Dün Habertürk kanalında rastladığım bir haberde Telekom yetkilileri yaptıkları açıklamalarla $u an halen yürütmekte oldukları ve 2004 yılının ilk aylarında sonuçlandırmayı dü$ündükleri kapasite arttırımı çalı$malarıyla kullanıcılara 512 kb hızla hizmet vereceklerini bildirdiler.
Umarım sadece lafta kalmaz ve insanlar ödedikleri ücretlerin kar$ılığını çok daha hızlı ve kaliteli hizmetle alırlar. Dü$ünsenize 512 kb hızla internet'te gezmenin keyfini
ben demiştim rekabet oluşacak diye, işte türktelekom müşterilerini kaybetmemek için oyunlarına başladı bile. sabancı telekomu sabırsızlıkla bekliyorum inşallah fos çıkmaz..
tt ne yaparsa yapsın sonu yaklaştı, son nefesleri bunlar. ama dial up kullanıcıları için pek birşey değişmeyecek çünkü onların hızının aşırı artması bi kere donanımsal yönden imkansız.
Öncelikle ekonominin düzelmesi gerekli. Sonuçta hepsi birbirine bağlı bir zincirin halkası oldukları için enflasyonla doğru orantıda fiyatlar belirleniyor.
Örnek vermek gerekirse internet piyasası $u an Telekom'un tekelinde ama örneğin ev e$yası sektöründe çok çe$itlilik söz konusu. Beyaz e$ya satımı yapan birçok firma var özel sektörde ve fiyatlar hepimizin bildiği gibi hiçte rekabetin ucuzluğu getireceği mantığına göre alt düzeylerde değil. Mü$terilerin ilgisini çekmek ve biz daha iyisini daha ucuza veriyoruz sloganlarıyla çe$itli kampanyalar düzenliyorlar. Örneğin eskiyi getir $u kadar para verelim yenisini götür ( ama eskisine saydığı parayı alınan yeni ürüne bir güzel eklemi$ oluyorlar zaten ) ya da taksit sayısını arttırarak aylık ödemeleri biraz a$ağı çekip sözde bir fiyat indirimi varmı$casına izlenim yaratıyorlar. 150 milyonluk ürünü 30'ar milyondan 5 taksitle almakla 50'$er milyondan 3 taksitle almak aynı. Sonuçta fiyatlarda bir a$ağı çekme yok sadece taksit sayısını arttırarak sonucunda aynı parayı verip alabileceğin bir üründe sözüm ona size kolaylık sağlıyorlar.
Hiçbirimiz ödediğimiz paranın doğru orantısında hizmet alamıyoruz. Telekom'un bu açıklamasına inanmayan kesim çok, kaldı ki geçen aylarda ya$anan sıkıntının ardından yurt dı$ı internet çıkı$ hızlarının arttığı ve halende çalı$maların devam ettiği söyleniyor. Ben $ahsen problem ya$anmadan önceki hızla $u an ki ( daha hızlı olduğu söylenen ) bağlantı arasında hiçbir fark göremedim ki Telekom'da zaten bunu doğrularcasına ttnet'in uplink sayfasını kullanıcıların eri$imine kapamı$ bulunmakta.
Şuanda aralarında Süperonline, Koçnet, Sabancı Telekominikasyon, Doğanonline ın bulunduğu bir birlik kuruldu bu oluşumun adı "TR 1" olarak adlandırılmış. Amacı ise Türkiyede daha hızıl internet erişimi sağlamak ilk etapta bu şirketler kendi sitelerine kullanıcılarının daha kolay ulaşabilmesini sağlayacaklar ve beklenen ise TTNet inde bu birliğe katılıp artık interneti umursadığı göstermesi, geçen yaşadığımız Cezayir depremi sonrası olanlar Türkiyede internetin ne kadar ince ip üzerinde yürüdüğünün işaretiydi umarım herşey daha güzel olur bundan sonra
Geçenlerde yapılan açıklama ile Türk Telekom'un 6 aylık net karının 1 milyar $ olduğu açıklandı ki bu da zaten saman altından ne kadar su yürüttüklerini bir güzel gösteriyor. Rakamlarında gösterdiği gibi bu kadar kötü hizmet veren bir kurulu$un asıl amacının hizmet vermek değil, ceplerini doldurmak olduğu gün gibi ortada.
Hayır bu elde edilen kar tüm hizmetlerinden elde ettiklerinin toplamı. Doğru düzgün bir hizmet vermi$ olsalarda bu parayı kazansalar bir $ey denemez ama yeterli alt yapı ve sorumluluk anlayı$ları en alt düzeyde olan ve insanların 1 aydan fazla internetten uzak kalmasına neden olan bu kurulu$un ver(eme)mi$ olduğu hizmet kar$ılığı elde ettiği kar kimsenin içine sinmez. Gerek telefon gerek kablo tv vb. tüm hizmetlerinin ne kadar yetersiz ve fiyatlarının ne kadar abartı düzeyde olduğu gün gibi ortada ve buna rağmen Türk Telekom Yönetim Kurulu Ba$kanı kalkıp demi$ ki ; “Türk Telekom’un karı, yaptığı zamlardan değil, verimlilikten kaynaklanmaktadır.”
Adam haklı, insanların gözünün içine baka baka yalan söylemek ve kalitesiz ürünü pahalıya satmak konusunda oldukça cin akıllı ve verimliler.
Çoğu insanın atladığı bir nokta var. Kimisi diyor ki 56K dial-up bağlantıma bu kadar para veriyorum ama sen elindeki 128 Kbpslik kablonet bağlantını ve ödediğin ücreti beğenmiyorsun. Olaya bu yönden bakmak oldukça yanlı$. Kar$ıla$tırma yapılacaksa kendi içimizde değil diğer ülkelerde bu i$lerin nasıl yürütüldüğünde yapılmalı. Ben burda 128K ya ayda 70 milyon veriyorsam yurt dı$ında benimle aynı ücreti ödeyen örneğin bir Alman vatanda$ı 256,512 kbps gibi hızlarla internete eri$imini sağlıyor.