Suzuki'den Çehov yorumu

Kültür ve sanat haberleri
Cevapla
SeYdA

Suzuki'den Çehov yorumu

Mesaj gönderen SeYdA »

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları, 20. yüzyıl tiyatrosunu etkileyen yönetmenlerden Tadashi Suzuki‘yi ağırlıyor… Festivalin Japonya’dan konukları Suzuki ve Shizuoka Gösteri Sanatları Merkezi, Çehov’un “İvanov” yorumu ile 3 ve 4 Haziran saat 20.30’da AKM Büyük Salon’da tiyatro severlerle buluşuyor.


Çehov’un ilk dönem oyunlarından “Ivanov”, çöküş sürecindeki Ivanov’un öz eleştirisini anlatıyor. Oyun sırasında sahnede görülen tekerlekli sandalyeli kişiler ya da sepetler içinde yaşayan insanlar ise İvanov’un hayal gücünün yarattığı figürler… Sahnede hakim olan beyaz renk ise insanların yabancılaşmasını ve varlığın anlamının kayboluşunu temsil ediyor.

Japon tiyatrosunun sahneye taşıdığı bu Rus yapıtında masklar, sepetler ve Doğu sanatından pek çok örnek yer alıyor. Suzuki bu oyunu yönetirken Japon mutfağının bir kuralından yararlanmış: “gökyüzü ve yeryüzü dışında her şeyi birbirine karıştır ve uyumlu hale getir”…“Ivanov” çok dikkat çeken müzikleri ise, Suzuki’nin ilk İvanov yorumundan beri beraber çalıştığı ünlü besteci Roger Reynolds’a ait…

Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları’nın kurucu üyelerinden Tadashi Suzuki, Cambridge University Press tarafından yayınlanan “Yönetmenler ve Bakışları ” adlı kitapta Meyerhold, Brecht, Strehler, Peter Brook gibi yorumcularla birlikte yer alıyor. 1999 yılında Japonya’da Shizuoka’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları nedeniyle Suzuki, bir endüstri merkezi olan Shizuoka’ya Japonya’nın en çağdaş ve en büyük sanat merkezi olan Shizuoka Gösteri Sanatları Merkezi’nin açılmasını sağladı. Yalnızca önemli bir yönetmen değil, aynı zamanda bir kuramcı olan Suzuki’nin tiyatrosu; teori, pratik, eğitim, yönetim gibi yaşamsal gelişmeleri bir arada barındırırken, alışılmış kuralların dışına da taşıyor.

Tadashi Suzuki, 1998 yılında 10. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’ne “Dionysos” adlı oyun ile konuk olmuş ve tiyatro severlerin büyük beğenisini toplamıştı.

BİLET SATIŞLARI

“Ivanov” ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları ve 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’ndeki diğer gösterilerin biletleri; tüm Biletix satış noktaları, telefonla Biletix (216) 556 98 00, www.biletix.com ve AKM Festival gişesi’nden satılıyor.

Ayrıntılı bilgi için : www.iksv.org/tiyatro
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir