Atılan Her Adımda Yarınları Düşünmek Lazım

Paylaşmak istediğiniz aklınıza gelen konular, olaylar..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
safakkaygusuz
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 141
Kayıt: 22-04-2006 01:49
Konum: kuşadası

Atılan Her Adımda Yarınları Düşünmek Lazım

Mesaj gönderen safakkaygusuz »

ATILAN HER ADIMDA YARINLARI DUSUNMEK LAZIM…

Yıl 1916 Kasimidir. Ataturk, dogu cephesinde 16 nci Kolordu Komutanligina atanmis, cokme tehlikesi geciren cepheyi kurtarmistir. Gunlerce suren bir muharebeden sonra bulabildigi birkac saatlik istirahat zamaninda Kurmay Baskani Izzet Calislar’a su notu yazdirir:

“ Muktedir ve hayata vakif anneler yetistirmek ve kadinlara serbestisini vermek maksadiyla, kadinlarla genel isbirligi saglanacak ve kadinlarin egitimi uzerinde hassasiyetle durulacaktir.”

Yıl dikkat cekici – 1916 -, Turk kadininin adi degil, kimligi degil, hicbir seyi yok, sokaga cikmaya bile hakki yok. Peki tam savasin en hararetli zamaninda neden Turk kadini geldi Mustafa Kemal’in aklina.

Ataturk bu savasta Ayse Hatun’u tanimistir. Ayse Hatun kucaginda 8 aylik kizi ve omzunda mermi cepheye giderken yakinlarindan bir dusman mufrezesi gectigi esnada, 8 aylik kizi aglamaya baslar. Ayse Hatun dusman onlari fark ederse cok kisitli olan cephaneyi cepheye goturemeyecegi dusuncesi ile cocugunu gogsune yaslar ve aglamasi duyulmasin diye bastirir. Dusman gectikten sonra cocugunu gogsunden indirdigi zaman kendi elleriyle kizini sehit ettigini gorur. Cocugunu koyar, uzerini bayrakla orter ve sunlari soyler Ayse Hatun:

“ SEN YUZLERCE, BINLERCE YIL SONRA DOGACAK TURK COCUKLARI ICIN SEHIT OLDUN, BU BENIM ICIN BIR SEREFTIR, YETER KI VATAN SAG OLSUN.”
Turk kadini, her turlu ezilmislige ragmen cepheye gondermis oldugu evlatlariyla yetinmeyip, bizzat kendisi Turk ulusunun ozgurluk ve bagimsizlik mucadelesinde erkeginin yaninda yerini almistir. Yeryuzunde hicbir millet kadininin kendi ulusunun kurtulusuna Turk kadini kadar katki saglamis olamayacagini dile getiren Ataturk, Turk halkinin cagdaslasma mucadelesinde de kadin ve erkegin el ele, omuz omuza olmasini istemistir.
Kimse sana senden iyi öğüt veremez. Cicero
Kullanıcı avatarı
Gürz
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2063
Kayıt: 01-04-2006 17:11

Mesaj gönderen Gürz »

çok doğru ifadeler bunlar, ama bizde bu akıl baki olduktan sonra Atatürk'ün bu veciz ifadeleri hep belgelerde ve kitaplarda kalır... :?
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir