Mezun olmadan iş hayatına hazırlık

Eğitim hayatımıza dair her şey. Anılar, düşünceler..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

Mezun olmadan iş hayatına hazırlık

Mesaj gönderen vişne »

İzmir Ekonomi Üniversitesi, öğrencilerini iş hayatına hazırlıyor / Öğrencilerin iş fikirleri yeni işletmelere dönüşüyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde kurulan Embryonix Birimi, öğrencileri mezun olmadan "iş hayatına" hazırlıyor. Türkiye'de ilk olan bu model, yeni işletmelerin kurulmasına destek sağlayarak bölge ekonomisinin gelişimine ve güçlenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Kampus içinde fotokopi merkezi kuran öğrenciler ilk iş tecrübesini yaşarken ikinci grupta yer alan öğrenciler, şubat ayında kampüs içerisinde cafe işletmeciliğine başlayacak. Üçüncü proje kapsamında da öğrenciler yine kampüs içerisinde Belçika tatlısı olan Waffle Land'ın üretimine başlayacak.

Yenilikçi işletmeler projesi kapsamında da önümüzdeki günlerde KOBİ'lerin dış pazarlara açılmasına katkı sağlayacak ihracat aracı kurumu ile prodüksiyon ve reklam ajansı kurulacak.

Embryonix Birim Yöneticisi Yeşim Tanık Yöney, birimin iki işlevi olduğunu belirterek, "Bunlardan birisi Student-Run Business adıyla anılan ve İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin kampüs içerisinde kuracakları işletmeler. Diğeri ise Innovative Businesses adıyla anılan ve yenilikçi bir fikir üzerine kurulacak işletmeler" dedi. Benzer modellerin İngiltere ve ABD'deki prestijli üniversitelerde uygulandığını ifade eden Yöney, Türkiye'nin en önemli sorunu olan istihdama çözüm olacak bu modelin diğer üniversiteler bünyesinde de yaygınlaştırmasının faydalı olacağını savundu.

Birim olarak iş fikirlerini tıpkı bir kuvöz gibi iki yıl boyunca koruma altına aldıklarını anlatan Yöney, iki yıl sonra kendi ayaklarının üzerinde duracak hale gelerek dışarda şirketleşip yollarına devam etmelerini sağlayacaklarını dile getirdi. Yöney, bu sayede bölgenin girişimci potansiyelini artırıp ekonomiye önemli bir katkı sağlanacağını ifade etti.

Embriyonix Projesi'nin yararları hakkında bilgi veren Yöney, "İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin henüz okuldayken iş hayatı deneyimine sahip olmaları nedeniyle mezuniyet sonrası başarılı bir işletme kurup yönetme veya iyi bir iş bulma şansları artacak. Yenilikçi bir fikrin korunaklı bir ortamda gelişmesi sağlanarak girişimcilere destek verilecek ve bu sayede bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunulacak. Öğrencilerin yönetimsel yetenek, bilgi ve becerilerini gerçek iş ortamında geliştirmeleri sağlanacak. Bir tür laboratuvar ortamında gözlemlenen başarılı ve başarısız proje örnekleri İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin akademik olarak gelişmesinde yol gösterici olacak" diye konuştu.

İşadamı örgütleri şirkete ortak oldu

Embryonix Projesi'nin yürütülmesi kurulan Embryonix Limited Şirketi'nin yüzde 80 hissesi İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne, yüzde 5'i İzmir Ticaret Odası'na (İZTO), yüzde 5'i Ege Bölgesi Sanayi Odası'na (EBSO), yüzde 5'i Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD), yüzde 5 Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD) ortak olduğunu bildirdi. Yöney, arkalarına İzmir ekonomisine yön veren en önemli kurum ve kuruşların desteğini alarak yollarına devam ettiklerini ifade etti.

Kaynak: Dünya online
IcEman

Mesaj gönderen IcEman »

güzel bir uygulama ... ...ama yapacakları işi "kampüs içinde oynayarak değilde " uygulamalı olarak "gercek işletmelerde" yapsalar bence daha inandırıcı olur... " iş hayatında kurt olmanın inceliklerini " 2 sene içerisinde değilde... 6 ay gibi bir süre içinde öğrenirler... hayat kendini geliştirme kitaplarında anlatıldığı gibi teorik uygulama üzerinde yada kampüste risk almadan iş yönetme gibi değil ...

saygılar...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir