Bruce Lee efsanesi beyazperdede...

Vizyondaki filmler, tiyatrolar, haberler..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Alamut
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1694
Kayıt: 16-09-2003 17:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Bruce Lee efsanesi beyazperdede...

Mesaj gönderen Alamut »

ResimÜnlü Çinli yönetmen Wong Kar-Wai, ölümünün 31. yılında, efsanevi oyuncu ve ‘savaş sanatları ustası’ Bruce Lee’nin hayatını filme alıyor. Kar-Wai’nin yanı sıra, ‘efsane’nin filmini yapmaya hazırlanan pek çok şirket de sırada.

‘House of the Flying Daggers’ filmiyle tanınan yönetmen Wong Kar-Wai, efsanenin hayatını anlatan film için kolları sıvadı. Filmde Lee’yi canlandıracak oyuncu için arayışlarının sürdüğünü açıklayan Kar-Wai, Leung Chiu-Wai’ye Lee’nin ustası Ye Wen rolünün verildiğini kaydetti. Leung Chiu-Wai, dövüş sanatının inceliklerini en iyi şekliyle gözler önüne sereceklerini ifade ederek, filmin şöhrete kavuşmadan önce Bruce Lee ve ustasının çevresinde gelişen bir hikaye olacağını bildirdi.

‘Küçük Ejder’ lakaplı Bruce Lee, ‘dövüş sanatı’nı, sokakta girdiği bir kavgada dayak yedikten sonra öğrenmişti.
Bu arada, Bruce Lee ile ilgili film yapmaya hazırlanan pekçok şirket var. Wong’s Block 2 Pictures adlı şirketin ‘Soft Coffee’ adlı düşük bütçeli filminde Chang Chen ve Dong Jie rol alacak.
Yönetmen Tsui Hark ve Lee’nin memleketi Shunde kasabasındaki ‘Guangdong Province’ de, kendi Bruce Lee filmlerini yapmak için kolları sıvadı.

O BİR EFSANEYDİ
Bruce Lee, 27 Kasım 1940 sabahında, San Francisco’da dünyaya geldi. Doğduğunda Çin takvimine göre “Ejder Yılı” idi.
Resim
Aile kısa bir süre sonra Hong Kong’a geri döndü. Oyuncu babasının oynadığı filmin setinde onu gören yönetmen, rol teklif etti, efsanenin kariyeri 8 yaşındayken başladı.
Bir sokak kavgasında dayak yiyen Bruce, küçük düşme korkusunu yenebilmek için dövüş sanatları eğitimine başladı. Giderek ustalaşarak kung-fu derslerine girmeye başladı. Dansa da ilgi duyan Lee, ayak hareketlerinin çoğunu dansa borçluydu. En sevdiği dans olan ‘ça-ça’da Hong Kong şampiyonuydu.
Ailesi tarafından Amerika’ya gönderilen Bruce Lee, kung-fu hocalığına başladı ve 22 yaşındayken “Chinese Kung-Fu” adlı kitabını yayınladı. Okuluna da devam eden Lee, felsefe eğitimini tamamladı. Linda Emery ile evlendi, önce Brandon, sonra kızı Shannon doğdu. Brandon, 1993’de film setinde esrarengiz bir kaza sonucu öldü.
Birkaç beyazperde denemesi başarısız olan Lee, kendini dövüş sanatına verdi ve bir okul açtı. Orada aralarında Steve McQueen, Careem Abdul Jabbar ve James Coburn’un da yer aldığı öğrencilerine gerçek birer “jeet kune do” olmayı öğretti.
1970’li yıllarda şöhrete kavuştu ve 31 yaşında ilk büyük filmi ‘The Big Boss’ta rol aldı. Filmi, ‘Chinese Connection’, ‘The Way of Dragon’ ve ‘Enter the Dragon’ izledi. Hollywood ile Hong Kong arasında mekik dokumaya başlayan oyuncu, sırtından ciddi şekilde rahatsızlandı. Doktorlar dövüşü bırakmasını ve yataktan çıkmamasını öğütledi, tam 6 ay kıpırdamadan yattı.

20 TEMMUZ 1973...
‘Game of Death’ filmiyle ilgili yapımcıyla konuşmak için başrol oyuncusunun evine giden Lee, burada aspirin aldı ve uzandı. Uzun süre kalkmayınca yanına giden dostları çok geç kalmıştı, ‘Küçük Ejder’ ölmüştü.
Ölümünün beyin tümöründen olabileceği söylenmesine karşın adli tıp raporunda, “ölüm nedeni bilinmiyor” ibaresi yer aldı. Hong Kong yasa boğuldu, hayranlarını yatıştırmak için polis barikatlar kurdu.
Efsane, Amerika’nın Seattle kentinde Lake View mezarlığına gömüldü, talihsiz bir kazaya kurban giden Brandon Lee de sonradan babasının yanına gömüldü. Baba-oğulun mezarları, hala bir mabet gibi binlerce hayranları tarafından ziyaret ediliyor.


Kaynak: A.A.
Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2223
Kayıt: 21-05-2004 03:43

Mesaj gönderen MARTI »

Bruce Lee yasatilmali..ki,kendisi gercekten kanaatimce bir efsadir. Dögüs teknikleri ile kendini cok iyi yetistirmis ender insanlardandir.
Yine anisina böyle bir yapitin sunulmasi, sevindirici.
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin
Mesajlar: 4055
Kayıt: 24-06-2003 01:15
Konum: Real World

Mesaj gönderen dJ4 »

Brandon Lee'nin çekimleri sırasında hayatını kaybettiği "The Crow" filmini eğer seyretmediyseniz mutlaka seyretmenizi öneririm.
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2223
Kayıt: 21-05-2004 03:43

Mesaj gönderen MARTI »

Evet,ben de tavsiye ediyorum..
Kullanıcı avatarı
Alamut
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1694
Kayıt: 16-09-2003 17:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Alamut »

ben 4 kez serettim.
çok şaane...
Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
Kullanıcı avatarı
ComiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 6250
Kayıt: 18-01-2004 13:00

Mesaj gönderen ComiC »

Neden öldü adam. Gerçi ben pek filmini seyretmedim ama babam çok anlatırdı. Ben küçükken bilgisayar nerde bizim tek eğlencemiz sinemaydı diyerek söze giriyo ve vurdulu kırdılı filmler filan izlediğinden söz ediyor..

Fakat bu Bruce Lee filmlerinde şunu anlamam neden adamlar hep ağızlarından vuu viyaa diye sesler çıkarırlar...
enjoy the silence..
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir