İki Bilgisayarı Birbirine Bağlama

Bilgisayarlar hakkındaki genel sorunlar, almak istediğiniz bilgisayarlar v.b.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Bigboss
Lover of TurkiyeForum
Lover of TurkiyeForum
Mesajlar: 823
Kayıt: 05-11-2005 17:16

İki Bilgisayarı Birbirine Bağlama

Mesaj gönderen Bigboss »

2 BİLGİSAYARI BİRBİRİNE BAĞLAMAK

İki bilgisayar nasıl bağlanır?
İki bilgisayarı ethernet kartı olmadan birbirine bağlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey bir laplink kablosu:

Kabloyu iki bilgisayarın yazıcı girişine takın. Program Ekle-kaldır'da, Windows Kur'dan Doğrudan Kablo Bağlantısı'nı (Direct Cable Connection) yükleyin. Bu sırada bilgisayarın Hizmet Veren (server) mi, Hizmet Alan (client) olarak mı ayarlanacağı sorulacaktır. Birini server birini de client olarak ayarlayın. Ağ (network) ayarlarından Dosya ve Yazıcı Paylaşımı'nı (File and Printer Sharing) etkinleştirin. Aynı ayarlarda Ağ Kimliği (network id) menüsünde Bilgisayar Adı'na bir ad ve hemen altındaki Çalışma Gurubu'na da(Workgroup) ortak bir ad yazın. Son bir işiniz kaldı. Windows Gezgini'nde C:\ sürücüsünü sağ tıklayıp Paylaşım (sharing) sözcüğünü tıklayın. Buradan paylaşımı işaretleyin.

Bu işlemler sırasında bilgisayarınız sık sık kapatılıp açılacaktır. Şimdi sıra bağlantıyı yapmaya geldi. Her iki bilgisayarda da Donatılarda önce server bilgisayarda, sonra da client bilgisayarda 'Doğrudan Kablo Bağlantısı'nı açın. Bağlantı tamamlandı, yazısını gördükten sonra Windows Gezginini açın. Windows Gezgini'nde Ağ Komşularını tıklayın, bağlanacağınız bilgisayarın adını göreceksiniz. Bunu da tıkladığınız zaman C:\ sürücüsü görünür. Bundan sonra istediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Ethernet kartıyla daha kolay.
Bize göre ağ için ethernet kartı kullanın. Bu kartlar oldukça ucuzladı. Gerekli malzeme her bilgisayara bir kart ve bunları birleştirecek 2-3 metrelik bir kablo. Burada kablonun yapısı önemli; çünkü arada HUB kullanılmayacak. Normal bağlantı kablolarında teller karşılıklı olarak aynı yere bağlanırken, bizim önerdiğimiz bağlantı şeklinde ÇAPRAZ BAĞLANTILI (CROSSOVER) kablo kullanılıyor. http://www.incenter.net/incentre/frame/ethernet.html adresinde de anlatıldığı gibi 1-3 ile, 2-6 ile, 3-1 ile yer değiştiriyor. Yani bir uçta 1. sırada olan tel diğer uçta 3. sırada oluyor. Hepsi bu kadar.

Bundan sonrası yukarda olduğu gibi bilgisayarlara ortak bir ağ adı ve her bilgisayara ayrı bir ad vermekle devam ediyor. Bir de her ikisinin ağ özelliklerinden NETBEUI protokolunu yüklemeyi unutmamak gerek. İnternet paylaşımı için Windows98 SE, Millennium, 2000 ve XP'nin İnternet Paylaşım özelliğinden yararlanabilirsiniz. Son bir hatırlatma: Çapraz kablo ile bağlanan iki bilgisayarın arasındaki mesafe 8 (sekiz) metreden fazla olmamalı.

Bilgisayarları Birbirine Bağlamak İçin Alternatif Yöntemler!

İki bilgisayarı birbirine bağlamak için ille de bir ağ ortamı olması gerekmiyor. Eğer acil bir işiniz varsa ve iki bilgisayar arasında dosya transferi yapmanız gerekiyorsa paralel kablo, USB ve modem kullanarak bu işi nasıl başaracağınızı öğreneceksiniz.

Genel olarak gelen sorular, ağ ortamı oluşturmadan acil ve kısa boyutlu işler söz konusu olduğunda iki bilgisayarı hemen birbirine bağlamak ve dosya aktarmak için neler yapılacağı konusunda idi. Çoğu okurumuz bu işin paralel veya seri kablo ile halledildiğini duymuş, ancak bunun nasıl yapıldığını bilmiyor. Bu yüzden bu yazıda ana fikri "iki bilgisayarı birbirine bağlamanın alternatif yöntemleri" şeklinde olan bir konu hazırlamaya ve bu konudaki bilgi eksikliğini gidermeye karar verdik.

Öncelikle, bu yazımızda kullanılacak olan yöntemlerin "ağ" kavramı ile örtüşmediğini belirteyim de rahatlayayım. Yani ağ ortamının getirdiği "ortak çalışma", "kaynak paylaşımı" gibi güzellikleri bu alternatif bağlanma yöntemlerinde kullanamıyorsunuz. Bu basit yöntemler genelde iki bilgisayar arasında dosya aktarımını mümkün kılmak ve disket ile gönderilemeyecek kadar büyük olan dosyaları iki bilgisayar arasında hızlı tarafından aktarmak üzerine eğiliyor.

Bu konuda üç alternatifiniz bulunuyor. Bu alternatifler şöyle:

1)İki bilgisayar arasında paralel kablo ile bağlantı kurmak (ki buna literatürde "laplink kablosu" adı veriliyor)
2) İki bilgisayarda da USB portu bulunuyorsa özel bir USB kablosu ile bilgi aktarmak
3) İki bilgisayarda da modem bulunuyorsa telefon hattı üzerinden bağlantı kurmak

Burada hemen bilgili okurlarımız çıkıp "aynı iş seri kablo ile de yapılıyor" diyeceklerdir. Bu yazıda benim de zamanında kullandığım ve acısını çektiğim seri kablo yönteminden bahsetmek istemiyorum. Çünkü yavaştır, Windows 98 doğru dürüst desteklemez, aynı paraya paralel kablo almak ve kullanmak daha akıllıcadır, ki paralel kablonun veri transfer hızının da pek parlak olmadığı aşikar laf aramızda.

Bu tür alternatif hızlı bağlantılarda öncelikle bir bilgisayar alıcı diğeri de sunucu konumunda oluyorlar. Ve ister paralel port bağlantısı, ister modem bağlantısı ister USB kablosu olsun, iki bilgisayarda da birer özel programın yüklü olması gerekiyor. İki bilgisayarda da aynı programın olması gerekli. Bu programlar yükleniyor, aradaki bağlantı gerçekleştiriliyor ve bu programlardan biri dosyayı gönderiyor, diğeri de dosyayı alıyor. Windows'un dosya yöneticisi veya yeni adı ile gezgin'ine benzer bir arabirim kullanılıyor genelde.

Denemelerimizde kullandığımız USB DataBridge kablosu ile yazıcı paylaşımı ve ağ özelliklerinden yararlanmak mümkün değil. Netproxy, Wingate gibi programlarla iki bilgisayarı tek modemle Internet'e çıkarmak da öyle. Ancak yurtdışında, özellikle bazı Tayvan şirketlerinin TCP/IP destekli USB çözümleri (özellikle USB hub'ları) çıkardığını duyduk. Bunlarla küçük bir ağ ortamı oluşturmak mümkün olur ama, 4 Mbit'lik bir performans ile bu pek önerilen bir şey değil.

Paralel Kablo ile Bağlantı
Yaptığımız denemelerde, performansı yüksek olmasa da üzerine Windows 98 yüklü iki bilgisayarı birbirine bağlamanın en pratik yolunun paralel port kablosu kullanmak olduğu ortaya çıktı. Eğer Windows 98 ile birlikte gelen "DIRECT CABLE CONNECTION" programını doğru dürüst çalıştırabilirseniz bu konuda sizden mutlusu yok. Çünkü aynen bir ağ ortamındaki gibi iki bilgisayar arasında klasörleri paylaştırarak veri transferi gerçekleştirebiliyorsunuz. Hatta eğer "host" konumundaki bilgisayarın iki tane paralel portu bulunuyorsa, yazıcıları bile paylaştırmak olası. Elbette performans gerçek bir ağ ortamı ile karşılaştırılamayacak kadar düşük, ancak yine de dosya transfer işlemini başarı ile gerçekleştirebiliyorsunuz. Ağ ortamı olmayan ancak iki bilgisayar arasında dosya alıp vermek isteyen bilgisayar kullanıcıları için paralel port kablosu çok iyi bir seçenek olarak karşımızda duruyor.

Şimdi gelelim paralel port bağlantısının yapısına. Öncelikle iki bilgisayarın paralel portlarını birbirine kavuşturacak bir "paralel kablo" gerekecek. Bu kabloya bilgisayar bakkallarında "abi laplink kablosu var mı? Yoksa yapar mısınız?" diye ağlayarak erişmeniz mümkün. Bu tür kabloların fiyatı oldukça ucuz ve elinden lehim işi gelen herhangi bir orta düzey bilgisayarcı size bu kabloyu gözü kapalı yapacaktır.

Bu arada eli havya tutan maceraperest okuyucularımıza bir tavsiyemiz var.Aşağıdaki şemayı kullanarak kendinize bir paralel port kablosu üretebilirsiniz.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
Laplink Kablo Bağlantı Şeması
Paralel port kablosunu bir şekilde elde ettikten sonra iki bilgisayarı yan yana getirin, paralel portlara kabloyu takın. Artık işin donanım tarafı tamam, sıra yazılım ayarlarını yaparak bilgisayarların işletim sistemlerinin kablo üzerinden birbirleri ile konuşmalarını sağlamaya geldi.

Bu bağlantı için Windows 98 ile birlikte gelen ancak atıl kalan ve kullanılmayan Direct Cable Connection (doğrudan kablo bağlantısı) sistem eklentisini kullanacağız. Bu eklentiyi kullanmak için önce sisteme kurmalısınız. Aşağıdaki adımlarda yapılanları birbirine bağlı olan iki bilgisayarda da gerçekleştirmelisiniz.

Bunun için START (BAŞLAT) menüsünden SETTINGS (AYARLAR) * CONTROL PANEL (DENETİM MASASI) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan denetim masası penceresinde ADD/REMOVE PROGRAMS (PROGRAM EKLE/KALDIR) simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun WINDOWS SETUP (WINDOWS KUR) bölümüne gelin. Buradaki listede sisteminize yüklenmiş olan Windows eklentilerini göreceksiniz. Listede COMMUNICATIONS (İLETİŞİM) seçeneğini aktif hale getirin ve DETAILS (DETAYLAR) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde DIRECT CABLE CONNECTION (DOĞRUDAN KABLO BAĞLANTISI) seçeneğini aktif hale getirin. OK (TAMAM) düğmesine basın. Windows gerekli yazılımları sistem yükleyecektir.

Bundan sonra yapacağınız işlem daha önceden yapılmamışsa ağ ayarlarınızı yapmak olacaktır. Bunun için yine Denetim masası penceresinde NETWORK (AĞ) simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde FILE AND PRINTER SHARING (DOSYA VE YAZICI PAYLAŞIMI) düğmesine basın. Açılacak olan penceredeki iki seçeneği de aktif hale getirin ve OK (TAMAM) düğmesine basın.

Son olarak da kablo üzerinden iki bilgisayarın anlaşmasını sağlayacak olan protokolü yüklemeniz gerekiyor. Bunun için yine ağ ayarları penceresinde ADD (EKLE) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda PROTOCOL üzerine çift tıklayın. Sol taraftaki listeden MICROSOFT üzerine tıklayın, sağ taraftan da IPX/SPX seçeneğini aktif hale getirin. Windows yine sisteminize bir dizi program yükleyecektir. İşlem bitince iki bilgisayarı da kapatıp açın. Artık bağlantı safhasına geçebilirsiniz.

Bilgisayarınız açıldığında önce iki bilgisayarda da paylaşım için masaüstünde birer klasör oluşturun. Bu klasörlere ben genel olarak ORTAK adını veriyorum, siz de öyle yapabilirsiniz. ORTAK klasörünü oluşturduktan sonra klasörün üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayın, ekrana gelecek olan menüden SHARING (PAYLAŞIM) komutunu çalıştırın. Açılacak olan pencerede SHARED AS seçeneğini aktif hale getirin. Alt tarafta ACCESS TYPE (ERİŞİM TÜRÜ) ayarını FULL (TAM) olacak şekilde ayarlayın ve OK (TAMAM) düğmesine basın. Kısa bir süre bekleyin, klasörlerin üzerine bir el simgesi gelecektir. Artık iki bilgisayar bu klasörleri kullanarak birbirleri ile bilgi alışverişinde bulunabilirler. Birbirlerine gönderecekleri dosyalar bu klasörler içerisine kaydedilecektir.

Paylaşım ayarlarını da böylece yaptıktan sonra artık bağlantıyı gerçekleştirebiliriz. Paralel port bağlantısında bir bilgisayar HOST (sunucu) diğeri de CLIENT (istemci) durumunda çalışır. Bir bilgisayarda doğrudan kablo bağlantısı programını sunucu konumunda çalıştırıp beklersiniz, diğer bilgisayar CLIENT konumunda bu bilgisayara bağlantı yapmaya çalışır. Bunun için önce HOST durumunda bekleyecek olan bilgisayarın başına geçin. START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * COMMUNICATIONS * DIRECT CABLE CONNECTION komutunu çalıştırın. Ekrana aşağıdaki gibi bir diyalog kutusu gelecektir.

Burada HOST seçeneğini aktif hale getirin ve NEXT düğmesine basın. İkinci adımda PARALLEL CABLE ON LPT1 seçeneğini aktif hale getirin ve NEXT düğmesine basın. Bir sonraki adımda da FINISH düğmesine bastığınızda bilgisayarınız bekleme durumuna geçecektir. Artık öbür bilgisayarın başına geçebilirsiniz.

İstemci konumunda olacak yani bağlantıyı yapacak olan bilgisayarda da doğrudan kablo bağlantısı programını çalıştırın. Burada ilk ekranda GUEST seçeneğini aktif hale getirin. NEXT düğmesine basın. Bir sonraki adımda HOST bilgisayarda yaptığınız gibi PARALLEL CABLE ON LPT1 seçeneğini aktif hale getirin ve yine NEXT düğmesine basın. Bir sonraki adımda da FINISH düğmesine basın. Ekranda bağlantının kurulmakta olduğuna dair bilgi veren bir diyalog kutusu ile karşılaşacaksınız. Eğer her şey yolunda giderse aşağıdaki gibi bir diyalog kutusu ekrana gelecek. Bu ekrana eriştiğinizde bağlantıyı başarı ile sağlamış olduğunuzu görecek ve huzura ereceksiniz. Bu diyalog kutusu içerisinde karşıdaki bilgisayarın adını yazın (Bir bilgisayarın ağ adını bilmiyorsanız masaüstündeki AĞ KOMŞULARI simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayarak ekrana gelecek olan diyalog kutusundan öğrenebilirsiniz). OK (TAMAM) düğmesine basın.

Bağlantı başarı ile sağlandığında aşağıdaki gibi bir diyalog kutusu ile karşılaşacaksınız. Burada VIEW HOST düğmesine bastığınızda ekrana gelecek olan klasör penceresi içerisinde karşıdaki bilgisayarın size paylaştırmış olduğu ağ kaynaklarının listesini tabak gibi görebilirsiniz. Bu klasörlerin içerisine girip dosya alışverişi yapabilirsiniz artık. Yavaş ancak başarılı bir ağ kurmuş oldunuz, tebrikler...

Daha önceden de değindiğimiz gibi, paralel port kablosu, diğer bir deyişle de laplink kablosu ile bağlantı kurmak son derece ucuz bir yöntem. Herhangi bir bilgisayarcıdan bu kabloyu alabilir veya yaptırabilirsiniz. Veri transfer hızı yüksek olmamakla birlikte ev içinde arkadaş arasında veri transferi söz konusu olduğunda en iyi alternatiftir. Ayrıca hem defter bilgisayarı olan hem de evinde PC kullananlar için işten eve evden işe dosya transferi için kullanılacak en pratik yöntemdir.

USB Data Bridge ile Bağlantı

Yeni anakartların tümünde USB portu bulunuyor. Bunun anlamı, hemen hemen bütün bilgisayarlarda da USB portu var demek. Bildiğimiz gibi, USB kabaca klasik seri ve paralel port bağlantılarına göre çok daha yüksek hızlarda veri transferini mümkün kılan bir bağlantı çeşidi. Piyasada USB portunu kullanarak bilgisayarınıza bağlayabileceğiniz sayısal kamera, yazıcı, tarayıcı gibi bir dizi ürün bulunuyor. USB, kurulumunun kolay olması ve yüksek performansı ile ilgi çeken bir standart olarak tanınıyor.

USB'in veri transfer performansının yüksek olması bilgisayarlar için ek donanım üreten ve bu pazarda oldukça başarılı olduğu gözlenen Camtel'in dikkatini çekmiş. Firma yememiş içmemiş, iki bilgisayarı birbirine USB portlarından bağlayarak veri transferini mümkün kılacak bir bağlantı kablosu geliştirmiş. Özel bir yazılımı kullanarak iki bilgisayar arasında dosya transferi yapabiliyorsunuz.

Fiyatı 25$+KDV olan bu ürünü aldığınızda elinize bir adet kablo (Aşağıdaki resimde bu kablo görünüyor) ve bir adet kurulum disketi geçiyor.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ][ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Transfer Hızı 4 to 6 megabit per second
Uyumlu İşletim Sistemleri Windows 98 Gold, Windows 98 SE, Windows 2000, Mac O/S 8.6
Kablo Uzunluğu 6 ft (180 cm)

Disketin içerisindeki dokümanda kurulumun nasıl yapılacağı adım adım anlatılıyor. Hemen hemen bütün USB aygıtlarda olduğu gibi, kabloyu bilgisayarınız açıkken uygun bir USB portuna takıyorsunuz, bilgisayarınız otomatik olarak kendisine yeni bir aygıt takıldığını anlıyor ve yeni donanım bulundu diyerekten ekrana bir diyalog kutusu getiriveriyor. Burada standart sürücü yükleme prosedürünü kullanarak (ve de sürücünün diskette olduğunu Windows'a söyleyerek) aygıtı Windows'a tanıtıyorsunuz.

Camtel USB Data Bridge disketi içerisinde Windows 98 ve 95 sürücüleri geliyor. Biz denemelerimizde Windows 98 kullandık ancak USB'yi iyi destekleyen Windows 95 OSR 2.1 ile de bu aygıtın sorunsuz çalışacağını tahmin ediyoruz.

Sürücü disketini kullanarak aygıtı sisteme tanıttıktan sonra (boot etmeniz gerekmiyor) disketteki SETUP.EXE programını kullanarak USB kablosu üzerinden veri transferini gerçekleştirecek olan dosya yöneticisi türevi uygulamayı sisteminize kurmanız gerekiyor. Bu programı kurarken de herhangi bir sorun çıkmıyor, sadece kurulum sihirbazına NEXT üzerine NEXT demek yeterli oluyor.

Elbette iki bilgisayar arasında veri transferi söz konusu olduğundan bu anlattığımız işlemi (sürücü yükleme ve program kurma) iki bilgisayarda da aynen gerçekleştiriyorsunuz. Daha sonra iki bilgisayarda da Camtel USB Data Bridge uygulamasını çalıştırıyorsunuz. İki program USB hattı üzerinden birbirleri ile iletişim kuruyorlar. Hem sizin bilgisayarınızda, hem de karşıdaki bilgisayarda sabit diskler ve CD-ROM'ların içeriği tabak gibi beliriveriyor.

Artık burada bir pencereden diğerine dosya veya klasör sürükleyip bırakaraktan istediğiniz işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Sizin bilgisayarınızın içeriği LOCAL MACHINE, diğer bilgisayarın içeriği ise REMOTE MACHINE adı altında bir pencerede görünüyor.

USB Data Bridge bu yazımızda anlattığımız alternatif bağlantı yöntemleri arasında en hızlı olanı. Veri transfer hızı saniyede 4 megabit'e kadar çıkabiliyor. Bu arada laf aramızda en pahalı olanı. Teorik olarak iki modem bir USB kablodan daha pahalıya geliyor, ancak artık Internet'in popülerliği sayesinde her bilgisayarda modem olduğunu varsayıyoruz. Kurulumu ve kullanımı son derece kolay ve sorunsuz olan bu yöntemi bütçesi geniş ve USB'li bilgisayarları olan arkadaşlara hararetle tavsiye ediyoruz.

Modem Üzerinde Bağlantı Kurmak

Şöyle bir durum düşünün. İşyerinizde bir bilgisayar var, bir de evinizde bilgisayarınız bulunuyor. İşten eve, evden işe dosya yollamak istiyorsunuz. Veya iki arkadaşsınız ve aranıza Internet filan gibi can sıkıcı şeyler sokmadan direkt olarak bilgisayardan bilgisayara veri transfer etmek istiyorsunuz. Ancak tesadüfe bakınız ki biriniz İstanbul'da diğeriniz Konya'da oturuyor. Yani arada bir paralel kablo bağlayıp veri transfer etmeniz oldukça zor.

Bu gibi durumlarda Windows 98 ile birlikte gelen ÇEVİRMELİ AĞ SUNUCUSU özelliğinden yararlanarak iki bilgisayar arasında telefon hattı üzerinden bir ağ kurabilirsiniz. Böylece evden işe, işten eve dosya yollarken, veya arkadaşınızla bilgi alışverişinde bulunurken bir bilgisayarın diğer bilgisayarı telefonla aramasını ve ağ ortamını oluşturup bilgi aktarımını gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz.

Bunu yapmak için daha önceden de belirttiğim gibi Windows 98'in DIAL UP SERVER yani ÇEVİRMELİ AĞ SUNUCUSU özelliğini kullanmanız yeterli. Elbette iki bilgisayarda da bir modem bulunması ve bu modemlerin telefon hattına bağlanması gerekli. Artık Internet'in popülerliği göz kamaştırdığı için hemen hemen bütün bilgisayarlarda iyi kötü bir modem bulunuyor ne de olsa.

Modemden modeme veri transferi söz konusu olduğunda Windows 98'in çevirmli ağ sunucusu yazılımını bilgisayarlardan birinde yüklemek ve çalıştırmak yeterli. Önce bu bilgisayarda yapılması gereken ayarları anlatayım. Elbette yazının bundan sonrası için iki bilgisayarda bir modem bulunduğunu, modemlerin telefon hattına bağlı olduğunu varsayıyorum.

Aramalara cevap verecek olan bilgisayarın karşısına geçin, Denetim Masası uygulamasını çalıştırın. Ekrana gelecek olan program penceresinde ADD/REMOVE PROGRAMS (PROGRAM EKLE/KALDIR) simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun WINDOWS SETUP bölümüne gelin. Buradaki listeden COMMUNICATIONS (İLETİŞİM) seçeneğinin üzerine çift tıklayın. Listeden DIAL UP SERVER (ÇEVİRMELİ AĞ SUNUCUSU) seçeneğini aktif hale getirin ve OK düğmesine basın. Gerekli yazılımlar sisteminize kopyalanacak, duruma göre bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır.

Şimdi bilgisayarı aramalara duyarlı bir hale getirmek gerekli. Bunun için MY COMPUTER (BİLGİSAYARIM) simgesine çift tıklayın. Buradan DIAL UP NETWORKING (ÇEVİRMELİ AĞ) üzerine çift tıklayın. Internet'e bağlanmak için kullandığınız çevirmeli ağ simgelerinin bulunduğu bir pencere açılacak.

Burada CONNECTIONS (BAĞLANTILAR) menüsünü açın. Bu menünün içerisinde DIAL UP SERVER (ÇEVİRMELİ AĞ SUNUCUSU) komutunun bulunduğunu göreceksiniz. Bu komutu çalıştırın. Ekrana basit bir diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusu içerisinde ALLOW CALLER ACCESS seçeneğini aktif hale getirin. Daha sonra da APPLY (UYGULA) düğmesine basın. Diyalog kutusu içerisinde STATUS bölümünde MONITORING yazacaktır.

Şu anda bu bilgisayar çağrılara cevap vermek üzere ayarlanmıştır. Artık diğer bilgisayarın başına geçip gerekli ayarlara devam edebilirsiniz.

Telefonu arayıp diğer bilgisayarla bağlantı kuracak olan bilgisayarın başına geçince MY COMPUTER (BİLGİSAYARIM) simgesine çift tıklayın. Buradan DIAL UP NETWORKING (ÇEVİRMELİ AĞ) üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan pencere içerisinde MAKE NEW CONNECTION (YENİ BAĞLANTI) üzerine çift tıklayın.

Ekrana bağlantı ayarlarlarını adım adım yapmanıza yardımcı olacak bir sihirbaz gelecektir. Burada ilk önce bağlantıya bir ad verin. Daha sonra NEXT düğmesine basın. Bir sonraki adımda alan kodu ve telefon numarası bölümlerini arayacak olduğunuz bilgisayarın bağlı olduğu telefon hattının numarası şeklinde ayarlayın. Bir sonraki adımda FINISH düğmesine bastığınızda DIAL UP NETWORKING (ÇEVİRMELİ AĞ) penceresi içerisinde yaratmış olduğunuz yeni bağlantı sizi kuzu kuzu bekliyor olacak.

Aynen Internet'e bağlanırmış gibi bu simgenin üzerine çift tıklayın. Açılacak olan pencerede CONNECT (BAĞLAN) düğmesine basın. Bilgisayarınız modem yardımı ile karşıdaki bilgisayarı arayacak ve "cijüüüüvttt, coba coba coba" şeklinde sesler çıkacak, herhangi bir sorun çıkmazsa bağlantı kurulacaktır.

Bağlantı kurulduğunda karşı taraftaki bilgisayarın çevirmeli ağ sunucusu penceresinde bağlanmış olan kullanıcının ismi ve bağlantı saati yazacaktır. Örnek için aşağıdaki ekran görüntüsüne bakabilirsiniz.

Bundan sonra diğer bilgisayarın içeriğini görmek için masaüstündeki ünlü NETWORK NEIGHBORHOOD (AĞ KOMŞULARI) simgesine çift tıklamanız yeterli olacaktır. Pencere içerisinde kısa bir süre sonra diğer bilgisayarın simgesi görünecektir. Bu simgenin üzerine çift tıklayarak karşı taraftaki bilgisayardaki paylaştırılmış kaynaklara (klasörlere) ulaşabilir, dosya verip alabilirsiniz.

Ayrıca, karşı taraftaki bilgisayarın başındaki kullanıcı da aynı şekilde kendi masaüstündeki NETWORK NEIGHBORHOOD (AĞ KOMŞULARI) simgesine çift tıklayarak sizin bilgisayarında paylaştırmış olduğunuz ağ kaynaklarına erişebilirler.

Araya Internet katmadan, birbirinden uzak diyarlardaki iki bilgisayar arasında modem üzerinden bilgi transfer etmek isteyen kullanıcılar için gayet uygun bir yöntem olan çevirmeli ağ sunucusu aynı şekilde Windows 95'lerde de (biraz debelenmek kaydıyla) gerçekleştirilebilmektedir. Ancak yine de aklınızda olsun, telefon hattının hızı ile sınırlısınız, ayrıca telefon da Internet gibi değil, aynen görüşme gibi yazıyor. Kısacası ay sonunda babanız bir elinde balta diğerinde telefon faturası ile odanıza girdiğinde size yardımcı olamayız netekim.

İki Modemi Kabloyla Bağlamak

BAZI okurlarımızdan gelen sorular yan yana duran iki bilgisayardaki iki modemi arada telefon hattı olmadan direkt olarak telefon ara kablosu ile bağlayarak veri transferinin mümkün olup olmadığı şeklinde. Mümkündür, ancak bunun için iki modemin de leased-line (kiralık hat) çalışmayı desteklemesi gerekir. Ayrıca, bu tür bir işlemi destekleyen modemlere sahip olsanız bile, iki modemin birbirlerini numara çevirmeden görmeleri ve el sıkışıp bağlantı kurmalarını sağlaması için bir dizi modem ayarının (ki her modem modelinde bu ayarlar değişiktir) yapılması gerekiyor. Bütün bunlara ek olarak, bağlantı sağlansa bile performanstan memnun kalmayacaksınız.

Bunun için akıllıca olan yol, hazır yan yana gelmiş iki makineyi modemleri filan karıştırmadan üç beş milyonluk bir paralel port kablosu ile bağlamak ve veri transferini huzur içerisinde gerçekleştirmek. Hem performansından memnun kalacaksınız hem de bir dizi ayar yapmaktan kurtulacaksınız. Modeminizin NVRAM ayarlarını da rahat bırakmış, moralini bozmamış olacaksınız.

Kolay Gelsin
Bağımsızlık savaşı sürüyor, sürecek yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!..
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir