Son zamanlarda sıkça adı duyulan "Natamisin ne demek" ve "Natamisin kullanım alanları nelerdir" gibi soruların cevabı merak ediliyor.
Natamisin özellikle peynir, yoğurt v.b. gibi süt ve süt ürünlerinde kullanılan maya ve küf oluşumunu önlemeye yarayan bir gıda katkı maddesidir. Natamisin sayesinde bu tarz ürünlerde insan sağlığına zararlı olan küf oluşumu önlenmekte ve raf ömrü uzatılmaktadır. Natamisin renksiz, kokusuz ve tadsız bir gıda katkı maddesidir. Kimyasal formülü C33H47NO13 olan Natamisin, ürünlerin içeriklerinde hem toz hem de sıvı formlarda kullanılmaktadır.
Toz Natamisin (Natamycin)
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)' ne göre natamisin maddesinin insan sağlığı için günlük en fazla vücuda alım miktarı 0.3 mg / kg vücut ağırlığıdır (80 kg ağırığındaki bir birey için 24 gram). Natamisin'in toksik etkileri olmasına rağmen fazla miktar tüketildiğinde insan sağlığa zararı olabilmektedir.
Natamisin kullanım alanları
Dünya üzerinde Natamisin maddesi süt ve süt ürünleri, sıvı yağlar, et ve balık ürünleri, yumurta, sebze ve meyveler, alkollü ve alkolsüz içecekler, mayalı gıdalar, sosis ve sucuk benzeri ürünlerin üretildiği sektörlerde kullanılmaktadır.