BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) sözcüsü Alfred Ironside, felakete uğrayan bölgelerdeki toplumların, ölen çocuklarla öksüz ve yetim kalan çocukların acısını çekeceklerini belirterek, “En büyük endişemiz tsunamiyi yaşayan ve şimdi hayatta olan çocuklar. Bunlar hastalıklara, gıda ve temiz su eksikliğine karşı en zayıf grup” dedi.
Asya nüfusunun yarısını oluşturan çocukların büyük bölümünün, balıkçılık ve kıyı bölgelerdeki bağlantılı sektörlerde yoksul ailelerine yardım ettiklerini belirten BM yetkilileri, bu nedenle çocukların büyük bölümünün dev dalgaların kurbanı olmuş olabileceklerini kaydediyorlar.
BM yetkilileri, ayrıca doğal felaketin pazar günü meydana gelmesi nedeniyle aileleriyle sahilde piknik yapan veya bebek arabalarında uyumakta olan birçok çocuğun etkilenmiş olabileceğini ifade ediyorlar.
ÖLÜ SAYISI
Bangladeş: 2
Hindistan: 9.499
Endonezya: 27.174
Kenya: 1
Malezya: 59
Maldivler: 52
Myanmar: 34
Somali: 38
Sri Lanka: 18.706
Tanzanya: 10
Tayland: 1.473
ACEH YERLEBİR
Endonezya'nın Aceh eyaletinde ölü sayısının 7 bini aştığı bildirildi. Aceh eyalet yönetiminden basına verilen listeye göre, Aceh'teki ölü sayısı 7 bin 072'ye yükseldi. Tsunami felaketi nedeniyle Aceh'teki ayrılıkçı Özgür Aceh Hareketi(GAM) adlı grup, dün tek taraflı ateşkes ilan etmişti.
SRİ LANKA'DA ÖLÜ SAYISI 19 BİN
Sri Lanka'daki Ulusal Afet Yönetim Merkezi ise doğrulanan ölü sayısının 18 bin 706'ya ulaştığını bildirdi. Yardım çalışmalarını koordine eden Sri Lankalı Sosyal Refah Bakanı Sumedha Jayasena, kurtarma çalışmalarını yürütenlerden kendilerine gelen bilgilere göre ölü sayısının 25 bin olmasından korkulduğunu, şu ana kadar 12 bin 895 kişinin cesedinin bulunduğunu açıklamıştı.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
Toplam 10 ülkeyi vuran deprem ve tsunamide ölenlerin sayısının 50 bini bulmasından endişe ediliyor...
FELAKETİN YABANCI KURBANLARI
Felakette ölen ya da kayıp olan yabancıların listesi ise şöyle:
Ölü Sayısı Kayıp Sayısı
ABD 11 -
Almanya 4 100
Avusturya 4 -
Avustralya 8 10
Belçika 2 30
Brezilya 2 -
Çin - 7
Çek Cum. - 381
Danimarka 2 -