Hellenİstİk ÇaĞ (mÖ 330-30)

Kültür ve sanat haberleri
Cevapla
ilmurat
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3117
Kayıt: 19-09-2005 09:30

Hellenİstİk ÇaĞ (mÖ 330-30)

Mesaj gönderen ilmurat »

Makedonyalı Philip II'in oğlu İskender MÖ 334 yılında Hellespontus'u (Çanakkale Boğazı) geçip, Anadolu'ya girmiş ve buradaki Pers hakimiyetine son vermiştir.

"Hellenistik Çağ" olarak bilinen ve Roma İmparatoru Augustus ile son bulan bu dönemde İskender, Hellenistik Uygarlığı Asya ve Afrika'ya kadar yaymıştır. Doğal olarak, tüm bu bölgelerin Hellenize olduğu düşünülmemekle birlikte, Hellen dili ve kültürü doğuda geniş bir alanda yayılma imkanı bulmuştur. İzlenen kültür politikası doğu düşüncesine saygı göstermiş, böylece Hellen Uygarlığını benimserken, doğulu kişiliğini kaybetmeyen bir dünya görüşü ortaya çıkmıştır.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Hellenistik Krallıklardan biri ve en önemlisi olan Bergama Kralları, Hellenistik Uygarlığın temsilcileri ve koruyucuları olmuşlardır. Bugün Doğu Berlin'de bulunan ünlü Bergama Sunağı, Hellenistik Barok stilinin Anadolu'da yapılmış en güzel örneklerinden birini teşkil eder. Zengin kütüphanesi ile Bergama şehri bilim ve eğitim merkezlerinden biri olurken Ephesos, Rodos, İskenderiye gibi şehirler canlı birer ticaret merkezi olmuşlardır. Doğu Karadeniz kıyılarında Pontus Krallığı, Güneydoğuda Antioch , Hellenistik Çağ kültürünün yanısıra, doğulu özelliklerini de muhafaza eden merkezler olarak dikkati çekmektedir.
[scroll][color=brown][b]G İ T T İ M[/b][/color][/scroll]
ilmurat
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 3117
Kayıt: 19-09-2005 09:30

Roma Uygarlığı

Mesaj gönderen ilmurat »

Roma Tarihi'nde "İmparatorluk" diye adlandırılan devir Augustus ile başlamaktadır. MÖ 2. yüzyılın yarısından itibaren, Anadolu'da Hellenistik Krallıklardan bazıları Roma'ya bağlanmalarını vasiyet etmişlerdir. Böylece MÖ 1. yüzyılda kurulmaya başlayan Roma eyaletleri kah savaş, kah anlaşma yoluyla tüm Doğu ve Batı Akdeniz dünyasına hakim olmuş ve MÖ 27 yılında başa geçen Augustus ile de imparatorluğa dönüşmüştür.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Anadolu bu çağda, köklü geçmişinin ve kültür birikiminin de yardımıyla, Roma Çağı'na ayak uydurmuş ve politik bağımsızlığı olmamasına rağmen, sanatını devam ettirmiştir. Çeşitli ekollerin oluştuğu heykel sanatı Romalılarca çok sevilen portre sanatına kolaylıkla uymuş ve kesintisiz Bizans Çağı içlerine kadar sürmüştür. Anadolu'lu sanatkarlar sadece mermeri değil, bronz ve fildişi gibi malzemeleri de gayet ustalıkla işlemişlerdir.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Mermer yatakları bakımından da çok zengin kaynaklara sahip olan Anadolu, Hellenistik Çağ'da başlayan muntazam kent uygulamasını, Roma Çağı'nda da devam ettirmiş, Aphrodisias, Ephesos, Perge ve Side gibi şehirleri mermer heykel ve mimari yapıtlarla donatmışlardır. Bunların dışında geleneksel Anadolu kültleri de hala devam etmektedir. Örneğin Neolitik Çağ'ın Ana Tanrıça'sı Kubaba, bereketin sembolü olarak, Ephesos'da "Kybele" şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
[scroll][color=brown][b]G İ T T İ M[/b][/color][/scroll]
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir