Bahar, ruh sağlığı için riskli mevsim!...

En önemli konumuz, sağlığımız hakkında bilgilerimizi paylaşalım
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Alamut
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1694
Kayıt: 16-09-2003 17:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Bahar, ruh sağlığı için riskli mevsim!...

Mesaj gönderen Alamut »

Baharla gelen aşırı neşe, para harcama isteği, abartılı giyinme, sürekli konuşma gibi davranış değişikliklerinin”iki uçlu duygu-durum bozukluğu”nun göstergesi olabileceği belirtildi.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları mevsim dönümlerinde ortaya çıkan davranış değişikliklerinin hastalıkların habercisi olabildiğini ifade ettiler. Ruh sağlığı açısından sorun yaşayan kişiler için, baharı “riskli” olarak tanımladıklarının altını çizen uzmanlar “Mevsim değişikliklerinde uykusuzluk, yorgunluk, isteksizlik, iştahsızlık gibi durumların ortaya çıkmasının normal olduğunu belirttiler.
Bunlar günlük yaşantımızı etkilemeyecek düzeyde olduğu sürece sorun yok. Ancak, özellikle çalışma hayatımızı ve çevremizle ilişkilerimizi engelliyor ve bu olumsuz durum sürekli hale dönüşüyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı. Çünkü çok sayıda depresyon türü mevsim değişiklikleri döneminde ortaya çıkar.
Bahar aylarını sorunsuz atlatmak için, hafif gıdaların ve açık havada gerçekleştirilen etkinliklerin tercih edilmesini isteyen uzmanlar kendimize daha çok vakit ayırmamız, uzun ve hafif tempolu yürüyüşler yapmamızın bahara uyum sağlamayı kolaylaştırdığını belirttiler.

BAHARIN ETKİSİ Mİ? HASTALIK MI?
Bahar aylarında en sık rastlanan ruhsal sorunlardan birinin de, “iki uçlu duygu-durum bozukluğu” olduğunun söyleyen uzmanlar, aşırı neşe, para harcama eğilimi, abartılı giyinme, sürekli konuşma, cinsel isteklerde artış gibi davranış değişikliklerinin hastalığın habercisi olduğunu söylediler.
Bazı kişilerin bu belirtileri baharın etkisi olarak gördüğünü ve hastalık olarak algılamadığını ifade eden uzmanlara göre bu hastalık ataklar şeklinde seyrediyor. Mani denilen evrede, kişi abartılı davranışları ve neşesi ile dikkat çekiyor. Bu durum ya sürekli hale gelir ya da ardından depresyon evresini getiriyor. Hasta (bahar beni böyle neşeli ve enerjik yapar) diye düşünür ama bu davranışların mutlaka çok iyi gözlenmesi ve sürekli olup olmadığının belirlenmesi gerekiyor. Mani durumundaki hastanın kendisi çoğunlukla sorunun farkında olmuyor. Depresyon durumunda ise hasta yaptıklarından utanmaya başlıyor. Davranışlardaki değişimin erken fark edilmesi ve yardım için uzmana başvurulması tedavi sürecini hızlandırıyor.......
Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir