Programlanabilir genlerle tedavi

En önemli konumuz, sağlığımız hakkında bilgilerimizi paylaşalım
Cevapla
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

Programlanabilir genlerle tedavi

Mesaj gönderen vişne »

Gelecekte bazı hastalıklar genetik teknolojiler sayesinde tedavi edilebilecek. ‘Ameliyat’lar sadece hap içmekten ibaret olacak.
Bilim adamları elektronik parçalar yerine, genleri birbirlerine bağlayarak ‘genetik devre’ler oluşturuyor ve bunları canlı bakterilerin içine yerleştiriyor. Genetik devrelerde kimyasallar, bir geni harekete geçirerek, genden gene akım meydana getiriyorlar. Genden gene işleyen akım sonuçta, bakterinin ışımasını sağlıyor. Bilim adamları bu şekilde hücreler kuruyor. Biyo-teknoloji gelecekte insan hücreleri dahil tüm hücrelerin programlanmasını sağlayacak.
İçine gen yerleştirilmiş bakteriler dıştan gelen sinyalleri takip ederek belli komutları yerine getirebiliyorlar. Bu hücre programlama yöntemi, örneğin, biyolojik savaşlarda alarm mekanizması olarak kullanılabilir veya ilaç endüstrisinde akıllı hücre tüpleri olarak değerlendirilebilir. Ancak, bilim adamlarını en çok heyecanlandıran insan hücrelerinin programlanabilmesi olasılığı.
Kök hücrelerden gelecekte karaciğer gibi iç organlar yeniden üretilebilecek. Genetik tedavi gören hastalar, programlanmış gen devresi içeren hapı yutacak ve hücrelerin değişimini bekleyecek.

ntvmsnbc
Kullanıcı avatarı
vişne
Super Friend
Super Friend
Mesajlar: 575
Kayıt: 25-06-2003 01:25

Mesaj gönderen vişne »

Çocukluğumda, 2000'li yıllarda geçen bilimkurgu filmlerinde hapla beslenen geleceğin insanoğlunu izlerdik. "Acaba?" soruları sorar, bunu yaşamayız herhalde diye önemsemezdik. Yıllar geçti 2000 leri yaşar olduk ve o dönemin acabaları "evet" olmaya başladı. cherry senin de dediğin gibi umarım insanlığa yararlı olur çünkü aynı benzetmeyi düşünürsek hatırlatırım ki o filmlerde genellikle işlenen konu yok oluşa yakın bir dünya olurdu.
Kullanıcı avatarı
MARTI
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 2223
Kayıt: 21-05-2004 03:43

Mesaj gönderen MARTI »

Evet, evet; benim de her zaman dedigim seyi demissin Vi$ne. Aynen öyle!

O programlama türünü taniyorum, az buz görmüstük. Cok yakin bir tarihi gecmisi var. Yani oldukca yeni bir bilim dali. Umarim kisa zamanda gelisir(?!) ve umarim yararli sonuclar getirir.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir