Dünya kadınlar günü tarihçesi

Ana Sayfa'da yayınlanan güncel haberler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
taNGo
WebMaster
WebMaster
Mesajlar: 3959
Kayıt: 23-06-2003 20:54
Konum: Geriden
İletişim:

Dünya kadınlar günü tarihçesi

Mesaj gönderen taNGo »

Dünya'da ve ülkemizde her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Dünya'da ilk kez 1910 yılında anılmaya başlandı.

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinde tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin grev yapması sonucu ABD polisi kadın işçilere müdahale edip fabrikaya kilitlemiş ve barikat kurmuştu. Tam bu sırada ise fabrikada yangın çıkmıştı. Yangından kurtulmak isteyen kadın işçilerin polis barikatını aşamaması sebebiyle 129 kadın işçi hayatını kaybetmişti.

Bu güne dikkat çekmek amacıyla ilk kez 1910 yılında Danimarka'daki Uluslararası Sosyalist Kadınlar Toplantısı'nda ölen 129 kadın işçi için anma günü yapılması önergesi sunuldu ve önerge oy çokluğuyla kabul edildi. İlk başta bu anma günü için genel bir tarih belirlenmemişti ve bazı ülkelerde bu gün İlkbahar mevsiminin belirli günlerinde anılıyordu.

1921 yılında Rusya'da yapılan 3. Uluslararası Kadınlar Toplantısı'nda bu gün için bir tarih belirlenmesi kararlaştırıldı. Tarih 129 kadın işçinin öldüğü 8 Mart olarak belirlendi ve bu anma gününün adına da Dünya Emekçi Kadınlar Günü verildi.

Türkiye'de Dünya Kadınlar Günü ise ilk olarak 8 Mart 1921 tarihinde Emekçi Kadınlar Günü adı ile kutlanmaya başlandı.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1960 yıllarının sonuna kadar başta ABD olmak üzere bazı ülkelerde yasaklandı ve anılmadı. 1960 yılının sonlarında ise Amerika'da yasak kaldırılarak 8 Mart tarihinin Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı.

16 Aralık 1977 tarihinde toplanan Birleşmiş Milletler kurul toplantısında 8 Mart tarihinin Dünya Kadınlar Günü olarak anılması kabul edildi. Bunun üzerine Dünya'nın ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde 8 Mart tarihi Dünya Kadınlar Günü olarak anılmaya başlandı.

Aslında Dünya Kadınlar Günü hem anma hem kutlama günüdür. Dünya üzerinde her yıl bu tarihte bir yandan 1857 yılında ABD'deki fabrikada ölen işçiler anılırken, bir yandan da etkinlikler ve kutlamalar düzenlenir. Ayrıca bu günde kadınların yaşadığı sorunlar daha fazla gündeme getirilerek sorunların çözümü için yetkili kişi ve kurumların desteği istenir.
Dreams
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir