Arthur Miller öldü...

Kültür ve sanat haberleri
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Alamut
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1694
Kayıt: 16-09-2003 17:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Arthur Miller öldü...

Mesaj gönderen Alamut »

ResimABD’nin efsanevi oyun yazarı Arthur Miller’ın kanser, zatürree ve kalp hastalıklarıyla savaşmakla geçen yılları artık sona erdi; Pulitzer ödüllü Miller 89 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Miller’ın asistanı Julia Bolus, Amerikalı yazarın dün gece öldüğünü kaydetti. ‘Death of a Salesman - Satıcının Ölümü’ ile belleklerde sarsılmaz bir yere sahip olan çağdaş Amerikan edebiyatı yazarı Arthur Miller, bir dönem evli kaldığı Marilyn Monroe için de 1961’de ‘The Misfits - Uygunsuzlar’ filminin senaryosunu yazmıştı. Clark Gable’la başrolü paylaştığı bu yapım, intihar ederek yaşama veda eden Monroe’nun oynadığı son film olmuştu. İlginçtir, Clark Gable’ın filmografisinin de son filmi oldu ‘Uygunsuzlar’.

Miller’ın kariyeri çok erken yaşta gelen bir başarıyla taçlanmıştı. En ünlü yapıtı olan ‘Death of a Salesman’ ile 1949’da 33 yaşındayken Pulitzer Ödülü kazandı. Oyun, ünlü yönetmen Elia Kazan tarafından sahneye konuldu.

Hollywood’un sarışın seks bombası Marilyn Monroe ile 1956 yılında yapmış olduğu evlilik, oyun yazarını, ‘hiç de planını yapmadığı’ bir şöhretle tanıştırmıştı. Çift, 5 yıl sonra boşandı.
Amerikan tiyatrosunun en önemli yazarlarından biri olan Arthur Miller, oyunlarında toplumsal düzeni eleştirdi. ‘Cadı Kazanı’ oyunuyla 1950 McCarthy dönemini eleştiren Miller, çağdaş tiyatroda trajedi sayılabilecek oyunlar yazılabileceğini ileri sürmüştü.

‘Bütün Oğullarım’ ile de ününe ün katan Miller, bu konuda, “Trajedi, ancak insanın iç dünyası varsa, var olabilir. Benim amacım, toplumu yıkmak değil. Onu ahlak yoluyla yeniden kurmaktır. Burada, kurulu düzenle, özgürlük arasında bir savaşım söz konusudur. Ben iki şey arasında bir denge kurmaya çalıştım; insanın düşünen ve duyan bir varlık olduğunu hesaba katttım” demişti.

****A L A M U T*****

ntvmsnbc
Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir