Beyaz çay, geleneksel siyah çayın henüz olgunlaşmadan toplanıp işlenmesi sonrası elde edilen çay türüdür.

Beyaz çay'ın sağlık açısından bir çok faydası olduğu da bilinmektedir. Beyaz çay, özellikle bağışıklık sistemini koruması ile vücuttaki bakteri ve virüslere karşı etkili olduğu söylenmektedir. Kolestrol ve hiper tansiyon hastalarına da beyaz çay içmeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca beyaz çayın içerdiği C ve K vitaminleri sayesinde cilt kırışıklıkları ve sarkmalarında etkili olduğu söylenmektedir. Bunlar dışında daha bir çok konuda sağlığa faydası olan beyaz çay, bir çok besin gibi aşırı tüketildiğinde sağlığa zararı da olmaktadır. Beyaz çayın içeriğinde kafein bulunduğundan aşırı miktarda tüketilmesi uykusuzluk, stres ve çarpıntı gibi etkileri bulunmaktadır. Ayrıca hamile ve emziren kişilerin beyaz çay içmeleri tavsiye edilmemektedir.
Peki beyaz çay nasıl demlenir?
Beyaz çay, içeriğindeki vitaminleri kaybetmemesi için bildiğimiz geleneksel siyah çaylardan farklı bir şekilde demlenir.
- Büyük bir kupa bardağına kaynamış su koyulur. (300 ml suya 2 gram beyaz çay)
- Bardaktaki kaynamış su biraz soğutulur.
- Bardaktaki suyun içerisine iki yemek kaşığı beyaz çay atılır ve 2 - 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Daha sonra içilebilir.
Beyaz çayı sıcak olarak tüketmek lezzetini daha iyi almayı sağlar. Çay soğuduğunda tadını almak zorlaşacaktır.