
Kızartma, buğulama, haşlama gibi değişik bir çok yöntemle pişirilen; hatta pilav, börek ve çorba gibi yemekleri bile yapılan balığın faydaları saymakla bitmiyor. Kalp hastalığından kansere kadar bir çok hastalıktan korunmayı sağlayan ve bağışıklığı güçlendiren balık, özellikle çocuklarda IQ oranını arttırıyor.
Balık, kimileri tarafından limon ile birlikte tüketiliyor, kimileri ise balığı limonsuz tüketmeyi tercih ediyor. Bununla birlikte halk arasında "Balığın üstüne limon sıkılmaz" şeklinde bir inanış mevcut. Sebebinin ise balığın limon ile tüketilmesi içeriğindeki vitamini ve omega-3 besin kaynağını yok etmesi olarak açıklanıyor.
Balığa limon sıkılır mı?
Peki, halk arasındaki "balığa limon sıkılmaz" inanışı gerçekten doğru mu? Balığa limon sıkılarak tüketilmesi gerçekten içeriğindeki faydalı besin ve vitaminlerin yok olmasını mı sağlıyor?
Uzmanlar, halk arasındaki "balığa limon sıkılmaz" inanışının doğru olmadığını belirtiyor. Yani, balığı ister limon sıkarak tüketin, isterseniz limonsuz tüketin içeriğindeki vitamin ve Omega-3 gibi besin değerleri yok olmuyor. Dolayısıyla balığın limonla etkileşiminden dolayı besin değerlerinin yitirmesi gibi herhangi bir bilimsel açıklama yok. Bu nedenle ister limonlu, isterseniz limonsuz; damak zevkinize nasıl uygunsa balığı o şekilde tüketebilirsiniz.