Hicri aylar ve özellikleri

İslam dinimiz hakkında sormak istedikleriniz, merak ettikleriniz, paylaşmak istediklerinizi bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

Hicri aylar ve özellikleri

Mesaj gönderen taNGo »

Hicri aylar nelerdir? Hicri ayların adları, özellikleri ve sıralaması

Muharrem Ayı
Hicri takvime göre yılın 1. ayıdır. Sözlük anlamı ise "haram kılınmış, yasaklanmış" demektir. Bunun sebebi Yüce Allah (c.c)'ın Kuran'ı Kerim'de bu ayda savaşmanın haram ve yasak olduğunu buyurduğu içindir. Muharrem, "Haram" kelimesinden türemiş bir kelimedir. Hicri takvimde, Muharrem ayından başka 3 haram ay daha vardır (Recep, Zilkade ve Zilhicce ayı) ve bu haram aylarda yapılan ibadetlerin daha faziletli olduğu ifade edilmektedir. Hz. Ömer'in halife olduğu dönemde (miladi takvime göre 622 yılında), Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği gün Hz. Ali'nin de teklifiyle Hicri Takvimin başlangıcı ve Muharrem ayının 1. günü sayılmıştır. Ayrıca Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü 'dür ve İslam alemi açısından önemli bazı olayların gerçekleştiği gün olarak bilinmektedir.

Safer Ayı
Hicri takvime göre yılın 2. ayıdır. Safer kelimesinin anlamı "Yolculuk, sefer" demektir. Halk arasında Safer ayı "bela ayı" olarak bilinse de bu bilgi yanlıştır ve Cahiliye döneminden kalmaktadır. Cahiliye dönemindeki Araplar Safer ayını "uğursuzluk ayı" olarak tanımlamıştır. Bunun sebebi ise savaşmanın haram olduğu Muharrem ayından çıkıp savaşların başladığı ve bu durumun onlara çok ağır geldiği içindir. Ancak İslam dininde bir vaktin veya ayın uğursuzluk olması gibi bir inanışın yeri yoktur. Çünkü vakit, sadece vakit olduğu için uğursuzluk ve bela getirmez.

Rebiülevvel Ayı
Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. Rebiülevvel kelimesi "İlkbahar, bahar, bahar yağmuru, bereket ve bolluk" gibi anlamlara gelmektedir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), Rebiülevvel ayının 12. günü dünyaya gelmiştir. İslam aleminde bu gün ,Mevlid Kandili olarak idrak edilmektedir.

Rebiülahir Ayı
Hicri takvime göre yılın 4. ayıdır. Rebiülahir kelimesi "sonbahar, bahar" gibi anlamlara gelmektedir. Rebiülsani (İkinci Rebi) ayı olarakta bilinir.

Cemaziyelevvel Ayı
Hicri takvime göre yılın 5. ayıdır. Cemaziyelevvel kelimesi "Yağmursuz alan, ilk çorak toprak, geçmiş" gibi anlamlara gelmektedir. Büyük tövbe ayı olarak bilinmektedir.

Cemaziyelahir Ayı
Hicri takvime göre yılın 6. ayıdır. Cemaziyelahir kelimesi "Son çorak toprak" anlamına gelmektedir. Küçük tövbe ayı olarak ta bilinmektedir.

Recep Ayı
Hicri takvime göre yılın 7. ayıdır. Recep kelimesi "herhangi bir şeyden korkmak, utanmak veya bir kimseyi heybetinden dolayı ululamak ve tazim etmek" gibi anlamlara gelmektedir. Recep Ayı, savaşmanın yasak ve haram kılındığı haram aylardan birisidir (Diğerleri Muharrem, Zilkade ve Zilhicce ayı). Recep ayı mübarek 3 ayların (Recep, Şaban ve Ramazan) başlangıcıdır. Ayrıca Recep ayında iki kandil gecesi bulunmaktadır. İslam aleminde Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaip Kandili, 27. gecesi ise Miraç Kandili idrak edilmektedir.

Şaban Ayı
Hicri takvime göre yılın 8. ayıdır. Şaban kelimesi "dağılmak, yayılmak, gruplara ayrılmak" gibi anlamlara gelmektedir. Şaban ayı mübarek 3 ayların (Recep, Şaban ve Ramazan) ikincisidir. Şaban ayının 15. gecesi Berat gecesidir ve bu gece Berat Kandili idrak edilmektedir.

Ramazan Ayı
Hicri takvime göre yılın 9. ayıdır. Ramazan kelimesi "yanmak, sıcak olmak" gibi anlamlara gelmektedir. Bu aya Ramazan denmesinin sebebi ise günahların yanmasıdır. Bu ayda oruç tutarak (aç ve susuz kalarak) ıstırap çekilir veya oruç hararetinden günahlar yanar. 11 ayın sultanı olarak da bilinen Ramazan ayı mübarek 3 ayların (Recep, Şaban ve Ramazan) sonuncusudur. Ramazan ayında İslam aleminde oruç ibadeti yerine getirilir. Yine Ramazan ayının 27. gecesi, Kuran-ı Kerim'de bin aydan daha hayırlı gece olarak buyrulan ve Kuran-ı Kerim'in Yüce Allah (c.c) tarafından vahiy yoluyla Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'e indirildiği Kadir Gecesi idrak edilmektedir.

Şevval Ayı
Hicri takvime göre yılın 10. ayıdır. Şevval kelimesi "yükselmiş" anlamına gelmektedir. Mübarek 3 ayların sonuncusu Ramazan ayından sonra gelen ve ilk 3 günü Ramazan Bayramı olan aydır. Ramazan Bayramından sonra Şevval ayı içerisinde altı gün orucu olarak ta bilinen herhangi 6 gün oruç tutmak sünnettir.

Zilkade Ayı
Hicri takvime göre yılın 11. ayıdır. Zilkade kelimesi "barışa sahiplik eden" anlamına gelmektedir. Zilkade Ayı, savaşmanın yasak ve haram kılındığı haram aylardan birisidir (Diğerleri Muharrem, Recep ve ve Zilhicce ayı).

Zilhicce Ayı
Hicri takvime göre yılın 12. ve son ayıdır. Zilhicce kelimesi "hac ayı, hacca sahiplik eden" gibi anlamlara gelmektedir. Zilhicce Ayı, savaşmanın yasak ve haram kılındığı haram aylardan birisidir (Diğerleri Muharrem, Recep ve ve Zilkade ayı). Ayrıca Zilhicce ayının içerisinde hac ve kurban kesme ibadeti yapılır. Haccın bir parçası ve tamamlayıcısı olan kurban kesme ibadetinin yapıldığı Kurban Bayramı, Zilhicce ayının 10. günü başlar ve 4 gün devam eder.
Dreams
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir