Osmanlida GÜzel Sanatlar

Kültür ve sanat haberleri
Cevapla
Kullanıcı avatarı
safakkaygusuz
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 141
Kayıt: 22-04-2006 01:49
Konum: kuşadası

Osmanlida GÜzel Sanatlar

Mesaj gönderen safakkaygusuz »

OSMANLIDA GÜZEL SANATLAR


Güzel Sanatlar, mimarî, çinicilik, minyatür sahalarında muhteşem, nadide eserler verildi. Mimarlık sahasında, kendine has, estetik mahiyette sanat eserleri yapıldı. Bunu sivil, askerî, dinî, mülkî, adlî, sosyal ve kültürel eserlerde en güzel şekilde başta İstanbul olmak üzere, memleketin her tarafında görmek mümkündür. Topkapı, Yıldız, Çırağan, Göksu Kasrı, Dolmabahçe, Beylerbeyi sarayları, Selimiye Kışlası, Kuleli Askerî Lisesi, Anadolu ve Rumeli Hisarları, Bursa Yeşil, Ulu camileri, Edirne'deki Selimiye Camii, İstanbul'daki Fatih, Mahmud Paşa, Süleymaniye, Şehzadebaşı, Sultanahmed, Nuruosmaniye, Valide Sultan; Manisa'da Muradiye, Hatuniye camileri; Mahmudpasa, Sultan Süleyman, Sultanahmed, Fuadpaşa, Mahmud Şevket Pasa, Hürrem Sultan, Nakşidil Sultan türbeleri; Nilüfer Hatun İmareti, Kapalıçarşı, Sultanahmed Çesmesi, Mimar Sinan Sebili, Fatih, Süleymaniye medreseleri, Haseki, Gureba Hastaneleri Osmanlı mimarî eserlerinin örnekleridir.

Çinicilik; dekoratif şekiller olup yaygın olarak camilerde, saraylarda ve diğer eserlerde kullanıldı.

Minyatür; nakkaşlar tarafından kağıt, duvar, tahta ve taşa zarif şekilde işlenirdi. Kati denilen kağıt oymacılığı sanatı da vardı.

Hat; güzel yazı sanatı olup, yazarlarına hattat denir: Kûfî, Sülüs, Nesih, Muhakkak, Reyhânî, Tevkî', İcâze, Ta'lik, Divânî, Celi, Rik'a, Ma'kili dahil, bin kadar çeşidi vardı.

Halıcılık, kumaşçılık, dericilik, ciltçilik, kitapçılık, tezhipçilik, porselencilik, kehribarcılık, mürekkepçilik, mobilya, sandalcılık da ayrı birer sanat dalı olarak, her sahada eserler verildi.

devamı : http://www.aysebulut.com/sanat/sanat.html
Kimse sana senden iyi öğüt veremez. Cicero
Kullanıcı avatarı
grace
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3676
Kayıt: 13-02-2006 13:55

Mesaj gönderen grace »

Farklı bir anlayış ve inceliğe sahip Osmanlı sanatına hayran olmamak ne mümkün...Mesala Bursa Yeşil Camii'nde yer alan çinilerde kullanılan yeşil tonunun halen tutturulamadığı söyleniyor...Tüm camilerde hissedersiniz huzuru; ama Bursa Ulu Cami'nde farklı bir ulvi hava var bence..Ya da ben öyle hissediyorum..
Yaşamak ne güzel şey;
Anlayarak usta bir kitap gibi
Bir sevda şarkısı duyup
Bir çocuk gibi şaşırarak yaşamak..

Nazım Hikmet
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir