TV kumandasını çocuğa vermeyin

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

TV kumandasını çocuğa vermeyin

Mesaj gönderen taNGo »

ResimAnadolu Üniversitesi (AÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Yüksel, ''Aileler nepahasına olursa olsun televizyon izleme konusunda inisiyatifi çocuğa bırakmamalıdır'' dedi.


Yüksel, son günlerde çok tartışılan popüler kültürün oluşmasının en önemli nedeninin, televizyonun yanlış kullanılmasından kaynaklandığını bildirdi. Prof. Dr. Yüksel, kanalların, rekabetçi yapısından dolayı insana dair her değeri hızla tükettiğini savundu.

Televizyonun, ''aile, arkadaş, öğretmen'' gibi insanın toplumsallaşmasında hayati öneme sahip sosyal çevrenin yerini aldığına dikkati çeken Yüksel, şöyle konuştu:

''Özel televizyonlarla hazır olmadığımız bir dönemde karşılaştığımız için sağlıklı televizyon izleme kültürümüz oluşmadı. Hiç kimse televizyonun toplumu bu derece etkileyeceğini, bu kadar güçlü olduğunu tahmin etmiyordu. Ne yapılacağına ve nerede kullanılacağını tam anlamıyla bilmiyordu. Böyle olunca anneler çocuklarını susturmak için televizyonu açtılar. Brezilya dizilerini izlemek için akşam namazlarını kazaya bırakan 70 yaşında dedelere tanık olduk.''


''REKLAMLAR İSTİSMARA ÇOK AÇIK''

Yüksel, televizyonun sadece çocukları değil, yapılan programlar ve filmlerde özendirilen hayat standardı nedeniyle toplumun her kesimini etkilediğini belirterek, özellikle reklamların, insanları adeta tüketimin kölesi haline getirdiğini savundu.

Ürünün kalitesini ve insanın yaşam standardını sürekli yükselten reklamın aynı zamanda istismara da çok açık taraflarının bulunduğunu anlatan Yüksel, şöyle devam etti:

''Televizyon, sınıf atlamanın temelini tüketim olarak gösteriyor. Reklamlar, insanların gerçek ihtiyaçlarına değil, hissettirilen ihtiyaçlara yer veriyor. Bu durumda reklamlar, insanlara hiç ihtiyaçları olmayan ürünleri satar hale geldi. Reklamcıların bu alanda kullandıkları en güçlü silahları yine çocuklar oluyor. Toplumsallaşmanın henüz başında olan çocuklar ve onların her dediğini yapan anne ve babalar bilerek veya bilmeyerek sistemin devamını sağlıyor.''


''TELEVİZYON AİLENİN YERİNİ ALDI''
Yüksel, televizyonun, başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede toplumu eğitmede bir araç olarak kullanıldığını vurgulayarak, Türkiye'de ise televizyon kanallarının bazı yarışma programları dışında böyle bir görev üstlenemediğini söyledi.

Televizyonun ''toplumu bilgilendirmek ve insanlara haber vermek'' gibi asıl görevini yerine getirene kadar, anne ve babaların toplumun ve ailenin sağlığı açısından, bu konuda çocuklarını yönlendirmesi gerektiğine dikkati çeken Yüksel, şunları kaydetti:

''Aileler ne pahasına olursa olsun, televizyon izleme konusunda inisiyatifi çocuğa bırakmamalıdır. Televizyon, günde bir kaç defa izleyip kapattığınızda tekrar normal hayata döneceğiniz bir şey değildir. Televizyon, ailenin, öğretmenin, arkadaşın yerini almıştır. Aileler, çocuğunun sokakta kiminle top oynadığına dikkat ettiği kadar izlediği programlara da dikkat etmelidir. Televizyonda yer alan her bir karakter geleceği şekillendiren bir aktördür.''

Kaynak: Hürriyetim
Dreams
Kullanıcı avatarı
dJ4
Co-Admin
Co-Admin
Mesajlar: 4055
Kayıt: 24-06-2003 01:15
Konum: Real World

Mesaj gönderen dJ4 »

Bence bir çocuğa fikirlerinin gelişmesi aşamasında yapılabilecek en büyük iyilik her konu hakkında yeterli ve dozunda bilgi vermektir daha sonra izlenip çok aşırıya kaçmadığı sürece fikirlerine, gitmek istediği yola saygı duyulmalı ...
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir