun kalitesini (Quality), animasyonun arkasına koyduğunuz DHTML'in görünüp (Opaque), görünmeyeceğini (Transparent) (Window mode - yalnızca Windows işletim sisteminde geçerlidir), ölçülerini (Scale) ve HTML ile Flash'ta nereye yanaşık (Alignment) olduğunu belirtir.

Yukarıdaki kodlara dikkat ederseniz <OBJECT> ve <EMBED> tag'ları görürsünüz. <OBJECT> tag'ı Internet Explorer, <EMBED> tag'ı ise Netscape tarafından tanınıyor. <OBJECT> tag'ı <EMBED> tag'ını kapsamış olması lazım. Bu kullanıcının browser'ının gerekli Flash player plug-in'ini yüklenmiş kabul eder. Aksi takdirde kırık bir link resmi çıkar. Eğer yukarıdaki gibi bir <OBJECT> tag'ına "classid" eklerseniz gerekli plug-ini bulamayınca kullanıcıya plug-in'i indirmesini söylüyor. Bu kod <EMBED> tag'ında "PLUGINSPAGE" ile yapılır. Yukarıda anlatmadığımız bir tek bgcolor kaldı. O da arka fon rengini belirtir.

Aman dikkat!!: Bütün bu kodları kullanmadıysanız ve bir HTML editörü ile animasyonu sayfanıza eklediyseniz. HTML kodları aşağıdaki gibi kalacaktır.

<embed width="128" height="128" src="flash6.swf">

Böyle bir kodun altına mutlaka aşağıdaki gibi bir uyarı yazısı ve Plug-in'i yükleyebileceği bir link verin. Hepsi bu kadar.
Resme vereceğiniz link:
http://www.macromedia.com/shockwave/dow ... kwaveFlash
Kullanıcı avatarı
erkutcoskun
New Friend
New Friend
Mesajlar: 4
Kayıt: 22-04-2006 22:58

Mesaj gönderen erkutcoskun »

paylaşımın için sağol...yüreğine sağlık...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir