Ölüme dair pek çok şey...

Kültür ve sanat haberleri
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Alamut
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 1694
Kayıt: 16-09-2003 17:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Ölüme dair pek çok şey...

Mesaj gönderen Alamut »

ResimConstance Jones’un ölüm hakkındaki pek çok ilginç bilgiye yer verdiği “Huzur İçinde Yatsın” adlı kitap piyasaya çıktı.

Kitapta yer alan, ünlülerin son sözlerinden bazıları: Yatağının başucundaki kandil alev alan Voltaire, “Ne? Daha şimdiden alevler ha?”. Siperde düşmanı gözetlerken vurulan General Sedgewick, “Bu mesafeden bir fili bile vurama...”. Rus Ruleti oynayan Rock yıldızı Kath, “Merak etme, dolu değil”. Fransız dil bilimci Bouhours, “Ölmek üzereyim veya ölüyorum. Her iki ifade de doğrudur”. Karl Marx, “Hadi oradan... Son sözler yeterince doğru söz söylememiş aptallar içindir”. George Orwell, “Ellisine gelen herkes hak ettiğini bulacaktır”. Kafka, “Ortada yazar olduğuma dair hiçbir kanıt kalmasın” .

Constance Jones’un, “ölüme dair” pek çok ilginç bilgiye yer verdiği “Huzur İçinde Yatsın” adlı kitabı, Dharma Yayınları’ndan piyasaya çıktı.
Seri katillerden, toplu ölümlere, ötanaziden cenaze törenlerine, ölüm biliminden ölüm istatistiklerine ve ölüme yakın deneyimlere kadar pek çok konuda bilginin sunulduğu kitapta, dinlere göre ölüm inanışları ve adetleri konusunda da ilginç bilgilere yer veriliyor.
Kitapta ayrıca bazı ünlülerin ölmeden önceki tarihe geçen son sözleri de yer alıyor. Kitaba göre ünlülerden bazılarının son sözleri şöyle:
Yatağının başucundaki kandil alev alan Voltaire: “Ne? Daha şimdiden alevler ha?”
İç savaşta siperden düşmanı gözetlerken vurularak ölen General Sedgewick: “Bu mesafeden bir fili bile vurama...”
Rus ruleti oynayan Rock Yıldızı Terry Kath: “Merak etme, dolu değil”
Fransız Dil Bilimci Dominique Bouhours: “Ölmek üzereyim veya ölüyorum. Her iki ifade de doğrudur”
Karl Marx: “Hadi oradan... Son sözler yeterince doğru söz söylememiş aptallar içindir”
Ünlü yazar George Orwell: “Ellisine gelen herkes hak ettiğini bulacaktır”
Kafka: Max Brod’dan bütün eserlerini yok etmesini isteyerek, “Ortada yazar olduğuma dair hiçbir kanıt kalmasın”
Sağır bestesi Ludwig Von Beethoven: “Cennette duyacağım”
Canlı gömülmekten korkan ünlü besteci Chopin: “Beni kesip, içimi açmalarını sağlayacağına yemin et. Böylece canlı canlı gömülmekten kurtulurum”
Sir Winston Churchill: Her şeyden öyle sıkıldım ki...
Franklin Roosevelt: “Korkunç bir baş ağrım var”
Asılmadan önce son bir içki içmek isteyen katil Neville Heath: “Tüh, bunu duble yapsaydınız keşke...”
Yazar Damon Runyon: “Eserlerimi bir bronz muhafazada tutun ve yılda bir kez bana hatırlatması için birini görevlendirin”
George Bernard Shaw: “Bu da benim için yeni bir deneyim olacak”
Richard Wagner: “Bu cehennemin aşağılık yaratıklarına çok düşkünüm ve onların hasretini çekiyorum”
Oscar Wilde: “Duvar kağıtlarım ve ben ölümle düello yapıyoruz. Birimizden biri yolcu”

BATIDAKİ TUHAF ÖLÜM TABİRLERİ
Kitapta batı dünyasındaki ölümle ilgili tuhaf deyim ve tabirlere de yer veriliyor. İngilizcede trenin altına atlayarak intihar etme için “rayları yağlamak” deyimi kullanılırken, kendini iple asarak intihar etme için “ip tedavisi”, boğularak ölmek içinse “balıkları beslemek” veya “suda delik açmak” tabirleri kullanılıyor. Ayrıca intihar edenler için “Hollandalının işi”, “alevini suyla söndürmek”, “kendine veda öpücüğü kondurmak” ve “kendini doğanın yerine koymak” gibi deyimler de kullanılıyor.
Ölüm için “Yedili atmak”, “kartları havaya atmak”, “paraları ortaya sürmek” ve “Biletini zımbalamak” gibi kumarla ilgili deyimler de kullanılan batıda, ölmekle eşanlamlı bazı esprili sözler de bulunuyor. Bu sözlerden bazıları şöyle:
“Ebedi ödülüne kavuşmak”, “Yaratıcısı ile tanışmak”, “Ürdün’ün üstünden geçmek”, “eve gitmek’, “günbatımına yolculuk etmek”, “azizleri ziyaret etmek”, “mal sahibi olmak”, “çiftliği satın almak”, “papatyaları saymak”, “arka kapıdan çıkmak”, “toz yutmak”, “darağacını kandırmak”, “sorumluluğu devretmek”, “çimlere kavuşmak”, “çiçeği kökleriyle yemek”, “son durakta inmek”, “gece lambasını söndürmek”, “doğum belgesini yutmak”, “şapkayı asmak”, “pudralanmak”, “çamur banyosu yapmak”, “kürekle yatağa girmek”, “motoru stop ettirmek”.

İLGİNÇ ÖLÜM ADETLERİ
Kitapta bazı kültürlerdeki ilginç ölüm adet ve inanışlarına da yer veriliyor. Buna göre, Aztekler ölüleri için yaptıkları yemekleri yakıyorlardı. Ayrıca ölen kişinin sonraki hayatında karşılaşacağı tehlikeli ırmaklardan geçmesine yardımcı olsun diye iri bir köpek de yemeklerle beraber yakılıyordu.
Geçmişte, İngiltere, Hindistan ve İrlanda’da ayin yemekleri karşılığında ölen kişinin günahlarını üstlenmeyi kabul eden “günah yiyenler” vardı. İrlanda’da özellikle büyük kıtlık zamanında aç insanlar bu fırsatı değerlendirmişti. Kraliçe Victoria döneminde, ayrıntılı yas tutma gelenekleri vardı. Cornwall’da kuş kafesleri ve ev bitkileri bile siyah örtü ile kaplanırdı.
ABD ve İngiltere’de, anı kalması amacıyla ölen kişinin saçından bilezikler, broşlar, küpeler yapılırdı. Meksika’da ölülerin şerefine tapınak evler inşa edilir, fırıncılar, “pan de muerto” denilen anasonlu ekmekler yaparlar, çocuklar “calaveras” adı verilen kafatası şeklinde şekerler yerlerdi.

A.A.
Hani kurşun sıksan geçmez ya geceden...
Kullanıcı avatarı
ComiC
Best of TurkiyeForum
Best of TurkiyeForum
Mesajlar: 6250
Kayıt: 18-01-2004 13:00

Mesaj gönderen ComiC »

Rus ruleti oynayan Rock Yıldızı Terry Kath: “Merak etme, dolu değil”

Adamlar güzel söz söylemişler, hele hele Terry Kath maşallah. ;)
enjoy the silence..
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir