'Haydi kızlar diyorsunuz ama okul vermiyorsunuz'

Eğitim hayatımıza dair her şey. Anılar, düşünceler..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2877
Kayıt: 23-06-2003 22:52

'Haydi kızlar diyorsunuz ama okul vermiyorsunuz'

Mesaj gönderen Eternity »

ResimHakkâri'nin Şemdinli ilçesi çevresindeki 80 köyde, kışın kapanan yollar ve yurt eksikliği yüzünden çocuklar 5. sınıftan sonra okuyamıyor. Başlıktaki isyan, 12 yaşındaki Yazgülü'ne ait.

Hakkâri Şemdinli'nin çevresinde bulunan 80 köyün kızı, yurt veya yatılı okul olmadığı için beşinci sınıftan sonrasını okuyamıyor. Söylediklerine göre babalar istiyor, kızlar "Okuyalım" diyor, ancak eğitim verecek binalar yapılamıyor.

Babalar istiyor
Şemdinli'den 20 kilometre uzaklıktaki Günyazı köyü, Tanyolu mezrasına doğru yol alıyoruz. Burada yaşayanların sıfır noktası olarak tabir ettikleri köy, İran sınırında. Otomobil yolu çıkamıyor, minibüsle devam ediyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yollar kışın karla kapandığı için taşımalı eğitim çözüm olmuyor. Yollar, o kadar bozuk ki, karla kaplı olmasa dahi merkezdeki okullara ulaşmak çok zor. Köye girdiğimizde farklı bir manzara ile karşılaşıyoruz. Pek çok bölgeden farklı olarak, babalar kızlarının okula gitmesini istiyor. "Yatılı okul olsa okuturuz" diyorlar.
Köyde beşinci sınıfı bitirdikten sora okula devam edemeyen yaklaşık 30 kız bulunuyor.

Nerede okuyalım?
13 yaşındaki Hasibe Demir'in tek dileği, 5. sınıftan sonra bıraktığı okuluna geri dönebilmek. 10 yaşındaki Meryem Süren, "Bizi çaresiz bırakmayın" diyor. Devlet Süren (10), "Neden okula gidemediğimi hâlâ anlamış değilim. Bu kadar çözümsüz bir konu mu?" diye isyan ediyor. 12 yaşındaki Yazgülü Süren ise, "Haydi Kızlar Okula diyorsunuz, ama bize okul vermiyorsunuz" diye konuşuyor.

'Taşımalı'yla olmuyor, yatılı okul istiyorlar
Günyazı köyünde kızların bir kısmı pancar toplamaya gittiği için konuşamıyor, ancak köydeki 18 kız hepsinin ortak dileğini anlatıyor: "Taşımalı eğitimle okuyamıyoruz. Yol kapandığı için okula gitme şansımız yok. Merkezde yatılı bir okul olsa hepimiz gideceğiz. Sesimizi duyurun. Sizden sadece okul istiyoruz." Köyde birbirleriyle akraba olan 3 aile yaşıyor. Nüfus 300'ün üzerinde. Beşinci sınıftan sonra yurt yapılmazsa okula gidemeyecek çok sayıda kız var. Köyde bulunan okul, tek göz oda. Birleştirilmiş sınıf eğitimi veriliyor. Bir odası da öğretmen Abdülkadir Vaşı'ya yatakhane olarak ayrılmış.

Kaynak: Milliyet
Kullanıcı avatarı
Eternity
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2877
Kayıt: 23-06-2003 22:52

Mesaj gönderen Eternity »

Çocuklar ne kadar isyan etseler haklılar. Her okula internet götüreceğiz diyerek hava yapmaya çalışanlar öncelikle bu sorunların altından kalkmak zorundalar. Tabi metropollerdeki ve burnunuzun ucundaki okullara internet hizmeti sağlarsınız, o kolay gelir. Lakin iş, gözden uzak ve asıl ilgi bekleyen noktalara gelince kimse ilgilenmez. İstedikleri şey aslında bir devlet için o kadar basit bir şey ki, altından kalkamamak imkansız. Sadece bir bina, okumaları için bir bina dikecekler. Ama malesef herkes işine geleni yapıyor, gerisi hikaye olarak kalıyor.

Bu tip bölgeler o kadar fazla ki, Türkiye'nin bir ucuna gitmeye gerek yok. Umarım ki sesleri duyulur ve yardım çağrılarının karşılığını alırlar. Zaten ihtiyacı olan bölgelere gerekli çalışmalar yapılıp, sağlıklı bir alt yapı sağlanırsa hem çocuklar okuma haklarından mahrum kalmaz hem de böylesi yerlerde çalışmayı bekleyen sayısız öğretmen ve öğretmen adayları işsiz kalmaz ve seve seve görevlerini yerine getirirler.

Binanın temeli sağlam olmadıkça istediğiniz kadar kat çıkın ve cicili bicili şekilde makyaj yapın, nafile. O bina elbet çöker.
kutver
Fast Friend
Fast Friend
Mesajlar: 346
Kayıt: 03-10-2004 18:24
Konum: BizimPortal`dan

Mesaj gönderen kutver »

önemli olan o binayı ayakta tıkan şeyler.

daha sonra boya vs.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir