AM2 (Socket 940) - eski soğutucunuz AM2 ile uyumlu mu ?

Ekran kartları, ses kartları, ramler, webcam, işlemciler v.b. gibi donanım sorunları ve paylaşımları.
Cevapla
mad_emrah

AM2 (Socket 940) - eski soğutucunuz AM2 ile uyumlu mu ?

Mesaj gönderen mad_emrah »

AM2 (Türkiye' de adı socket 940 olarak geçecek) resmi olarak duyruldu ve anakartlarının da yaygınlaşması için çok kısa bir süre kaldı. Fakat kullanıcıların kafasını kurcalayan bir soru henüz netlik kazanmış değil. Eski soğutucular yeni Socket 940 platformunda kullanılabilecek mi? Sizin için bu konuyu inceledik ve kısa bir derleme hazırladık.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
İlk olarak şunu söyleyelim, fazla ümitli olmayın. Evet malesef durum çok parlak değil. İşin iyi tarafına bakacak olursak eski stok AMD soğutucuları ve ona benzer tek tırnak bağlantı tipi kullanan soğutucular yeni Socket 940' a muhtemelen sorunsuzca oturacaktır. Çünkü eski socket 3 tırnak bağlantı kullanıyordu, yeni Socket 940(AM2)' ta ise ortadaki tırnak yerinde dururken yandaki tırnaklar yerini deliklere bırakmış. Hemen akıllara gelen bir soru, 3 tırnaklı soğutucuları sadece orta tırnaktan tutturup kullanma imkanı olup olmayacağı. Genelde 3 tırnak kullanan soğutucular üst seviye ve oldukça ağır olanlar. Yani tek tırnakla bunları sockete bağlamanız olası fakat muhtemelen denge sorunu başgösterecek ve neredeyse 1kg' a varan ağırlıkları tek bir tırnağa bağlamak pek sağlıklı bir çözüm olmayacaktır. Kısacası ağır sayılabilecek 3 tırnaklı soğutucuları da yeni Socket 940' ta kullanamayacağız.

2 tırnaklı bağlantı tipini kullanan soğutucuların sizin de tahmin edebileceğiniz gibi hiç şansı yok. Ve senaryonun en kötü tarafı ise, genelde en üst seviye soğutucuların tercih ettiği yöntem olan beraberinde her işlemciye göre anakarta bağlantı aparatı getiren modellerin yeni Socket 940(AM2)' de hiç şansının olmaması. Yeni socketin etrafındaki kasa anakarta 4 vida ile bağlanırken, eski socket yanlızca 2 vida ile bağlanıyor ve eski socket kasalarının yeni Socket 940(AM2) anakarta vidalanma ihtimalini ortadan kaldırıyor. Ve buda Türkiye' de satılan Sycthe Ninja, Thermalright' ın üst modelleri ve benzeri birçok soğutucunun artık ömrünü doldurduğu anlamına geliyor.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
Socket940(AM2) ile beraber gelen diğer bir yenilik ise 4 pinli fan bağlantısı. Pulse Width Modulation (PWM) olarak adlandırılan 4. bağlantı sayesinde fan hızı kontrolü çok daha esnek olarak sağlanabilecek. Sevindirici bir haber yeni fan çıkışı eski 3 pinli bağlantı ile geriye dönük uyumlu. Sadece PWM özelliği kullanılamayacak.

AMD bu değişiklikler ile sockete bağlacanak olan ağır soğutucuların stabilitesini arttırmak amacında olduğunu söylüyor. Socket kasasını anakarta 2 yerine 4 vida ile bağlamak bir nebze doğal karşılanabilir çünkü 1kg' a yaklaşan ağırlıkları sadece 2 adet vida ile pcb' ye tutturmak sağlıksız olabilirdi. Fakat socket kasası üzerindeki 3 tırnaklı yapının değiştirilmesi, herhangi bir kapasite arttırımı sağlamayacağı gibi soğutucularını yeni almış birçok kullanıcıyı mağdur bırakacak. Ancak bir zamanlar Thermaltake ve birkaç firmanın LGA775 desteği için 10 dolarlık kitler üretmesine benzer şekilde sadece 4 vidalı socket kasası üretip bunu ayrıca piyasaya sunarak mevcut soğutucularına Socket940(AM2) desteği kazandırmaları da olası. Tabi bunlar sadece tahminden ibaret, soğutucu firmaları böyle bir çözüme gidecek mi yoksa soğutucuların yeni revizyonlarını çıkarıp sadece onlara mı bu desteği kazandıracaklar, ileriki günlerde göreceğiz.

ALINTIDIR...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir